اگر از مکالمه تلفنی میترسید، بخوانید
برقراری ارتباط تفلنی یکی از معمولترین راههای ارتباطی در عصر حاضر است با این حال استفاده از این راه ارتباطی برای برخی افراد تجربهای عذاب آور است.
برقراری ارتباط تلفنی یکی از معمولترین راههای ارتباطی در عصر حاضر است با این حال استفاده از این راه ارتباطی برای برخی افراد تجربهای عذاب آور است. به بیان دیگر برای برخی افراد پاسخ دادن به تلفن و دریافت تماس تلفنی مسالهای اضطراب آور تلقی میشود این افراد ترجیح میدهند از سایر روشهای ارتباطی برای تعامل با جهان پیرامون خود استفاده کنند. این افراد از نوعی ترس بیمارگونه رنج میبرند که در ادبیات روانشناختی از آن به عنوان فوبیای تماس تلفنی یاد میشود. ترسی که میتواند زندگی شخصی و حرفهای فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
ویژگیهای فوبیای تماس تلفنی
برخی از نشانههای ترس از تماس تلفنی را در ادامه میخوانید:
* اجتناب از برقراری تماس تلفنی
*تاخیر در پاسخ دادن به تماس تلفنی
*احساس اضطراب شدید پیش از پاسخ دادن به تلفن،حین و بعد از آن
* ترس شدید از بیان یک مطلب نادرست زمان صحبت کردن با تلفن
*نگرانی از ناراحت کردن فرد تماسگیرنده حین مکالمه
*ایجاد علائمی مانند تپش قلب شدید،تنگی نفس و ... زمان دریافت یک تماس تلفنی
*اقدام به تحلیل مطالب گفته شده حین مکالمه
*دچار شدن به لرزش حین مکالمه تلفنی
*ناتوانی در تمرکز حین مکالمه تلفنی
*نگرانی از بروز خجالت حین صحبت با تلفن
دلایل ابتلا به فوبیای تماس تلفنی
بروز این نوع فوبیا در فرد وابسته به عوامل مختلفی است که هر یک به تنهایی میتوانند تاثیر بسیاری بر زندگی فرد بگذارند. در ادامه با برخی از این علل آشنا میشوید.
الف) اضطراب اجتماعی یکی از شایعترین علل ابتلا به فوبیای تماس تلفنی، است که ترس از قضاوت شدن، ارزیابی منفی و طرد شدن در حین مکالمه تلفنی، را به دنبال دارد
ب) افسردگی یکی دیگر از عوامل ابتلا به این نوع فوبیا است که باعث بروز علائمی مانند غم و اندوه شدید، خستگی، احساس گناه و کنارهگیری اجتماعی میشود. افرادی که دچار افسردگی شدید میشوند برای مدتی تمایل به کنارهگیری از ارتباطات، از جمله تلفن را دارند.
پ) داشتن شخصیت به شدت درونگرا. درونگراها تمایل دارند بیشتر بر افکار واحساسات درونی تمرکز کنند تا اینکه به دنبال تحریک بیرونی باشند. بسیاری از افراد درونگرا پیامک یا ایمیل را ترجیح میدهند زیرا به آنها اجازه میدهد از تشریفات اجتماعی مانند صحبتهای کوچک اجتناب کنند. ارتباطات دیجیتال باعث میشود که این تیپ شخصیتی بتوانند مکالمات خود را بهتر مدیریت کرده و زمانی را برای تأمل و تفکرپیش از پاسخگویی به تلفن داشته باشند.
ت)اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) هم یکی دیگر از عوامل زمینهساز ابتلا به این فوبیاست. در این اختلال نوعی وضعیت روانی است که بعد از وقوع یک اتفاق آسیبزا برای فرد،ایجاد میشود. فتد. به عنوان مثال، فردی که از طریق تلفن از یک خبر بد مطلع شده باشد ممکن است دچار PTSD و فوبیای تماس تلفنی شود. چنین فردی تلفن را خاموش میکند یا به طور کلی از صحبت کردن با تلفن اجتناب میکند.
د) کمبود اعتماد به نفس هم میتواند به ترس بیمارگونه افراد ازپاسخ دادن به تماس تلفنی منجر شود. این افراد از برقراری ارتباط موثر و جلب نظر دیگران در حین مکالمه تلفنی دچار هراس میشوند.
درمان فوبیای تماس تلفنی
مراجعه به رواندرمانگر اولین گام برای درمان این نوع فوبیا است اگر چه که درمان یا عدم درمان این مشکل به علت زمینهساز اختلال و همچنین شدت آن بستگی زیادی دارد. به هر روی درمانگر با بررسی علت بروز این اختلال راهکارهایی ارائه داده و در طول جلسات درمان نتیجهبخشی این راهکارها را بررسی میکند.
الف) درمان شناختی رفتاری رمان شناختی رفتاری یکی از انواع درمانهای پیشنهاد شده برای درمان اختلال تلفن هراسی است. این روش برای درمان انواع فوبیاها موثر است. این درمان بر شناسایی و درک افکار غیرمفید یا غیرمنطقی و تمرین حساسیتزدایی سیستماتیک مبتنی است. البته برای استفاده از این شیوه درمانی حتما باید از کمکهای یک درمانگر بهره گرفت. در واقع تمرین حساسیتزدایی سیستماتیک به معنای قرار گرفتن در معرض موقعیتهای اضطراب آور، مانند شنیدن صدای زنگ تلفن یا ادامه مکالمه تلفنی است که حتما زیر نظر یک روانشناس آموزش دیده انجام میشود.
ب) تعیین پاداش هم راهکاری است که متخصصان برای غلبه بر این نوع هراس پیشنهاد میکنند. در این روش فرد به ازای هربار برقراری یا پاسخگویی به تماس تلفنی به خود پاداش میدهد این پاداش فرد را تشویق میکند که دفعات برقراری تماس تلفنی را افزایش دهد.
پ) اجتناب از فکر کردن به مکالمات احتمالی، در این روش فرد تلاش میکند از فکر کردن به آنچه ممکن است طی تماس تلفنی گفته شود، پرهیز کند.فکر کردن درباره کلیات گفتگو مشکل آفرین نیست اما تفکر بیش از حد درباره نوع واکنش و حرفها فکر کنید می تواند میزان اضطراب فرد را افزایش دهد.
توجه به این نکته هم ضروری است که تاثیرگذاری فرد بر نتیجهبخشی یا عدم نتیجهبخشی راهکارهای درمانی این اختلال از هر مساله دیگری بیشتر است.
به همین سبب این نکته ضروری است که بدانید درمان فوبیای تماس تلفنی بیش از هر راهکاری به خود شخص بستگی دارد، آگاهی از نوع درمان و روش غلبه بسیار خوب است اما عمل کردن به آن ها است که نتیجه را به همراه می آورد بنابراین با مراجعه به روانشناس متخصص و همراهی با ایشان در درمان فوبیا، تجربه لحظات و احساسات لذت بخش بیشتری را به خود هدیه دهید.