یادداشتی بر فیلم : رگ های آبی
کارگردان : جهانگیر کوثری؛ حمیدرضا کاظمی پور عضو انجمن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران «روایتی پراکنده اما آگاهانه در خدمت مضمون» رگهای آبی ساخته جهانگیر کوثری از جمله فیلم های تولید سال ۱۴۰۰ است که در بخش ویژه جشنواره امسال برای اهالی رسانه و منتقدین به نمایش درآمد ، فیلم به گوشه هایی از زندگی فروغ فرخزاد شاعر پرآوازه و معاصر ایران می پردازد که به دلیل سرگذشت بسیار پرتلاطم و رمز آلود زندگی فروغ از جذابیت های ویژه ای برای مخاطب برخوردار است .
به گزارش شبکه شرق؛ اساسا پرداختن به زندگی نامه و سرگذشت هنرمندان معاصر در مدیوم سینما ، سختی ها و دشواری های خاص خود را به همراه دارد و به همان اندازه که شاید فیلمساز به منابع قابل استنادتری دسترسی دارد به همان اندازه هم به دلیل حضور افراد و بازماندگانی از این کاراکترهای شناخته شده با سخت گیری هایی مواجه هستیم که شاید چندان موافق و هم داستان با نشان دادن وجوه ناشناخته و پنهان زندگی این شخصیت های مهم نیستند .
بی شک زندگی فروغ به دلیل شخصیت منحصر به فردش چه در تاریخ ادبیات و شعر معاصر چه در زندگی شخصی و چه در زندگی اجتماعی یکی از مهیج ترین انتخاب ها برای هر فیلمسازی می تواند باشد و جهانگیر کوثری در رگ های آبی توانسته است در به تصویر کشیدن برخی از این لحظات موفق و قابل قبول عمل کند .
رگ های آبی روایتی پراکنده از زندگی فروغ دارد و انفاقا این پراکندگی نه تنها به شکل از هم گسیختگی در فیلم نمود پیدا می کند بلکه می تواند با روح زندگی متلاطم و چند وجهی این شاعره نام آشنای معاصر ایران همراستا باشد چرا که اساسا سال های کوتاه زندگی فروغ به شدت از افت و خیزهایی برخوردار است که چندان پیوسته و در امتداد یک مسیر نیست .
انچه مسلم است بیش از هر چیز اولین انتظار از تولید فیلمی پیرامون زندگی فروغ فرخزاد وجه شاعرانگی این هنرمند معاصر است که رگ های آبی تا حدودی توانسته است به این مهم دست یابد اگرچه به نظر می رسد فیلمساز می توانست با وسواس بیشتری هم این بخش از زندگی فروغ را در قاب تصویر خلق کند .
فیلم به لحاظ فضاسازی با بهره گیری از تکنیک سیاه و سفید و طیف نورپردازی خاکستری توانسته است در القای درست مضمون اثر کمک کند ، قاب ها در کنار پیشبرد مسیر داستان از بار معنایی خوبی نیز برخوردار است و نشان می دهد که جهانگیر کوثری در بستن اندازه نماها چه در لانگ شات و چه در کلوزآپ ، حرفهایی را نیز در زیر گوش نجوا می کند .
در رگ های آبی با روایتی از دو فروغ روبرو هستیم یکی فروغ فرخزاد با بازی باران کوثری و فروغی فیلمساز با بازی ستاره پسیانی که زنی است جوان که تلاش دارد از زندگی فروغ فیلم بسازد و انگار جهانگیر کوثری محتاطانه تلاش کرده است تا بخشهایی از زندگی مبهم فروغ در دفتر ابراهیم گلستان را در زندگی فروغ فیلمساز روایت کند و با یک بازتابی موازی این بخش از روایت داستان خود را به سرانجام برساند .
بازی باران کوثری در نقش فروغ فرخزاد قابل توجه است و توانسته است در لحظاتی شمایلی نزدیک از چهره فروغ به مخاطب ارائه دهد که این باورپذیری نشان از کار سخت باران کوثری بر روی نقش داشته است .
از دیگر نکات قابل توجه فیلم که کم لطفی است بدون اشاره از کنار آن بگذریم طراحی صحنه خوب رگ های آبی است که در خلق اتمسفر فضا بسیار موفق عمل کرده است .
رگ های آبی اگرچه به هیچگاه فیلم جامعی از زندگی فروغ فرخزاد نیست و به دلیل علاقه مندی زیاد بسیاری از مخاطبین به این شاعره بزرگ ایرانی ممکن است با نقدهای جدی نیز مواجه باشد اما فیلمی است که در نشان دادن گوشه هایی از زندگی فروغ قابل تامل است .