|

خاطرات سال ۱۳۸۰ هاشمی‌رفسنجانی| بیست و ششم دی ماه

شب دیدار هاشمی و سردار سلیمانی

سانه‌هاى چپ و نیز غربى‌ها، در آزادى آقاى لقمانیان، [نماینده همدان]، ابراز خوشحالى مى‌کنند و آن را پیروزى مهمى در مقابل محافظه‌کاران مى‌گویند، ولى بعضى‌ها تذکر داده‌اند که این یک پیروزى موقت و تاکتیکى است، چون انتشار نظر شوراى نگهبان و تصریح به عدم مصونیت نمایندگان، خواست اصلى آنها را تأمین نمی‌کند. لقمانیان در اظهارات خود از رهبرى تشکر نکرده و فقط از مردم و نمایندگان و اکبر گنجى و [عمادالدین] باقى تشکر کرده است؛ گرچه فراکسیون دوم خرداد و آقاى کروبى، [رئیس مجلس]، از رهبرى تشکر کرده‌اند و هیچ یک از آنها، از آقاى هاشمى‌شاهرودى، [رئیس قوه قضائیه] که با تقاضای خود، زمینه عفو را فراهم کرده، تشکر نکرده‌اند.

شب دیدار هاشمی و سردار سلیمانی

آقاى شوقى [اسماعیل على سلیمان]، حافظ منافع مصر آمد. دربارۀ اهمیت همکارى مصر و ایران، در دفاع از جهان اسلام و ضررهاى جدایى دو کشور مذاکره شد. آقاى [محمدرضا] نورى‌شاهرودى، [سفیر سابق ایران در عربستان سعودی] آمد. گفت، مسئولان سعودى از فشارهاى آمریکا ناراضی‌اند؛ من‌جمله از آقاى [خالد] تویجری، [رئیس دفتر امیرعبدالله] نقل‌ کرد که آمریکا براى کم‌کردن حجم درس‌هاى آموزش دینى در مدارس، فشار آورده و صدها نفر از سعودى‌ها را در آمریکا بازداشت کرده‌اند و فضاى آمریکا براى سعودى‌ها، ناامن است و گفته است، تصمیم دارند قلعه باقى‌مانده از دوران عثمانى بر فراز کوه‌هاى مشرف به کعبه را خراب کنند و با ساخت بناهاى زیاد براى زائران حرم، رفاه ایجاد کنند و طرح جدیدى براى توسعه حرم دارند. گفتم، خبر تخریب قلعه، منتشر شده و ترکیه اعتراض کرده و متقابلاً عربستان هم خواسته که دنیا قتل‌عام ارامنه [توسط دولت عثمانی در فاصله سال‌های ۱۹۱۵ تا ۱۹۱۸ میلادی] را به رسمیت بشناسند.

اعضاى کمیته‌هاى جوانان و بانوان دبیرخانه مجمع [تشخیص مصلحت نظام] آمدند. گزارش کار دادند و راهنمایى خواستند.

شب، آقاى سردار قاسم سلیمانى، فرمانده نیروى قدس [سپاه] آمد. گفت، هیچ سابقه‌اى در ایران، در مورد کشتى سلاح مورد ادعاى اسرائیل نیست و احتمالاً اسرائیلى‌ها براى اهداف خاص خود، آن را خلق کرده‌اند. از وزارت امورخارجه در مورد افغانستان، انتقاد زیادى دارد و به خصوص‌ از آقاى [محسن] امین‌زاده، [معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امورخارجه] و گفت، به دستورهاى رهبرى عمل نمى‌کنند؛ من‌جمله تعیین آقاى [حسین] دهقان به عنوان مسئول بازسازى افغانستان که به جاى آقاى عارف تعیین شده و نیز در مورد کمک براى حضور سپاه در مسئولیت‌هاى کنسولگرى‌ها که وزارت امورخارجه مخالف است. از اشکالات افکار و کارهاى آقای على ربیعى در دبیرخانه شوراى عالى امنیت [ملی]، شکایت دارد.

گفت، سپاه اقداماتی در دست اجرا در افغانستان دارد، ولی بودجه‌ای به سپاه نداده‌اند و معتقد است، بسیارى از افراد مهم القاعده از افغانستان خارج شده و از راه ایران به خارج رفته‌اند؛ من‌جمله بستگان [اُسامه] بن‌لادن، [رهبر القاعده] و جمع زیادى از آنها هنوز در افغانستان‌اند و بخشى در پاکستان و سران القاعده و طالبان آسیب ندیده‌اند. افرادى که در اسارت آمریکا هستند، از افراد پایین القاعده‌اند و فکر مى‌کنند، در آینده مقاومت مسلحانه علیه نیروهاى خارجى در افغانستان شروع مى‌شود؛ [گلبدین] حکمتیار، [رهبر حزب اسلامی افغانستان] هم رسماً آن را اعلام کرده است. گفت، در سفر آخر به روسیه فهمیده است که روس‌ها از حضور آمریکا در آسیاى میانه و افغانستان عصبانی‌اند و امروز خبرى رسیده که آمریکایى‌ها از تاجیکستان بیرون رفته‌اند.

در فلسطین، پس از شهادت فرمانده نیروهاى الاقصى و بازداشت رهبر جبهه خلق براى آزادى فلسطین، وضع بحرانى‌تر شده است. در آرژانتین شورش‌ها ادامه دارد و آمریکا نیروى نظامى به عنوان مبارزه با تروریسم به فیلیپین فرستاده است.