اژدهای هفت سر فقر؛
فقر مغز را کوچک می کند
بر اساس گزارش سازمان ملل، بیش از ۲۰ درصد از جمعیت جهان - حدود ۱.۶۵ میلیارد نفر - اکنون با کمتر از ۳.۶۵ دلار (با احتساب دلار ۴۱ هزار تومان معادل ۱۵۰ هزار تومان) در روز زندگی میکنند و برای تهیه غذا تقلا میکنند.
بر اساس گزارش سازمان ملل، بیش از ۲۰ درصد از جمعیت جهان - حدود ۱.۶۵ میلیارد نفر - اکنون با کمتر از ۳.۶۵ دلار (با احتساب دلار ۴۱ هزار تومان معادل ۱۵۰ هزار تومان) در روز زندگی می کنند و برای تهیه غذا تقلا می کنند.
بحران جهانی فقر
افزایش فقر به جایی رسیده است، که اخیرا سازمان ملل متحد اخیرا از وزرای دارایی جهانی خواسته تا به کشورهای فقیر برای بازپرداخت بدهی خود فرصت دهند، چراکه تخمین زده می شود بعد از همه گیری کووید-۱۹و متعاقب آن افزایش تورم، بیش از ۱۶۵ میلیون نفر به فقر گرفتار شوند.
چرا مهم است تاثیر فقر را بشناسیم؟
مطالعه روی این که فقر چطور تا چندین نسل زندگی افراد را تحت تاثیر قرار میدهد، باعث میشود نوع نگاه به فقر تغییر کرده و همین تغییر نوع نگاه وارد عرصه سیاستگذاری میشود.برای مثال تجربه دنیا ثابت کرده است، که تزریق پول نقد به خانوادههای فقیر به انها برای خروج از گردونه فقر کافی نیست!
تله فقر
کسانی که در فقر زندگی میکنند اغلب در «تله فقر» گیر میافتند و تا زمانی که کمک بیرونی وجود نداشته باشد، ممکن است برای نسلها در این تله گیر کرده کنند. اثرات فقر دارای ابعاد گسترده ای است. دانشمندان علوم اجتماعی مدتهاست به این نتیجه رسیدهاند که محیط اطراف کودک - به ویژه رشد در فقر - میتواند بر موفقیت آنها در ادامه زندگی تأثیرات طولانیمدتی داشته باشد. سوال این است که چگونه؟
تاثیر فقر بر رشد مغز
تحقیقات ثابت کرده که رشد در فقر با نابرابری در میزان پیشرفت تحصیلی، سطح سلامت و فرصت شغلی مرتبط است. اما شاخهای نوظهور از عصبشناسی این سوال را مطرح میکند که فقر چگونه بر مغز در حال رشد تأثیر می گذارد؟
دهها مطالعه در ۱۵ سال گذشته نشان میدهند کودکانی که در شرایط فقر بزرگ شدهاند، تفاوتهای مغزی ظریفی در مقایسه با کودکان خانوادههایی با درآمد بالاتر دارند.
تاثیر فقر بر رشد شناختی
کودکانی که در شرایط فقر زندگی می کنند، به طور متوسط، سطح لایه بیرونی سلولهای مغزشان، به ویژه در مناطق مربوط به زبان و کنترل تکانه و بخشی که مسئول یادگیری و حافظه است، کوچکتر است.این تفاوتها منعکسکننده ویژگیهای ارثی یا ذاتی نیستند، بلکه نشاندهنده شرایطی است که کودکان در آن بزرگ شدهاند.محققان معتقدند جنبههای خاص فقر همچون تغذیه نامناسب، سطح استرس بالا و آموزش با کیفیت پایین ممکن است بر مغز و رشد شناختی تأثیر بگذارد.
چرا در تله فقر می مانیم؟
تاثیر فقر بر رشد مغز به علاوه تله فقر_که میتواند خانوادهای را تا نسلها در لایههای مختلف فقر نگه دارد_نشان میدهد که چرا افرادی که متعلق به خانوادههای کم درآمد هستند امکان کمتری برای رشد و پیشرفت در جامعه دارند، حتی اگر بتوانند وضعیت اقتصادی خود را تغییر دهند. یعنی این ویژگی ذاتی مردم نیست که آن ها را در تله فقر می اندازد، بلکه شرایط آنهاست.
راه حل چیست؟
کسانی که در تله فقر گرفتار شدهاند، برای خروج از تله به کمک بیرونی نیاز دارند.
برای فرار افراد از تلههای فقر نیاز اساسی دسترسی به منابع مالی یا سرمایهای است که با آن بتوانند نیازهای اساسی خود را به دست آورند و برآورده کنند. بر اساس مطالعات فقط با اموزش و سرمایهگذاری در نیروی انسانی نمیتوان با تاثیرات قدرتمند فقر مبارزه کرد. محیطی که کودک در ان بزرگ میشود و عدالت در سیستم کیفری هم نقش اساسی دارد.
منابع:
Harvard gazette
The New Yorker
The New York Times
The guardian
ترجمه و تنظیم منیژه موذن