|

خاطرات سال ۱۳۸۰ هاشمی‌رفسنجانی| دوم بهمن ماه

کمک مالی شهرام جزایری به نمایندگان مجلس

آقاى [عباسعلی] علیزاده، رئیس دادگسترى تهران آمد. گفت، نام 18 نفر از نمایندگان مجلس [ششم]، در اعترافات [شهرام] جزایرى آمده که کمک‌هایی گرفته‌اند و بازجویى از بعضى‌ها، ممکن است بدون احضار باشد و بعضى‌ها به دادگاه احضار مى‌شوند. از آقاى [مهدی] کروبى، [رئیس مجلس]، به خاطر اقدامى که در مجلس در مسئله [آزادی] آقای لقمانیان‌ کرد، انتقاد نمود و گفت، آقاى‌ کروبى چند روز قبل، مطلع شده بود که قوه قضائیه درصدد حل مشکل است، ولى با تصمیم مجمع روحانیون [مبارز]، این اقدام سیاسى‌کاری را نمود. کیفرخواست پرونده متهمان را توضیح داد.

کمک مالی شهرام جزایری به نمایندگان مجلس

دکتر [عبدالله] جاسبى، [رئیس دانشگاه آزاد اسلامی] آمد. در مورد تأسیس حزب و مسائل دانشگاه آزاد اسلامى گزارش داد و گفت، مشارکتى‌ها و تحکیم‌وحدتی‌ها و وزارت کشور، درصدد ایجاد سازمانى به نام دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامى، متشکل از اخراجى‌ها و مخالفان، براى اخلال در دانشگاه [آزاد اسلامی] هستند که نسبت به دانشگاه‌هاى دولتى، از انضباط و نظم بهترى برخوردار است. در مورد دانشکده الهیات [واحد تهران شمال] قلهک و نیز اظهارات آقایان [علی‌اکبر] ولایتى و [علاءالدین] بروجردى، تذکر دادم.

[جرج] بوش، رئیس‌جمهور آمریکا، از کنگره خواسته که براى سال آینده 48 میلیارد دلار به اعتبارات نظامى بیفزایند که دلیل بر برنامه سیاست استعمارى و نظامى‌گرى آمریکاست؛ با اینکه اختلاف شدیدى بین کنگره و دولت آمریکا دربارۀ بودجه و سیاست‌هاى اقتصادى وجود دارد.

شب میهمان رهبرى بودم. گفتند، دو روز قبل از عفو آقای لقمانیان، آقای [غلامعلی] حدادعادل، [نماینده تهران] گفت، نظر نمایندگان راست مجلس این است که ضمن نامه‌اى از قوه قضائیه بخواهند که مشکل را حل‌ کند و موافقت رهبرى را هم داشته باشد، ولى صحبت از عفو نبود و گویا پس از اینکه از طریق دادستانى‌ کل، ماده 31 امکان اقدام پیش نیامده، پیشنهاد عفو مطرح شده است.

در مورد تحرکات معلمان و فرهنگیان که امروز هزاران نفر در مقابل مجلس و بسیاری از شهرستان‌ها جمع شده‌اند و خواستار امتیازات بیشتر و اصلاح امور صنفى‌اند، اظهار نگرانى کردند که خطر توسعه و استفاده دشمنان وجود دارد و خارجى‌ها را تحریک مى‌کنند. احتمال مى‌دهند که بعضى از مدیران آموزش‌وپرورش، براى گرفتن امکانات و اعتبارات بیشتر، جزو محرکان باشند. گفتم، متقابلاً آنها هم فکر مى‌کنند، مخالفان وزیر به خاطر مسئله حذف معاونت پرورشى، دامن مى‌زنند؛ به علاوه براى وزیر [آموزش‌وپرورش]، بیش از همه مشکل‌ساز شده است.

دربارۀ مطالبى که فردا در یک سخنرانى در این خصوص مى‌خواهند بگویند، مشورت کردند. گفتم، به نظر مى‌رسد اگر درست کنترل نشود، می‌تواند خطرناک باشد و هدف مسائل صنفى است که باید رسیدگی شود. شعارهاى سیاسى هم وجود دارد. به آقاى [مهدی] کروبى، [رئیس مجلس]، نمایندگان و وزیر هم اهانت کرده‌اند. خواهان حضور رئیس مجلس در جمع خود بوده‌اند و چون نیامده، شعار «کروبى بیچاره، ملت دوستت نداره»!! داده‌اند و حاضر نشده‌اند با آقایان بهزاد نبوى، [نایب‌رئیس مجلس] و [احمد] پورنجاتى، [نماینده تهران]، حرف بزنند و شعار «حقوق یک ماه نماینده، به اندازه حقوق یک سال معلم است» و «وزیر بى‌کفایت استعفا استعفا»، و عده‌اى شعار «فلسطین را رها کن، فکرى به حال ما کن» داده‌اند و سرانجام نماینده‌هاى آنها براى مذاکره به دفتر رئیس مجلس رفته‌اند؛ ولى بى‌نتیجه.

در مورد چاره‌جویى مسائل مهم سیاسى، اقتصادى و فرهنگى نامناسب کشور صحبت کردیم. ایشان گفتند، فشارهایی به دولت براى اقدامات متناسب اقتصادى، فرهنگى و سیاسى وارد مى‌کنند. دیروز جلسه در حضورشان برای اشتغال بوده؛ هیئت دولت گفته براى ایجاد اشتغال‌ کافی، احتیاج به 25 میلیارد دلار از منابع خارجى است و خواسته‌اند که شرایطى به وجود آوریم‌ که بتوانند سرمایه خارجى جذب‌ کنند، ولى حرف آنها را نپذیرفته‌اند و گفته‌اند، راه‌هاى مناسب بهترى پیدا کنند. به ایشان گفتم، با وضع جارى، نه در امور اقتصادى و نه سیاسى و نه فرهنگى، موفق نخواهیم بود. در مورد اعضاى مجمع تشخیص مصلحت در دوره آینده و مسائل افغانستان و خطرات آمریکا هم مذاکره کردیم