|

تعلیق فرمان جنجالی ترامپ

یک قاضی فدرال در سیاتل فرمان اجرایی دونالد ترامپ درباره محدودیت‌های تابعیت بر اساس حق تولد را به حالت تعلیق درآورد.

تعلیق فرمان جنجالی ترامپ

به گزارش شرق ؛ یک قاضی فدرال در سیاتل فرمان اجرایی دونالد ترامپ درباره محدودیت‌های تابعیت بر اساس حق تولد را به حالت تعلیق درآورد. جان کافنور، قاضی منطقه‌ای ایالات متحده، این تصمیم را پس از جلسه استماع اعلام کرد و طی حکمی تعیین کرد که دولت به مدت ۱۴ روز از اجرای فرمان ترامپ، که در نخستین روزهای حضور او در کاخ سفید امضا شد، ممنوع است .کافنور ضمن بررسی این فرمان اظهار داشت که این دستور اجرایی با قانون اساسی ایالات متحده مغایرت دارد. این حکم براساس دادخواستی صادر شد که توسط دادستان‌های ایالت‌های آریزونا، ایلینوی، اورگان و واشینگتن مطرح شده بود.  

طبق فرمان ترامپ که قرار بود از ۱۹ فوریه اجرایی شود، دولت فدرال دیگر نوزادانی را که از والدین با وضعیت اقامت غیرقانونی در خاک ایالات متحده به دنیا می‌آیند، به عنوان شهروند به رسمیت نمی‌شناسد. سخنگوی وزارت دادگستری از این تصمیم دفاع کرده و تأکید نموده که این فرمان تفسیری صحیح از متمم چهاردهم قانون اساسی است. او همچنین بیان کرده که دولت مشتاقانه منتظر ارائه دلایل حقوقی خود برای حمایت از این تصمیم به دادگاه و افکار عمومی آمریکاست. 

مطابق سنتی که در سیستم قضایی ایالات متحده شکل گرفته، نوزادانی که در خاک آمریکا متولد می‌شوند، به طور خودکار تابعیت این کشور را دریافت می‌کنند. این اصل بر اساس تفسیری ازمتمم چهاردهم قانون اساسی بنا شده است که تصریح می‌کند تمام کسانی که در خاک آمریکا متولد می‌شوند و تحت قوانین آن قرار دارند، شهروند این کشور محسوب می‌شوند. کنگره نیز قانونی مشابه با همین ادبیات به تصویب رسانده است. 

با این حال، فرمان جدید ترامپ بیان می‌کند که بند مربوط به حق تابعیت در قانون اساسی شامل همه افراد متولد شده در خاک آمریکا نمی‌شود. این تفسیر معتقد است که افرادی که تحت قوانین قضایی ایالات متحده قرار ندارند، حتی اگر در خاک این کشور متولد شوند، مستحق دریافت تابعیت نیستند. بر اساس این رویکرد، نوزادانی که مادران آن‌ها بدون وضعیت قانونی در آمریکا حضور دارند و پدرانشان نیز شهروند یا مقیم دائم نیستند، دیگر مشمول اعطای خودکار تابعیت نمی‌شوند. 

مقامات ایالتی معترض به این فرمان تأکید کردند که ترامپ فراتر از حدود اختیارات قانونی خود عمل کرده است. آن‌ها فرمان او را مخالف روح و قواعد تاریخی متمم چهاردهم قانون اساسی، سوابق حقوقی دیوان عالی، تفسیرهای سنتی قوه مجریه و مقررات مهاجرت و ملیت دانستند. آن‌ها همچنین هشدار دادند که در صورت عدم مداخله دادگاه، بیش از ۱۵۰ هزار نوزاد در سال جاری ممکن است از حق تابعیت محروم شوند، چرا که والدینشان وضعیت اقامتی قانونی ندارند. 

در مقابل، مقامات دولت استدلال کردند که ایالت‌ها مستقیماً تحت تأثیر ضرری ناشی از فرمان قرار نگرفته‌اند و شکایت علیه این فرمان احتمال موفقیت کمی دارد. وکلای دولت ادعا کردند که مطابق سوابق تاریخی متعدد، فرزندان اتباع خارجیِ غیرمقیم تابع قوانین کشور خود هستند و بنابراین تحت شمول قوانین قضایی ایالات متحده قرار نمی‌گیرند. از این رو، آن‌ها حقی بر اساس تولد برای کسب تابعیت ندارند. 

فرمان اجرایی ترامپ همچنین به تفسیری از یک قاضی دیوان عالی اشاره کرد که معتقد بود نوزادانی که والدینشان به طور موقت در آمریکا اقامت دارند، صلاحیت دریافت تابعیت بر اساس تولد را ندارند.