رئیس انجمن صنفی نیروگاهی ایران:
۵۸ هزار مگاوات برق به واسطه نیروگاههای گازی و سیکل ترکیبی کشور تولید میشود
رئیس انجمن صنفی نیروگاهی ایران گفت: از ظرفیت نامی تولید نیروگاههای برق در ایران بالغ بر ۵۸ هزار مگاوات نیروگاههای گازی و سیکل ترکیبی در حال استفاده است.
علی نیکبخت، رئیس انجمن صنفی نیروگاهی ایران (اصنا) و رئیس همایش سالانه «کاربران توربینهای گازی با تمرکز بر نیروگاههای کلاس F» در این همایش سالانه که با مشارکت و میزبانی فولاد مبارکه برگزار شد، اظهار کرد: برق نه تنها روشنایی بخش خانهها و شهرهای ما است بلکه نمادی از پیشرفت و آبادانی در جوامع مدرن و به عنوان یکی از اساسیترین زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی هر کشور است.
وی با بیان اینکه امروز صنعت برق در کنار همه موفقیتها و دستاوردهای ارزشمند سالیان گذشته با چالشهای متعددی روبرو است، ادامه داد: ما و همه دستاندرکاران این صنعت دردمندیم که صنعت برق در سالهای نه چندان دور نه تنها تأمین برق داخل را به طور کامل داشتیم بلکه در حوزه صادرات برق نیز فعال بودیم اما امروز با ناترازی های جدی در این زمینه روبرو هستیم که به دلایلی همچون رشد فزاینده تقاضا، عدم رشد متناسب زیرساختها، کاهش شدید سرمایهگذاری ها، فرسودگی، عدم تعمیرات و نگهداری تجهیزات ایجاد شده است.
رئیس انجمن صنفی نیروگاهی ایران با بیان اینکه در این شرایط که تأمین برق حتی برای نیاز داخل با دشواری روبرو شده است، ابراز کرد: چنین وضعیتی هشدار جدی است که نشان میدهد بدون اصلاحات عمیق و سیاستگذاری مدبرانه ممکن است این ناترازی ها به شرایط بحرانیتری برسد.
وی اضافه کرد: اقتصاد صنعت برق با مشکلات زیادی مانند عدم تعادل درآمد و هزینه، بدهیهای انباشته، نبود مکانیسمهای قیمتگذاری منصفانه و در نهایت کمبود منابع مالی مواجه است، افزود: این شرایط نه تنها بهرهبرداری پایدار از نیروگاه کشور را ایجاد کرده است، بلکه سرمایهگذاری در زیرساختهای جدید و استفاده از فناوریهای روز را نیز به شدت محدود کرده است.
نیکبخت تصریح کرد: مشکلات اقتصادی صنعت برق به ویژه در بخش تولید باعث شده این صنعت به جای تمرکز بر روی برنامههای استراتژیک و توسعهای صرفاً به رفع نیازهای روزمره خود بپردازد، این وضعیت نه تنها موجب کاهش توانمندی در اجرای پروژههای نوسازی و بهسازی شده بلکه تلاش برای افزایش راندمان و کاهش آلایندههای زیست محیطی که در برنامههای توسعه به صورت منظم به آنها اشاره شده را به تأخیر انداخته است.
وی ادامه داد: با توجه به وضعیت بحرانی گاز سوختهای جایگزین در کشور ضروری است که به طور همزمان هم در حوزه سرمایهگذاری در ساخت نیروگاههای تجدید پذیر و هم در بازسازی و بهسازی نیروگاههای موجود و بعضاً قدیمی اقدامات جدی انجام شود.
رئیس انجمن صنفی نیروگاهی ایران با بیان اینکه از ظرفیت نامی تولید نیروگاههای برق در ایران بالغ بر ۵۸ هزار مگاوات نیروگاههای گازی و سیکل ترکیبی و در حال استفاده است، ادامه داد: امید است علاوه بر بررسی چالشها و محدودیتها به راهکارها و روندهای نوین بهرهبرداری و تعمیرات از نیروگاههای گازی به ویژه توربینهای کلاس F که با راندمان بالا و تطبیق پذیری با مسائل زیست محیطی و اقتصادی نمادی از پیشرفت در تولید برق به شمار میرود نیز پرداخته شود.
وی افزود: از آنجا که توربینهای گازی و اقتصاد سرویس و خدمات در این حوزه مطابق با استانداردهای جهانی حداقل بالغ بر ۳۰۰ میلیون دلار بودجه میخواهد، اضافه کرد: بررسی راهکارهای محدودیتهای موجود در نگهداری، تعمیرات و سرویسهای ناوگان گازی کشور از اهم موضوعات است که در این همایش به آن پرداخته میشود؛ همچنین در این همایش بررسی راهکارهای رفع محدودیتهای ناوگان نیروگاههای گازی و بخاری و پیادهسازی سامانههای جبرانی سامانههای خنککاری ورودی در دستور کار است.
نیکبخت بررسی تحولات و پیشرفتهای مهم در حوزههای ساخت و تأمین قطعات اصلی به ویژه قطعات داغ مرتبط با سرویسهای دورهای و تعمیرات اساسی نیروگاهها و واحدهای گازی را دیگر رویکردهای این همایش دانست و ادامه داد: انتظار داریم با طرح مباحث ارزشمندی که توسط شرکتهای فعال در این حوزه صورت خواهد گرفت، بهره کافی را ببریم.
ناصر اسکندری، سرپرست معاونت راهبردی تولید شرکت برق حرارتی در پنل مدیریتی چالشهای نیروگاهی با تمرکز بر کلاس F اظهار کرد: استفاده از نیروگاهها مستقل از شرایط موجود، راندمان بالاتری خواهد داشت و باید ظرفیتها را برای نگهداری از آنها که در حال تهدید است چارهجویی کرد تا به مشکل تأمین قطعه و پشتیبانی از این تأسیسات بر نخوریم.
وی افزود: باید زیرساختها را برای ورود توسعه تکنولوژی آماده کرد و با وجودی که ایران را به عنوان یک کشور در حال توسعه میدانیم که مصرف انرژی آن روند افزایشی دارد اما در مقایسه با سایر کشورها فرصت بهینه سازی مصرف سوخت در آن فراهم نشده است.
اسکندری گفت: پیک انرژی در ایران نسبت به سال قبل ۸.۷ درصد رشد داشته و باید معادل این مقدار ظرفیت عملی برای افزایش تولید را به سیستمها تزریق کنیم اما آیا توان مالی کشور مهیای این امر هست؟
سرپرست معاونت راهبردی تولید شرکت برق حرارتی افزود: در همه بخشها باید ظرفیتهای سرمایهگذاری را اعمال کرد چراکه نمیتوان رشد را توقف داد بنابراین باید برای افزایش ظرفیت نیروگاهها اقدام کرد.
وی معتقد است که باید هوشمندانه در بخش توسعه فعالیت کرد و به راندمان آنها توجه داشت و ظرفیتهایی در کشور وجود دارد که باید اختصاص مالی به آنها داد و مدل مالی خوبی برای آنها اعمال کرد.
اسکندری با بیان اینکه هر آنچه که در گذشته تعریف و مصوب شده است برای گذشته بوده گفت: شرایط کنونی ایجاب میکند که طرحی نو پیاده کنیم. درواقع از امروز به بعد شرایط ویژهای برای تأمین انرژی در کشور حاکم است و باید با هم افزایی نهادها و سازمانها، چهارچوبهایی را تنظیم کنیم که راه جدیدی تعریف شود.
مهمترین خروجی تجهیزات کلاس F در نیروگاه فولاد مبارکه اجرایی شد
محمد اولیاء، مدیرعامل گروه مپنا در حاشیه همایش سالانه «کاربران توربینهای گازی با تمرکز بر نیروگاه کلاس F» گفت: توربینهای کلاس F بر پایه توسعه فناوری است که در ۲ دهه گذشته در کلاس E اتفاق افتاد و از آن تجربه و تولید دانش در کلاس F استفاده شد.
وی افزود: از سال ۹۵ به بعد ساخت تجهیزات جانبی شامل بخشهایی از توربین، قطعات استراتژیک، ژنراتور، بویلر، سیستم کنترل و غیره در کشور آغاز شد و پروژه بزرگ سیکل ترکیبی فولاد مبارکه به ظرفیت ۹۱۴ مگاوات مهمترین پروژه ای است در دنیای واقعی از این تجهیزات استفاده شد.
اولیاء بیان کرد:از سال گذشته واحدهای گازی راهاندازی شد و امسال فولاد مبارکه بخش عمدهای از برق را به صورت خود تامینی دریافت کرد. بخش بخار این نیروگاه نیز به موازات در حال احداث است و این بخش نیاز به عملیات جانبی و ساختمانی دارد و در حال حاضر دارای حدود ۷۵ درصد پیشرفت است.
غلامرضا سلیمی، معاون بهرهبرداری فولاد مبارکه در حاشیه همایش سالانه «کاربران توربینهای گازی با تمرکز بر نیروگاه کلاس F» گفت: تصمیمسازی برای تصمیمگیران نظام انرژی در کشور از اهداف برگزاری این همایش است. در بحث گاز و برق نیاز به سرمایهگذاری بسیار سنگینی داریم و افق آینده، افق نگران کنندهای در بحث ناترازیها است.
وی افزود: اگر چارهاندیشی نشود و افراد درگیر و صاحبنظر دور هم ننشینند، تصمیم نگیرند، راهکار پیدا نکنند و تصمیمسازی نکنند این وضعیت در سالهای بعد به مراتب بدتر خواهد بود.