استشمام بوی بد حق شهروندان نیست
سالهای سال است که بوی بد ناشی از زبالههای آرادکوه، مخل زندگی شهروندان نزدیک به این منطقه است. کافی است در بین اخبار این موضوع را دنبال کنیم تا به اخباری در سالهای دهه 90 و حتی قبل از آن برسیم. بهتازگی هم این موضوع دوباره هوای آرادکوه را برای مناطق اطراف و همجوارش نامطبوع کرده است.
سالهای سال است که بوی بد ناشی از زبالههای آرادکوه، مخل زندگی شهروندان نزدیک به این منطقه است. کافی است در بین اخبار این موضوع را دنبال کنیم تا به اخباری در سالهای دهه 90 و حتی قبل از آن برسیم. بهتازگی هم این موضوع دوباره هوای آرادکوه را برای مناطق اطراف و همجوارش نامطبوع کرده است.
مدیر کل محیط زیست استان تهران روز قبل گفته است: دفن غیراصولی روزانه صد تن پسماند پزشکی در آرادکوه ادامه دارد و با توجه به اینکه تصفیهخانه شیرابه آرادکوه عملا تعطیل است، وضعیتی بحرانی ایجاد شده است. اقدامات مؤثر برای مدیریت مشکلات زیستمحیطی، بهویژه در حوزه مدیریت پسماندها و کنترل آلایندهها در شهرستان ری ضروری است.
همچنین بدون رعایت ضوابط محیطزیستی، بارگذاریهای جدید میتواند آسیبهای جبرانناپذیری به منابع طبیعی وارد کند. در استان تهران روزانه حدود ۱۰ هزار تن پسماند تولید میشود که شش هزار تن از آن به آرادکوه منتقل و چهار هزار تن دیگر در سایر مراکز دفن و مدیریت میشود. نخالههای تولیدی استان تهران روزانه ۳۵ هزار تن است که چهار هزار تن از آن در آرادکوه مدیریت میشود. با اشاره به تولید روزانه ۱۱۵ هزار تن پسماند پزشکی، روزانه صد تن پسماند پزشکی استان تهران به آرادکوه منتقل میشود، اما متأسفانه بدون رعایت ضوابط زیستمحیطی دفن میشود.
روزانه ۳۵۰ مترمکعب شیرابه در این مرکز تولید میشود که بهصورت غیرفنی جمعآوری میشود و وضعیت بسیار نامناسبی دارد. وضعیت نامناسب زیستمحیطی سالنهای پردازش، تهویه نامناسب، استفادهنکردن از سیستمهای تهویه خروجی، تجهیزات فرسوده و... در آرادکوه وضعیت را نامناسب کرده و اگر به این شکل مدیریت شود، شرایط را سختتر خواهد کرد.
در بازدید اخیر به علت وجود کف در تصفیهخانه مشخص شد این تصفیهخانه شیرابه عملا تعطیل شده و سیستم لجن فعال آن از بین رفته و تنها به دلیل بازدید از مرکز راهاندازی شده است. درصورتیکه شرایط خیلی خوبی در آرادکوه داشته باشیم، از ۳۵۰ مترمکعب شیرابه تولیدی، بهطور میانگین تنها صد مترمکعب آن در شرایط بسیار محدود و ناکافی تصفیه میشود.
نیازمند استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان، دانشگاهها و متخصصان داخلی برای طراحی سیستمهای جدید و بهینه در این حوزه هستیم. به واسطه بازدیدهای انجامشده از آرادکوه، مشخص شد هوادهی تودههای کمپوست بهصورت منظم و بهینه انجام نمیشود و شاهد دفن غیراصولی زبالهها هستیم. بوی نامطبوع منطقه ناشی از انباشت و دفن غیراصولی زباله و نیز عدم تصفیه و بازچرخانی شیرابه است که باید ساماندهی شود و سیستم تصفیه نیز ارتقا یابد. طبق دادهها در رسانهها، مجتمع پردازش و بازیافت زباله آرادکوه از تأسیسات دفع و بازیافت پسماندهای شهر تهران است که در بخش کهریزک شهرستان ری استان تهران واقع شده است.
مجتمع آرادکوه در کیلومتر ۲۳ جاده قدیم تهران-قم و در جنوب کهریزک واقع شده است. همچنین این مرکز روزانه به طور متوسط هشت هزار تُن انواع پسماندهای مختلف از منابع مختلف تولید مانند مناطق بیستودوگانه، شهرک و شهرهای اطراف، مراکز بهداشتی و درمانی، لجن و سرشاخه و... برای امحا و دفع به این مرکز ارسال میشود.
تأسیسات مختلفی درباره دفع و بازیافت پسماندهای شهر تهران در این مجتمع مشغول به فعالیت هستند که از آن جمله میتوان به واحدهای پردازش، سایت هوادهی تولید کمپوست، واحدهای پالایش کمپوست، سامانه ریجکتسوز و واحد تصفیهخانه شیرآبه اشاره کرد، بنابراین از مرکز بازیافت زباله آرادکوه بهعنوان یکی از معضلات ترافیکی کهریزک یاد کردهاند.
افزایش ظرفیت این سایت دفع زباله و همینطور حجم بالای زبالههای ارسالی به آرادکوه موجب بروز مشکلات زیستمحیطی بسیاری برای شهر تهران و محیط اطراف آن شده است. همچنین با وجود اتمام ظرفیت آرادکوه و وجود مشکلات عدیده برای پذیرش زبالههای بیشتر روزانه 30 هزار تُن زباله به این سایت منتقل میشود، ارتفاع برخی از کوههای زباله در این سایت به 60 متر میرسد که این مسئله موجب بروز مشکلات بسیاری برای محیط زیست شهر تهران شده است.