درخواست یاری سازمان سینمایی برای ساخت سینما
زیبنده نظام ما نیست که پس از چهل و اندی سال هنوز در بخشهای مهمی از کشور حتی یک سالن سینما نداشته باشیم. با توجه به این کمبودها طرحی را دوستان در موسسه سینماشهر آماده کردهاند که امیدواریم در کارگروه تخصصی ساخت سینما که به صورت مشترک با سازمان سینمایی و سازمان برنامه و بودجه معرفی میشوند، مورد ارزیابی قرار گرفته و منابع مالی آن نیز مشخص شود تا براساس یک زمانبندی مشخص کار در این حوزه آغاز شود.

رئیس سازمان سینمایی گفت: با توجه به بودجه نحیف سینما در سال جاری، در حال حاضر چارهای نداریم جز اینکه منابعی را برای سینما جذب کنیم. اگر این اتفاق با همراهی سازمان مالیاتی صورت گیرد بخشی از این بودجه را میتوان در تولید و توسعه زیرساخت سینما به کار گرفت.
رئیس سازمان سینمایی در اولین جلسه کارگروه تخصصی شورای سینما با اشاره به کمبود سالن سینما در برخی شهرهای کشور، توضیح داد: زیبنده نظام ما نیست که پس از چهل و اندی سال هنوز در بخشهای مهمی از کشور حتی یک سالن سینما نداشته باشیم. با توجه به این کمبودها طرحی را دوستان در موسسه سینماشهر آماده کردهاند که امیدواریم در کارگروه تخصصی ساخت سینما که به صورت مشترک با سازمان سینمایی و سازمان برنامه و بودجه معرفی میشوند، مورد ارزیابی قرار گرفته و منابع مالی آن نیز مشخص شود تا براساس یک زمانبندی مشخص کار در این حوزه آغاز شود.
در این جلسه رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی به مصوبات جلسات پیشین این کارگروه اشاره کرد و آییننامه تشکیل شورای سینمای استانها مورد بحث و بررسی قرار گرفت. این مصوبات شامل روزآمدسازی انجمن سینمای جوان، تاسیس سینما در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر، حمایت از سینماگران فاقد مسکن، مستندسازی پروژههای کلان ملی، بازنگری مالیات هنرمندان، سرمایهگذاری بر روی تولیدات فاخر با جذب منابع با همراهی سازمان امور مالیاتی و ارتقای جهانی و منطقه ای سینمای ایران بودند.
فریدزاده در این باره گفت: سینمای ایران چارهای ندارد که به چرخه تولید مشترک وارد شود. این امری مسلم است اما حمایتهایی که باید برای این موضوع شکل بگیرد را نداریم. با توجه به هزینههای سنگین تولید فیلم با سایر کشورها باید به عنوان سرفصلی جدی به این امر توجه شود.
وی ادامه داد: طرح سینمای پیشرفت دوسویه دارد؛ از طرفی ما با یک آیندهپژوهی درست برنامه مشخصی را برای سینما تدوین کنیم و از طرفی سینما به مثابه آیینهای که بتواند رشد و پیشرفت را به تصویر بکشد، این مسیر را بازنمایی کند.
رئیس سازمان سینمایی با اشاره به بودجه نحیف امسال سینما تاکید کرد: لازم است لایحهای تدوین شود تا استفاده از بخشی از مالیات شرکتها و موسسات برای سرمایهگذاری در اختیار سینما قرار گیرد. با توجه به بودجه نحیف سینما در سال جاری، در حال حاضر ما چارهای نداریم جز اینکه منابعی را برای سینما جذب کنیم. اگر این اتفاق با همراهی سازمان مالیاتی صورت گیرد بخشی از این بودجه را میتوان در تولید و توسعه زیرساخت سینما به کار گرفت.
فریدزاده درباره تشکیل صندوق سینمایی مشترک نیز عنوان کرد: پیش از این در شورای سینما مصوبهای وجود داشته است که بر اساس آن میتوان مبلغی ارزی برای ایجاد یک صندوق سینمایی مشترک توسط صندوق ملی توسعه در اختیار سازمان سینمایی قرار گیرد که مقدمات اولیه آن انجام شد اما متاسفانه در آن دولت این امر محقق نشد و امیدواریم با حمایت معاون اول محترم رئیس جمهور شاهد ایجاد صندوق مشترک با کشورهای همسایه و همسو باشیم.
وی افزود: توجه به عدالت فرهنگی، مردمیسازی، رونق اقتصاد فرهنگ، فناوریهای نوین و کمک به تقویت اصالت و هویت ایرانی اسلامی این طرح در سینماشهر مصادیق خود را در چهار کلان برنامه دولت پیدا خواهد کرد.
یک سالن ۵۰ نفره، ۴ میلیارد تومان هزینه تجهیز دارد
در ادامه این جلسه، حبیب ایلبیگی رئیس موسسه سینماشهر درباره دستورالعملهای تاسیس سینما در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر توضیحاتی ارائه داد.
ایل بیگی گفت: بعد از سال ۹۲ که سینماهای کشور تجهیز شدند و در اکران عدالت اتفاق افتاد و فیلمهای روز در همه کشور اکران شد، تعداد سالنها هم افزایش یافت. با توجه به رشد مجتمعهای تجاری در شهرهای بزرگ، بخش خصوصی تنها به ساخت پردیسها در شهرهای بزرگ مبادرت ورزید.
وی ادامه داد: سینماهای تکسالنه طی این سالها به سختی توانستهاند مخاطب را به سالن بکشانند؛ چرا که برخی از این سالنها خود را به روز کرده و برخی دیگر از این عقب ماندند. مساله ما شهرهای فاقد سینمایی است که بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارند و بخش خصوصی برایش جذاب نیست تا در این شهرها سینما بسازد، هدف این است با حمایتهایی که میگیریم در این شهرها سینما بسازیم. شهرهای تهران، اصفهان، خراسان رضوی، فارس و خوزستان سالنها و سینماهای بیشتر دارند و از آن سو استانهای بوشهر، ایلام، چهارمحال بختیاری، قزوین و زنجان کمترین تعداد صندلی و سالن را دارند.
مهدی شفیعی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان سینمایی و دبیر این کارگروه، برگزاری این نشست را از جمله مصوبات سومین جلسه شورای سینما عنوان کرد و گفت: کارگروه تخصصی شورای سینما متشکل از نمایندگان اعضای حقوقی شورا، سازمان برنامه و بودجه کشور و سه نفر از مشاورین خبره در امور فرهنگی و سینمایی به انتخاب و حکم دبیر شورا و ریاست رئیس سازمان امور سینمایی و سمعی و بصری تشکیل شده است.
معاون موسسه سینما شهر درباره مراحل ساخت سینما گفت: مرحله اول این است که یک سالن آماده داشته باشیم مثل مجتمعها یا سالنهایی که شهرداریها دارند و ما باید آنها را با سرور و پرده مجهز کنیم؛ برای تجهیز هر سالن یک و نیم میلیارد نیاز داریم، این برآورد با قیمت دلار ۸۰ هزار تومان اعلام شده است.
وی ادامه داد: در مرحله دوم که بیشترین سالنهای ما در این وضعیت هستند، بهره وری از ظرفیت سالنهای ارشاد، هلال احمر و .. است که سالنهای پخش سینما نیستند، صندلیهای آنها باید تعویض شود و سیستم صوت و تصویر آنها تغییر کند، به ازای هر صندلی ۲۵ میلیون تومان برای تجهیز در نظر گرفتیم.
بهزادی افزود: مرحله سوم هم این است که با توجه به موجود بودن سالن ها در مجتمعها، یک سالن دیگر هم تاسیس کنیم تا تکسالنه نباشیم و فیلمهای بیشتری پخش شود در اینجا بر پایه هر صندلی ۸۰ میلیون تومان باید هزینه شود. یک سالن ۵۰ نفره، ۴ میلیارد تومان هزینه تجهیز دارد.
ایل بیگی ادامه داد:به غیر از حوزه هنری، جای دیگری وجود ندارد که برای همکاری با ما وارد شود؛ مگر اینکه شهرداری برخی شهرها خودجوش ورود کنذ ند تا این سینماها تامین شوند.
بهروز شعیبی مدیرعامل انجمن سینمای جوان با تاکید بر لزوم بهرهوری از ظرفیت سینماسیار توضیح داد: حدود ۳۰۰ شهر داریم که سینما ندارند و اکران فیلم در آنها با سینماسیار انجام میشود. وظیفه ما این است که نه با سود بلکه با فروش منطقی، فیلمها را به مردم نمایش دهیم. ما باید فرهنگ فیلم دیدن در سالن را با سینماسیار به وجود بیاوریم. نیاز به حمایت اجرایی برای طرح سینما سیار داریم.
دهکردی مدیرعامل خانه سینما نیز گفت: مسئولین تصورات کاذبی از سینما دارند. این موضوع در استان ها تشدید میشود تصورات بیرونی از سینما و تصورات حزبی جناحی، تفکرات متفاوتی را در شورای سینمای استان شکل میدهد. امیدوارم ایجاد این شورا در استانها ما را با محدودیت ها ممیزی ها اعمال سلیقه های بومی و استانی مواجه نکند.
وی افزود: باید حتما یک کارشناس از سازمان سینمایی در شورای استانها حضور داشته باشد تا نگاه واقع بینانهای از سیستم سینمایی کشور به شورا منتقل کند.
اولین جلسه کارگروه تخصصی شورای سینما با حضور علی افضلی مدیر کل معاونت اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی، سلیم غفوری قائم مقام معاونت سیما، بهروز شعیبی مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران، جواد خاندوزی مدیر امور ستاد و مطالعات نظری ستاد فرهنگی اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی، علی دهکردی مدیرعامل خانه سینما، عبدالرحیم سعیدیراد عضوشورای فرهنگی سازمان برنامه و بودجه کشور، حجت الاسلام والمسلمین محمد علی قربانی مرکز مدیریت حوزههای علمیه و مدیر کل هنر و تبلیغ نوین، سید مهدی سجادی از بنیاد سینمایی فارابی، و مجید شیخ انصاری دانشگاه هنر برگزار شد.