|

ترامپ و نتانیاهو علیه آرامش در غزه

زیرپای آتش‌بس سست شد

کمتر از یک ماه قبل، پس از ماه‌ها مذاکره در دوحه آتش‌بس میان حماس و اسرائیل برقرار شد. دو طرف متعهد شدند تا به مدت ۴۲ روز دست از جنگ کشیده و در این فرصت زندانیان اسرائیلی آزاد شوند و ۲۰۰ هزار چادر و ۶۰ هزار کانکس به همراه دیگر کمک‌های بشردوستانه به باریکه غزه وارد شود.

زیرپای آتش‌بس سست شد

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق؛ گروه حماس دوشنبه شب اعلام کرد که باوجود توافق، گروه بعدی از زندانیان را تا اطلاع بعدی آزاد نخواهد کرد. دلیل حماس برای اینکار اقدامات اسرائیل علیه غزه بود که منجر به ایجاد مشکل در ارسال کمک‌های بشردوستانه شد. گفته‌های تماس در مورد رفتار اسرائیلی‌ها از سوی نشریه آمریکایی‌ نیویورک‌تایمز تائید شده است. نیویورک‌تایمز در گزارشی اذعان کرده که اسرائیل به آتش‌بس پایبند نبوده است. این روزنامه تائید سه منبع اسرائیلی و دو میانجی را دریافت کرده و نوشته ادعاهای حماس در بیانیه روز دوشنبه که پرده از تیراندازی به فلسطینی‌ها و عبور تانک‌ها از مناطق مجاز و ادامه پرواز هواپیماهای شناسایی برداشت، صحیح است.

نگاهی به مواضع ناظران می‌گوید بسیاری بر این باورند که اسرائیل قبل از اینکه حماس اعلام کند فعلا روند آزادی زندانیان را متوقف خواهد کرد، به آتش‌بسی که در دوحه به امضا رسیده پشت پا زده است.

با همه اینها، ترامپ ظاهرا بر روی حرف‌های نتانیاهو بیش از حرف میانجی‌ها و رسانه‌های معتبر آمریکایی حساب باز می‌کند. او روز سه‌شنبه تهدید کرد که اگر تمامی گروگان‌های باقی مانده اسرائیلی تا ۱۲ ظهر روز شنبه آزاد نشوند، درهای جهنم به روی غزه باز می‌شود.

ظاهرا این تهدید ترامپ، به نتانیاهو جرات داده تا ایده خود را در مورد غزه و آتش‌بس عملی کند. او در کابینه خود مردانی را کنارش دارد که مدام تشویقش می‌کنند تا جنگ در غزه را دوباره از سر بگیرد و تا نابودی کامل حماس از پا ننشیند. از سوی دیگر چراغ سبز ترامپ در مورد آینده غزه، جسارت بیشتری به نتانیاهو داده است تا رویاپردازی‌هایش را در مورد باریکه‌ای با جمعیت نزدیک به دو میلیون نفر ادامه دهد.

کمی بعد از تهدید ترامپ علیه غزه و حماس مشخص شد که نمایندگان اسرائیل که قرار بود روز دوشنبه در دوحه، در نشستی با حضور میانجی‌ها شرکت کنند، کمترین علاقه‌ای به پیشبرد امور از خود نشان نداده‌اند. دیپلمات‌های اسرائیلی که گفته می‌شود از مذاکره‌کنندگان نبوده‌اند، در جلسه روز دوشنبه عکس‌العملی از خود نشان نداده و بی‌میل به‌نظر می‌رسیدند. همچنین گفته می‌شود که آنها فقط به نظر بقیه گوش می‌دادند و طرحی را مطرح نکرده و تنها گفته‌اند قرار است به سرزمین‌های اشغالی برگردند. ایده اصلی راویان این جلسه آن است که نتانیاهو از مدت‌ها قبل تصمیم خود را گرفته بود که مانع از ورود به مرحله دوم آتش‌بس شود. طبق متنی که از آتش‌بس میان حماس و اسرائیل منتشر شد، قرار بود تا در چهل و دو روز دوم، آتش بس دائمی یعنی توقف عملیات نظامی اعلام و قبل از تبادل کامل اسرا آغاز خواهد شد. در این توافق آمده بود ما در مذاکرات مرحله دوم درباره همه اسرای اسرائیلی زنده باقی مانده، در ازای آزادی تعدادی از اسرای فلسطینی در اسرائیل صحبت می‌کنیم. همچنین قرار بود در این مرحله خروج کامل ارتش اسرائیل از نوار غزه انجام بگیرد. شواهد نشان می‌دهد که نتانیاهو مایل نیست تا به این بند از توافق تن بدهد. آتش‌بس در غزه از هر زمان دیگری شکننده‌تر است و اگر طرفین به‌راه‌حلی نرسند، روز شنبه احتمالا حملات اسرائیل به باریکه غزه از سر گرفته خواهد شد. نتانیاهو مذاکرات دوحه را متوقف کرده است. این یعنی بعید است به آسانی توافقی برای ادامه آتش‌بس میان اسرائیل و حماس صورت بگیرد که شامل عقب‌نشینی کامل اسرائیل و تانک‌هایش باشد. از سوی دیگر به‌نظر می‌‌آید که نتانیاهو، حالا که ترامپ را تمام قد پشت‌سر خود دارد، بر روی امتیازگیری بیشتر از حماس تاکید کند و در پی مسائلی چون حذف کامل این گروه از آینده غزه باشد. پیش از این اسرائیلی‌ها در مورد اینکه اداره باریکه در آینده به کدام گروه سیاسی واگذار شود، حرف چندانی نزده بودند. همچنین ایده‌ دیگر می‌تواند در مورد خلع سلاح کامل بخش نظامی حماس باشد. ظاهرا ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا بدش نمی‌آید تا توافقی که دولت جو بایدن آن را به ثمر رسانده و بار مذاکراتش را مدت‌ها بر دوش داشته، از اعتبار انداخته یا آن را با به نام خود تمام کند.