آخرین وضعیت پلنگ دماوند/ تلاشها ادامه دارد اما حالش خوب نیست
دامپزشک مرکز بازپروری حیات وحش پارک پردیسان درباره آخرین وضعیت پلنگ دماوند گفت: تلاشها برای بهبود این گربه سان ادامه دارد تا دوباره به روزهای خوب برگردد.
به گزارش شبکه شرق، جمعی از دامپزشکان که مسئول روند درمان پلنگ دماوند هستند در جلسهای به بررسی آخرین وضعیت بیماری و روند درمان این گونه ارزشمند پرداختند و مشخص شد که حال پلنگ خوب نیست اما تلاشها برای بهبود این گربه سان ادامه دارد تا دوباره به روزهای خوب برگردد.
دامپزشک مرکز بازپروری حیات وحش پارک پردیسان درباره آخرین وضعیت پلنگ دماوند اظهار داشت: تلاشها برای بهبود این گربه سان ادامه دارد تا دوباره به روزهای خوب برگردد.
بابک باستانی گفت: پلنگ دماوند حدود یک ماه پیش توسط محیطبانان در یکی از روستاهای دماوند زندهگیری و به کلینیک پارک پردیسان منتقل شد، این پلنگ در زمان انتقال سطح هوشیاری پایین و شرایط عمومی نامساعدی داشت، به همین دلیل مجموعهای از آزمایشها روی حیوان انجام و ویروس کرونای ویژه گربهسانان در نمونه خون پلنگ جداسازی شد. برای اطمینان بیشتر، آزمایشهای ژنتیکی پیشرفتهای انجام شد تا به نتایج دقیقتری از نوع جهش یافته این ویروس پی ببریم.
وی افزود: پس از تکمیل آزمایشها و تشکیل نشست های تخصصی با حضور همکاران دامپزشک با گرایش های تخصصی متنوع، روند درمان اختصاصی ۸۴ روزهای برای این پلنگ آغاز شد، در ۳۰ روز اول، پاسخ به درمان مناسب بود و روند بهبودی نسبی مشاهده شد، اما روز شنبه ۱۳ بهمن شرایط پلنگ به شدت بحرانی شد، حیوان از خوردن غذا پرهیز و علائم عصبی جدی را از خود نشان داد، طی جلساتی که با همکاران دامپزشک برگزار کردیم، تصمیم بر آن شد که تغییرات اساسی در روند درمان ایجاد کنیم تا وضعیت بهبود یابد.
وی تصریح کرد: ماهیت این بیماری به گونهای است که عموما در گربه سانان حیات وحش در مقایسه با گربه های اهلی به درمان واکنش خوبی نشان نمیدهد و دانش اندکی در مورد پاسخ های درمانی به این بیماری در طب حیات وحش وجود دارد، اگرچه روشهای درمانی مشابهی برای گربهسانان خانگی وجود دارد، اما شرایط این پلنگ بسیار پیچیدهتر به نظر میرسد، با این حال، تلاش داریم با تغییرات درمانی جدید وضعیت پلنگ را از بحران خارج کنیم و به بهبودی امیدوار باشیم.
بیماریFIP یک بیماری هزارچهره است
همچنین عضو هیات علمی دانشگاه کردستان و دامپزشک عضو تیم درمان یوزپلنگ دماوند گفت: با وجود اینکه بیماری FIP یک بیماری کاملا شناخته شده است و پروتکلهای درمان این بیماری نیز مشخص شده، اما تمامی این دستورالعملها مربوط به حیوانات خانگی است لذا به معنای واقعی کلمه میتوان گفت این یک بیماری هزار چهره است و کنترلی که میتوان بر روی یک حیوان خانگی انجام داد برای پلنگ به این صورت نیست، با توجه به تجربیاتی که در زمینه برخورد با این بیماری وجود دارد ممکن است این بیماری رنگ عوض کرده و به صورت ناگهانی تغییر وضعیت دهد لذا این ذهنیت که این بیماری به طور قطعی درمان خواهد شد درست نیست.
بیماری FIP یا همان پریتونیت عفونی گربه سانان توسط یک ویروس از خانواده کرونا ویروس ایجاد میشود که بسیار کشنده است.
نظر دامپزشکان درباره حال پلنگ دماوند؛ تلاشها ادامه دارد اما حالش خوب نیست
پیمان محمدزاده افزود: تیمی که از ابتدای مراحل درمان پلنگ در اینجا حضور دارند به صورت مشورتی کار خود را پیش برده اند، با توجه به علائم بالینی پلنگ که قابل مشاهده است، نمی توانیم حتی وضعیت بیماری را در یک روز آینده پیش بینی کنیم، تنها کاری که توانستیم انجام دهیم این بود که یک بازنگری کاملی در روند درمانی پلنگ دماوند در پیش گرفتیم که این برنامه درمانی مداوم در حال به روز شدن است و داروهای درمانی از بهترین منابع تامین میشود، اما با توجه به متغیرهای فراوانی که از علائم بالینی و مشکلات جانبی که حیوان با آن مواجه است، نمیتوان شرایط قطعی را پیش بینی کرد و روند درمان با توجه به بازخوردی که از ساعت به ساعت وضعیت حیوان میبینیم ادامه دارد.
محمدزاده تصریح کرد: آن چیزی که مساله را برای ما پیچیده میکند، مسائل بالینی حیوان است زیرا پاسخی که حیوان به روند درمان میدهد قطعا با پاسخی که نتایج آن را در روند درمان گربههای خانگی مشاهده میکنیم متفاوت است و این تفاوتهای ساختاری میتواند مسائل را پیچیدهتر کند، طی تمام تلاشهایی که بر اساس پروتکلهای درمانی و با همفکری همکاران شروع شده و انجام گرفته، نتایجی به دست آمد که به طور سینوسی ۲ بار شرایط بسیار خوب و روزهای خیلی بد هم داشتیم، اما با این وجود همچنان منتظر نتایج ادامه روند درمانی پلنگ دماوند هستیم.
حال پلنگ دماوند خوب نیست
دامپزشک دیگر تیم درمان پلنگ دماوند نیز گفت: این بیماری و راه درمانی آن جدید است و در سالهای قبل از آغاز شیوع ویروس کرونا درمانی برای این بیماری متصور نبود و حالا این درمان را در حالی در ایران انجام می دهیم که تجربه جهانی در این زمینه وجود ندارد، سازمان حفاظت محیط زیست برای درمان پلنگ از ما کمک خواست و ما نیز این درخواست را اجابت کرده و پروسه درمان را شروع کردیم.
رضا احمدی افزود: واقعیت این است که روزهای خوب درمان را داشتیم و روزهای بد هم داریم که در حال حاضر در آن قرار داریم، اما اینکه چه اتفاقی پیش بیاید موضوعی نیست که قابل پیش بینی باشد، تلاش میکنیم به روند روزهای خوبمان بازگردیم تا حال این پلنگ خوب باشد اما امروز در وضعیتی هستیم که حال پلنگ خوب نیست.
بنابر گزارش ایرنا، هشتم دی ماه یک قلاده پلنگ در نزدیکی روستای مغانک در دماوند مشاهده شد و با اقدام به موقع محیط بانان و کارشناسان محیطزیست، پلنگ زنده گیری و برای درمان به تهران منتقل شد. این پلنگ نر حدود ۵ تا ۶ ساله است و زمانی که زنده گیری شد بسیار ضعیف بود، شواهد نشان می داد که با پلنگ دیگری درگیر شده است، جای ناخن روی صورت حیوان بود که موجب عفونت و ضعف آن شده بود. بعد از بررسی ها مشخص شد که پلنگ به ویروس کرونا مبتلا شده است و از آن زمان درمان همچنان ادامه دارد.
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در گفت و گو با ایرنا با اشاره به ابتلای پلنگ دماوند به ویروس کرونا گفته بود: متخصصان برای زنده ماندن این پلنگ درصد پایینی متصور هستند اما با جدیت سیر درمانی پلنگ را ادامه خواهیم داد.
غلامرضا ابدالی افزود: با وجود اینکه از نظر تخصصی ابتلای گونه مذکور به بیماری ویروسی ادامه حیاتش را با مخاطره جدی مواجه کرده است که متخصصان برای زنده ماندنش درصد پایینی متصور هستند اما به دستور رئیس سازمان حفاظت محیطزیست با جدیت سیر درمانی پلنگ را ادامه خواهیم داد.