تغییر نمایشگر جایگاه های سوخت نشانه ای برای افزایش قیمت
یکی از مهمترین موضوعات مورد تاکید دولت چهاردهم تاکنون، موضوع افزایش قیمت حاملهای انرژی بوده است. با توجه به نامه منتشرشده در فضای مجازی، جایگاهداران ملزم به تغییر نمایشگرهای سوخت و ایجاد قابلیت افزایش تعداد ارقام نمایشگرهای عرضه فرآورده شدند. موضوعی که گمانهزنیها در مورد افزایش قیمت بنزین را بالا برده است.
به گزارش شرق ؛ قیمت بنزین به یکی از حساسترین موضوعات جامعه تبدیل شده است. طوری که هر خبری در مورد آن، مردم را برمیانگیزد و حساسیت آنها را نسبت به خبر بالا میبرد. با توجه به اظهارات متعدد دولت چهاردهم در مورد قیمت بنزین تاکنون، این بار خبر تغییر نمایشگر جایگاههای سوخت نظر مردم را جلب کرده است.
بر اساس نامهای که در فضای مجازی دست به دست میشود، شرکت پخش فرآوردههای نفتی، جایگاهداران را ملزم کرده است که تا پایان ماه جاری، اقدام به تغییر نمایشگرهای جایگاهها و ایجاد قابلیت نمایش قیمت کل به هشت رقم را عملی کنند.
این خبر، گمانهزنیها در مورد افزایش قیمت بنزین را بالا برده است. زیرا با توجه به رقم کنونی بنزین یعنی ۱۵۰۰ تومان سهمیهای و سه هزار تومان آزاد و قیمت ۳۰۰ تومانی گازوئیل سهمیهای و ۶۰۰ تومانی گازوئیل آزاد، نمایش 6 رقمی قیمت بنزین و گازوئیل برای انواع وسایل نقلیه کافی است. مسلماً مبلغهای کنونی برای نمایش در جایگاهها مشکلی ندارند و ایجاد قابلیت نمایش قیمت هشترقمی، گمانهزنیها در مورد افزایش قیمت بنزین و گازوئیل را بالا برده است.
اولویت گرانی گازوئیل؟
مطابق نامه منتشرشده، تا پایان ماه جاری، جایگاهدارها باید نسبت به تبدیل نمایشگرهای دیسپنسرها و تلمبهها با اولویت ویژه دیسپنسرهای نفتگاز یا همان گازوئیل، به نمایشگرهایی با قابلیت نمایش قیمت کل حداقل هشت رقم و قیمت واحد ۶ رقم اقدام کنند.
در این نامه آمده است، اولویت تغییر نمایشگر با پمپهای گازوئیل است. این بدان معناست که شاید اولین سوختی که دولت قصد گرانی آن را دارد، گازوئیل است. در حال حاضر، بر اساس قیمت تعیینشده از سوی دولت، گازوئیل دولتی با قیمت ۳۰۰ تومان و قیمت آزاد ۶۰۰ تومان عرضه میشود.
البته شایان ذکر است گازوئیل در بیرون از جایگاههای سوخت نیز یافت میشود و رقمی حدود 10 هزار تا 30 هزار تومان دارد. با توجه به اظهارات متعدد مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری و محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، در مورد قاچاق 20 تا 30 لیتری سوخت، به نظر میرسد مسئولان قصد کاهش قاچاق سوخت از طریق گران کردن آن را دارند!
در حال حاضر از 20 تا 30 لیتر سوخت قاچاقشده در روز، بخش عمده آن مربوط به گازوئیل و بنزین است. با این حال، بخش زیادی از مردم به دلیل کمبود گازوئیل یا اختصاص نیافتن آن، به خرید از بازار قاچاق روی آوردهاند. سوال اساسی اینجاست که آیا افزایش قیمت گازوئیل این موضوع را حل خواهد کرد یا تنها بازار قاچاق را رونق خواهد بخشید؟
واردات بنزین سوپر یا افزایش قیمت بنزین سهمیهای؟
بنا بر گزارش مهر، اسدالله قلیزاده، رئیس صنف جایگاهداران، درباره موضوع تغییر نمایشگر جایگاهها توضیح داد: به صورت متناوب و هرچند وقت یک بار نمایشگرها و تلمبهها بازنگری میشود. این شمارندهها برای مشخص کردن میزان لیتر و قیمت است.
او در پاسخ به این سوال که آیا چنین اقدامی به منظور افزایش قیمت بنزین صورت گرفته است یا خیر خاطرنشان کرد: ارقام نمایشگرها قرار است از ۶ رقم به هشت رقم افزایش پیدا کند.
با این حال، مشخص نیست دقیقاً دولت چه قصدی در مورد قیمت بنزین دارد که جایگاهداران را ملزم کرده است فوراً و تا آخر ماه نمایشگر جایگاهها را تغییر دهند. اما نکتهای که در این زمینه میتوان بازگو کرد، موضوع آزاد شدن واردات بنزین سوپر است. بنزینی که بسیار گرانتر از بنزین سهمیهای معمولی است.
بنا بر ماده 9 آییننامه اجرایی تبصره 8 قانون بودجه 1403 در 22 آبان سال جاری و با مصوبه هیات وزیران، واردات و توزیع بنزین سوپر از سوی اشخاص حقوقی دارای مجوز از وزارت نفت به قیمت غیریارانهای آزاد شد.
قیمت بنزین سوپر فوب خلیج فارس حدود ۱.94 دلار است. بر همین اساس در صورت محاسبه با نرخ دلار آزاد در روز 2 دیماه، قیمت هر لیتر بنزین سوپر حدود 146 هزار تومان میشود. منطقاً با واردات این نوع بنزین، مبلغ کل باک خودروهایی که با بنزین سوپر تغذیه میکنند، نجومی خواهد شد و این ارقام نجومی قطعاً نیاز به افزایش ارقام نمایشگر دارد.
در کنار موضوع آزاد شدن واردات بنزین و نیاز نمایشگرها به نمایش ارقام بالاتر، باید به خود موضوع گرانی بنزین هم اشاره کرد. پزشکیان 12 آذرماه در یک گفتوگوی تلویزیونی در پاسخ به این سوال که آیا بنزین گران خواهد شد عنوان کرد: اگر ارز برای واردات بنزین تخصیص داده نشود، باید از محل دیگری جبران شود!
با توجه به اظهارات و مناقشات متعدد در دولت و مجلس بر سر اختصاص ارز به واردات بنزین، به نظر میرسد احتمال افزایش قیمت بنزین وجود دارد. پیشتر فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهاردهم، گفته بود دولت بدون آمادگی و مشورت مردم اقدام به افزایش قیمت بنزین نخواهد کرد.
سوال اینجاست که آیا تغییر نمایشگر جایگاهها برنامه جدید دولت به منظور آماده کردن مردم برای افزایش قیمت بنزین است و آیا معیشت مردم و بسیاری از اقدامات نظیر افزایش کیفیت بنزین تولیدی، بهبود حملونقل عمومی، بهبود استاندارد خودروها و... که باید پیششرط افزایش انواع سوخت باشد، در تحلیلهای مسئولان در نظر گرفته شده است؟