معرفی انواع شیر پروانه ای + کاربرد و مشخصات فنی
یکی از کاربردیترین انواع شیرآلات صنعتی را میتوانیم شیرهای پروانه ای بدانیم. این شیرها عملکرد فوق العاده ای در تنظیم و کنترل جریان سیال دارند و همین موضوع باعث شده تا کاربردهای ویژهای در صنایع مختلف داشته باشند. امروزه شاهد مدلهای مختلف و متنوعی از این محصولات هستیم؛ به همین دلیل، قیمت شیر پروانه ای هم در بازار بسیار متنوع است. برای اینکه بتوانید بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید، باید انواع شیر پروانه ای را بشناسید. پس در ادامه همراه ما باشید.
شیر پروانه ای ویفری
یکی از کاربردی ترین شیرآلات پروانه ای در صنایع مختلف، شیرهای پروانه ای ویفری هستند. این شیرها عملکرد 90 درجهای داشته و از سایز 1 تا 36 اینچ، بسته به کاربردهای مختلف، ساخته میشوند. از متریال مختلفی مانند چدن، فولاد، آلومینیوم، استیل، پلیمر و ... برای ساخت این محصولات استفاده میشود. قیمت شیر پروانه ای ویفری بسته به سایز و متریال به کار برده در ساخت آن میتواند متفاوت باشد. ویژگی های مختلف این شیر باعث شده تا برای کاربردهای مختلفی از جمله موتورخانهها، آب گرم و سرد، اسید و مواد خورنده و همچنین انواع مشتقات نفتی کاربردی باشند. همچنین با کمک باترفلای ولو ویفری میتوانیم به کنترل و تنظیم جریان انواع سیالات مانند آب، بخار، روغن، اسید و ... بپردازیم.
شیر پروانه ای لاگ
یکی دیگر از کاربردیترین موارد در انواع شیرهای باترفلای، میتوانیم به شیر پروانه ای لاگ اشاره کنیم که در سایزبندی متنوعی بین 1 تا 24 اینچ ساخته شده و در اختیار کاربران قرار میگیرند. برندهای مختلف ایرانی، چینی و اروپایی، عملکرد فوقالعادهای در تولید این دسته از محصولات دارند.
از شیر پروانه ای لاگ میتوان در خطوط مختلف نفت و گاز، پتروشیمی، صنایع غذا و دارو، سدسازی، موتورخانهها و ... استفاده کرد. برای ساخت این محصولات هم از متریال مختلفی ماند فولاد، چدن، استنلس استیل، آلومینیوم، برنز و ... استفاده میشود که هر کدام از آنها اثرگذاری متفاوتی در قیمت نهایی محصول دارند.
شیر پروانه ای فلنجی
اتصال این مدل از شیرآلات به پایپینگ از طریق دو فلنج انجام میشود. باترفلای ولو فلنجی میتواند قطع و وصل کردن جریان سیال را به صورت کامل انجام دهد. در روند ساخت این محصولات هم از متریال مختلفی مانند استیل، فولاد، چدن، آلومینیوم، برنز و ... استفاده میشود. در ساختار این شیرها از واشرهای آببندی مخصوص لاستیکی یا تفلونی استفاده میشود تا آب بندی کامل شود.
انواع شیر پروانه ای ازنظر عملکرد
یکی دیگر از دستهبندیهایی که برای انواع مختلف این محصولات در نظر گرفته میشود، بر اساس عملکرد آنهاست. به صورت کلی بر اساس نوع کاربرد و پایپینگ، عملکرد باز و بسته شدن این شیرآلات با یکدیگر متفاوت است. در این بخش میتوانیم به چند نمونه از اصلیترین و کاربردیترین موارد در این زمینه اشاره کنیم.
عملکرد اهرمی دستی
این مدل از شیرآلات پروانه ای دارای اهرمی در قسمت بالایی هستند که باز و بسته شدن آنها از همین طریق انجام میشود. در واقع اپراتور میتواند از طریق چرخاندن این اهرم، جریان سیال را درون لوله کنترل کند. ضمن سادگی عملکرد باترفلای ولو دستی، میتوانیم ادعا کنیم که سرعت آنها برای باز و بسته شدن بسیار زیاد بوده و از این طریق اپراتور میتواند در کوتاهترین زمان ممکن شیر پروانه ای را در حالت مورد نظر تنظیم کند. این مدل شیرآلات برای سیالهای کمفشار گزینه بهتری محسوب میشوند.
شیر پروانه ای گیربکسی
همان طور که از عنوان این محصولات مشخص بوده، دارای گیربکس هستند و عملکرد سادهتری نسبت به نمونههای اهرمی دارند.
در ساختار باترفلای ولو گیربکسی یک دستگیره چرخشی وجود دارد که میتواند گشتاور لازم را برای باز و بسته کردن شیر فراهم کند. به صورت کلی این محصولات هم جزء شیرآلات دستی هستند که توسط اپراتور باز و بسته میشوند.
شیر پروانه ای پنوماتیک
تامین نیروی مورد نیاز برای باز و بسته کردن این دسته از شیرآلات، از طریق هوای فشرده و یا گازهای بیاثر فشرده شده انجام میشود. از این رو عملکرد شیرهای پروانه ای پنوماتیکی بسیار سریع بوده و ایمنی آنها در برابر آسیبهایی مانند حریق، اتصال کوتاه و ... تا حد زیادی ارتقا یافته است. از این شیرها معمولا برای سیالات مایع و دوغاب استفاده میشود. همچنین برای سایر مواد مانند نفت و گاز، پتروشیمی، صنایع غذایی و دارو و ... هم این محصولات انتخاب خوبی محسوب میشوند. استفاده راحت و مکانیزم جذاب این شیرها باعث شده تا در صنایع مختلف بتوانند محبوبیت بالایی به دست آورند.
شیر پروانه ای برقی
همان طور که از عنوان این محصولات مشخص بوده، برای تامین نیروی مورد نیاز باز و بسته شدن، از انرژی الکتریکی استفاده میکنند. این شیرها عملکرد بسیار سریع و از طرف مقابل قیمت بالایی هم دارند که قبل از خرید باید نسبت به آن آگاهی داشته باشید. شیر پروانه ای برقی گشتاور بالایی داشته و قابلت کنترل از راه دور را دارد؛ از این رو شما میتوانید در انواع مختلف صنایع، به ویژه صنایع شیمیایی، متالوژی، نفت و گاز و ... از آنها استفاده کنید.
شیر پروانه ای هیدرولیک
این شیر برای مواردی که با فشار و میزان چسبندگی بالا درگیر باشیم، انتخاب بسیار خوبی محسوب میشود. عملگر هیدرولیکی کمک میکند تا به گشتاور زیادی برای باز و بسته کردن شیر دسترسی داشته باشیم. این شیرها برای کنترل سیالاتی که چگالی بسیار بالایی دارند هم انتخاب خوبی محسوب میشوند.
سخن پایانی
شیرهای پروانه ای را میتوانیم به عنوان یکی از کاربردیترین انواع شیرآلات صنعتی در نظر بگیریم که برای کنترل سیال در پایپینگ مورد استفاده قرار میگیرند. باترفلای ولو انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها در سیستمهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. امروزه دسته بندی متفاوتی برای انواع این محصولات در نظر گرفته میشوند که از میان آنها میتوانیم به نحوه اتصال و همچنین نحوه عملکرد آنها اشاره کنیم. در بخشهای قبلی به صورت کامل با انواع مختلف این شیرآلات و کاربردهای آنها آشنا شدیم تا شما بتوانید با آگاهی بیشتری از آنها استفاده کنید.