|

بررسی ماجرای نابینایی بیماران بیمارستان نگاه

عفونت بیمارستانی، عفونتی است که بیمار در بیمارستان به آن آلوده می‌شود و یکی از دلایل اصلی مرگ و همچنین افزایش دوران نقاهت بوده، به‌طوری که این روزها حادثه ناگوار ازدست‌رفتن بینایی یک چشم در ۹ نفر بر اثر این عفونت در یکی از مراکز درمانی تهران در صدر اخبار رسانه‌ها قرار گرفته است. تحقیقی که سازمان بهداشت جهانی در ۵۵ بیمارستان در ۱۴ کشور به انجام رسانده، نشان می‌دهد که به‌طور میانگین ۸.۶ درصد از بیماران بستری‌شده در این مراکز درمانی مبتلا به عفونت بیمارستانی می‌شوند.

بررسی ماجرای نابینایی بیماران بیمارستان نگاه

شرق: عفونت بیمارستانی، عفونتی است که بیمار در بیمارستان به آن آلوده می‌شود و یکی از دلایل اصلی مرگ و همچنین افزایش دوران نقاهت بوده، به‌طوری که این روزها حادثه ناگوار ازدست‌رفتن بینایی یک چشم در ۹ نفر بر اثر این عفونت در یکی از مراکز درمانی تهران در صدر اخبار رسانه‌ها قرار گرفته است. تحقیقی که سازمان بهداشت جهانی در ۵۵ بیمارستان در ۱۴ کشور به انجام رسانده، نشان می‌دهد که به‌طور میانگین ۸.۶ درصد از بیماران بستری‌شده در این مراکز درمانی مبتلا به عفونت بیمارستانی می‌شوند.

 

عفونت بیمارستانی یکی از مشکلات جدی در مراکز بهداشتی و درمانی است که می‌تواند عوارض قابل توجهی برای بیماران به همراه داشته باشد. این نوع عفونت‌ها ممکن است به دلیل عوامل متعددی از‌جمله استفاده از تجهیزات پزشکی، تماس با محیط‌های آلوده و سیستم‌های بهداشتی ناکافی ایجاد شوند و معمولا حداقل ۴۸ تا ۷۲ ساعت بعد از پذیرش بیمار در بیمارستان بروز می‌یابند.

 

همچنین عفونت بیمارستانی می‌تواند به شکل عفونت ادراری و دستگاه تنفسی بروز یابد که به‌شدت بیماری را افزایش داده و زمان بستری‌شدن بیمار را طولانی‌تر می‌کند و کنترل و پیشگیری از آن به دقت در رعایت استانداردهای بهداشتی، استفاده مناسب از آنتی‌بیوتیک‌ها و نظارت منظم بر شرایط بهداشتی محیط بیمارستان بستگی دارد.

 

این روزها از‌دست‌رفتن بینایی یک چشم ۹ بیماری که جراحی آب مروارید در یکی از بیمارستان‌های تهران انجام داده‌اند، در صدر اخبار رسانه‌ها قرار گرفته است. ماجرا از این ‌‌قرار است که ۹ نفر از کسانی که روز ۱۷ مهرماه در این بیمارستان جراحی آب مروارید داشتند، دچار درد، آبریزش، تهوع و علائم غیرعادی شدند.

 

علائم آنها از دو ساعت پس از جراحی شروع شده بود و بعضی مجبور شدند به اورژانس مراجعه کنند. ۲۴ ساعت بعد، پزشکان جراح متوجه وضعیت غیرعادی بیماران خود شدند و از بیماران خواستند دوباره به بیمارستان مراجعه کنند. هر ۹ نفر به‌شدت دچار مشکل شده بودند و باید دوباره به اتاق عمل می‌رفتند. درمان بی‌نتیجه بود و آن ۹ نفر بینایی یک چشم خود را برای همیشه از دست دادند.

 

‌محمدرضا صالحی، رئیس مرکز تحقیقات مقاومت میکروبی و مدیریت مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این زمینه معتقد است: ظرف دو تا سه دهه گذشته یک به‌هم‌ریختگی و آشفتگی و بی‌نظمی در تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها داشته‌ایم که منجر به پدیدآمدن بیمارستان‌هایی پر از میکروارگانیسم‌های مقاوم شده است. وضعیت ما از این نظر در گزارش‌های متعدد پزشکی‌ بسیار وخیم است. بخش مراقبت‌های ویژه ما پر از میکروارگانیسم‌های مقاوم است و سایر بخش‌های ما مثل بخش‌های جراحی و بخش‌های داخلی هم با عفونت‌های مختلف و متعددی درگیرند. خود من دست و دلم می‌لرزد وقتی می‌خواهم بیماری را بستری کنم؛ چراکه می‌گویم نکند که برود در بخش و دچار عفونت شود.

 

صالحی تصریح کرد: آمار دقیقی در رابطه با مرگ‌های بیماران به خاطر عفونت‌های بیمارستانی نداریم ولی تجربه می‌گوید وضعیت نابسامان است و افرادی نیز اگر بر اثر عفونت‌های بیمارستانی فوت نکنند، دچار مشکلات جدی می‌شوند.

 

به گفته وی، بیمار آمده است و باید تحت یک عمل جراحی کوچک قرار می‌گرفت و در نهایت ظرف سه تا پنج روز بستری و مرخص می‌شد اما در بیمارستان دچار عفونت شده و دو تا سه هفته بستری شده و با هزینه‌های زیاد و مشکلات فراوان بهبود پیدا کرده یا حتی فوت کرده است.

 

با توجه به گستردگی انعکاس این حادثه، معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز یکشنبه دوم دی در اطلاعیه‌ای توضیحاتی درخصوص رسیدگی به این واقعه ارائه کرد.

 

در این اطلاعیه آمده است: به دنبال وقوع حادثه ناگوار عارضه عفونت چشمی (اندوفتالمیت) در بیمارستان چشم‌پزشکی نگاه (تاریخ عمل جراحی ۱۷ مهرماه ۱۴۰۳) که به ازدست‌رفتن دید یک چشم در ۹ نفر از بیماران این بیمارستان منجر شد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن ابراز تأسف و اعلام همدردی با آسیب‌دیدگان، بررسی همه‌جانبه موضوع را برای کشف علل آن، پیشگیری از وقوع موارد مشابه و احقاق حق خسارت‌دیدگان، وظیفه خود می‌داند و پیگیری‌ها و بررسی‌های لازم را پس از اطلاع از ماجرا و از همان مهرماه آغاز کرده است.

 

به دنبال وقوع این حادثه و آشکارشدن علائم عفونت در عصر روز ۱۸ مهر‌ماه، طبق روال معمول و بر اساس پروتکل‌های وزارت بهداشت، گزارش عفونت توسط پزشکان معالج به تیم مدیریتی بیمارستان اعلام و روند درمانی بیماران توسط مسئول فنی بیمارستان پیگیری و در ۱۹ مهرماه، کمیته اضطراری با حضور مسئولان معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و بیمارستان تشکیل ‌شد. در نخستین تصمیم ضروری، تعطیلی سریع تمام اتاق‌‌های عمل در تاریخ ۱۹ مهرماه اعمال شد و درمان بیماران دچار عفونت، تحت بررسی ویژه و پیگیری سریع معاونت درمان وزارتخانه قرار گرفت و در تاریخ ۲۰ مهر‌ماه، تیم کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در بیمارستان جهت ارزیابی عوامل احتمالی دخیل در بروز عفونت در بیمارستان مستقر و نتایج ارزیابی آنها به آزمایشگاه مرجع ارسال شد. از ۹ بیمار دچار عفونت در زمان ترخیص چهار نفر دچار کاهش دید در حد درک نور و پنج بیمار دچار کاهش دید در حد عدم درک نور بودند.

 

معاونت درمان وزارت بهداشت در این اطلاعیه آورده است: در تاریخ ۲۴ مهر‌ماه، کمیته درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مجدد تشکیل ‌و وضعیت بیماران، پیگیری ‌شد. کمیته کنترل عفونت، برای کشف منشأ آلودگی ارزیابی‌های علمی لازم را انجام داد. همه اتاق‌های عمل از تاریخ ۱۹ مهرماه به‌ مدت یک هفته تعطیل و راه‌اندازی مجدد اتاق‌های عمل به انجام بررسی‌های کارشناسی بیشتر منوط شد. تیم اتاق عمل جهت بررسی‌های بیشتر و ارائه توضیحات لازم، از نظر انجام درست مسئولیت، در معاونت درمان و همچنین مراجع قضائی مورد سؤال قرار گرفتند و بر اساس تصمیم‌های اتخاذشده، دو نفر از کادر اتاق عمل و همچنین مسئول فنی بیمارستان که در خطای احتمالی رخ‌داده مسئولیت داشتند، تعلیق شدند.؛ همچنین ابعاد قضائی این موضوع در دادسرای جرائم پزشکی در حال پیگیری است.

 

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن اظهار تأسف و همدردی عمیق با بیماران آسیب‌دیده، اعلام می‌کند که معاونت درمان و اداره کل بازرسی این وزارتخانه در تمام مراحل بررسی موضوع این پرونده، به‌طور جدی پیگیری‌های لازم را انجام داده‌اند و بررسی همه‌جانبه موضوع را تا مشخص‌شدن دقیق ابعاد آن ادامه خواهند داد و درباره آن اطلاع‌رسانی خواهند کرد.