|

آلودگی هوا، ریزگردها و طوفان نمکی؛ آخرالزمان در اراک

اراک نه تنها درگیر آلودگی هوا شده، معضلی به نام ریزگردها نیز گریبان مردم این شهر را گرفته است.

آلودگی هوا، ریزگردها و طوفان نمکی؛ آخرالزمان در اراک

اراک نه تنها درگیر آلودگی هوا شده، معضلی به نام ریزگردها نیز گریبان مردم این شهر را گرفته است. دو منشاء اصلی ریزگردها در اراک منشاء خارجی مانند سوریه، عراق و غیره است و مسئولان شهری به جای رفع این معضل به راحتی اعلام می‌کنند کاری از دستشان برنمی‌آید. گرچه در این موارد در دیگر کشورها شاهدیم که مسئولان ناتوان استعفا می‌دهند. طوفان‌های نمکی معضل دیگری است که شرایط زندگی در این شهر را دشوارتر از پیش کرده است.

رئیس مرکز پایش کیفیت هوای استان مرکزی از آلودگی هوای اراک خبر داد و گفت: امروز صد و دومین روز آلودگی هوا در اراک است.

علیرضا محرابیان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: براساس اطلاعات دریافت شده از ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوای اراک، متوسط شاخص کیفیت هوای اراک در ۲۴ ساعت گذشته، منتهی به ساعت ۱۱ صبح روز سه‌شنبه ۲۷ آذر برابر با عدد ۱۱۷ و کیفیت هوا برای گروه‌های حساس ناسالم بوده است.

محرابیان افزود: وضعیت شاخص لحظه‌ای کیفیت هوا در ساعت ۱۱ صبح امروز نیز در شهر اراک ۱۵۵ (ناسالم برای تمام گروه‌ها) و شهر ساوه ۱۳۵ (ناسالم برای گروه‌های حساس) است. 

وی تصریح کرد: آلاینده مسئول آلودگی‌ هوا، ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون است و تعداد روزهای ناسالم اراک از ابتدای سال تاکنون به ۱۰۲ روز رسیده است.

وارونگی هوا و ریزگردها

روز گذشته نیز مهدی زندیه وکیلی در شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان مرکزی با اشاره به سهم آلایندگی هم در استان مرکزی اظهار کرد: در بحث آلودگی هوای شهر با این نتیجه رسیده‌ایم که در این فصل اینورژن وجود دارد یعنی در زمانی که هوا سرد است و پدیده وارونگی هوا رخ می‌دهد مقصر اصلی آلودگی هوا مازوت سوزی است و بدون شک و بدون تردید و با مطالعات علمی سهم آلایندگی مشخص شده است.

او افزود: مصوب هیات وزیران برای عدم مازوت سوزی وجود دارد همچنین رئیس جمهور در سفر خود به استان بر این مسئله تاکید بسیاری داشتند چراکه به شدت در محیط زیست اثرگذار و غیرقابل انکار است.

کاری از دستمان برنمی‌آید!

معاون عمرانی استاندار مرکزی با اشاره به اینکه هم‌زمان با پدیده آلودگی هوا با پدیده خشکسالی مواجه شده‌ایم که سبب شد رطوبت نسبی سطح خاک کم شود و ریزگرد داشته باشیم، بیان کرد: دو منشاء اصلی ریزگردها در اراک منشاء خارجی مانند سوریه، عراق و غیره است و کاری در زمینه ریزگردهای خارجی نمی‌توان انجام داد و بخش دیگر منشاء داخلی است که از کویر مرکزی ایران و خود منطقه ریزگردها ایجاد می‌شود.

طوفان‌های نمکی

زندیه وکیلی عنوان کرد: تعداد روزرهای آلاینده امسال مربوط به منشاء داخلی وخود منطقه بوده است که یکی از آنها پدیده طوفان‌های نمکی است که حتی ثبت ماهواره‌ای شده است که از تالاب میقان وارد می‌شود و به دلیل خشک شدن تالاب طوفان‌های نمکی از سطح زمین بلند می‌شود و در فضا پخش می‌شود.

او بیان کرد: 40 معدن در بخش سیبک وجود دارد که فعالیت معدنی آنها تولید ریزگرد می‌کند و هم واحد دانه بندی آنها خلاف بوده است چراکه نباید واحد دانه بندی راه اندازی می‌شد و تنها باید معدن داشته باشند که توسط محیط زیست در دوره‌های مختلف تذکر داده شده و ازفعالیت واحدهای دانه بندی آنها جلوگیری شده است.

سالانه یک میلیون و سی هزار تن پسماند صنعتی در استان مرکزی

سرپرست محیط زیست استان مرکزی نیز در این جلسه گفت: سالانه یک میلیون و سی هزار تن پسماند صنعتی در استان مرکزی تولید می‌شود.

یوسف یوسفی  اظهار کرد: میزان تولید پسماند صنعتی یک میلیون و 30 هزار تن در سال و ویژه 998 هزار تن در سال است، میزان تولید پسماند بیمارستانی 3600 هزار تن در سال است.

یوسفی عنوان کرد: وضعیت هوای شهر اراک و اقدامات اجرایی کاهش آلودگی هوا در سال‌های برنامه در سال 1400 با 165 روز سالم و 200 روز ناسالم، سال 99 با 55 روز ناسالم و و 311 روز سالم، سال 98 با 53 روز ناسالم و 312 روز سالم، سال 97 با 47 روز ناسالم و 318 روز سالم، سال 96 با 63 روز ناسالم و 302 روز سالم و سال 95 با 105 روز ناسالم و 261 روز سالم وجود داشته است.

مازوت سوزی

او بیان کرد: یکی از چالش‌های اصلی در حوزه محیط زیست، آلودگی‌های شهرستان اراک مانند شهرستان شازند، ساوه و دلیجان که از سال‌های گذشته مطرح شده است همچنین بحث مازوت سوزی که سهم شدیدی در آلودگی شهر اراک دارد که به عنوان دو مشکل اساسی اراک بیان شده است.

مازوت سوزی، ریزگردها، انواع و اقسام مشکلات زیست محیطی در کنار پسماندهایی که ظاهرا مسئولان راهکاری برای آن نیز ندارند، وضعیتی است که شهروندان اراکی در آن زندگی می‌کنند.