|

انواع روش های تصفیه فاضلاب و فاکتورهای مهم در تعیین روش مناسب را بشناسید

انواع روش های تصفیه فاضلاب و فاکتورهای مهم در تعیین روش مناسب را بشناسید

تصفیه فاضلاب برنامه ای مهم و حیاتی به منظور حذف ناخالصی ها و آلاینده ها از فاضلاب قبل از رهاسازی به محیط یا مصرف مجدد آن است. روش‌های مختلفی برای مقابله با آلاینده‌های مختلف موجود در فاضلاب، از فرآیندهای فیزیکی مانند رسوب‌گذاری و فیلتراسیون گرفته تا فرآیندهای بیولوژیکی مانند لجن فعال و هضم بی‌هوازی، استفاده می‌شود. انواع روش های تصفیه شیمیایی، اکسیداسیون پیشرفته و فناوری‌های نوآورانه مانند بیورآکتورهای غشایی نیز نقش مهمی در تصفیه فاضلاب، تضمین حفاظت از اکوسیستم و سلامت عمومی ما دارند. در ادامه به اهمیت انتخاب روش مناسب و انواع روش های تصفیه فاضلاب میپردازیم.

چه فاکتورهایی در تعیین روش های تصفیه فاضلاب اهمیت دارند؟

انتخاب روش مناسب تصفیه فاضلاب یک فرایند تخصصی با تکیه بر تجربیات طراحان تصفیه خانه است که تحت تأثیر عوامل متعددی برای اطمینان از حذف کارآمد و مقرون به صرفه آلاینده ها و حفاظت از محیط زیست و سلامت عمومی میباشد. در اینجا عوامل کلیدی که در تعیین روش تصفیه مورد استفاده در طراحی یک پکیج تصفیه فاضلاب استفاده میشود، آورده شده است:

چه فاکتورهایی در تعیین روش های تصفیه فاضلاب اهمیت دارند؟

 

  • خصوصیات کیفی فاضلاب: ماهیت فاضلاب شامل ترکیب شیمیایی، آلاینده ها، بار آلی و pH آن، عاملی کلیدی در انتخاب روش تصفیه آن میباشد. آلاینده های مختلف ممکن است به رویکردهای خاصی مانند فرآیندهای تصفیه بیولوژیکی، فیزیکی یا شیمیایی نیاز داشته باشند. برای مثال در طراحی انواع پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی به دلیل ماهیت این نوع از فاضلاب، استفاده از روش های مبتنی بر فرایندهای شیمیایی نسبت به تصفیه فاضلاب بهداشتی متداول تر است.
  • خصوصیات کمّی فاضلاب : دبی و سرعت جریان فاضلاب و همچنین زیرساخت ها و فضای موجود در محل احداث تصفیه خانه، بر انتخاب روش های تصفیه تأثیر می گذارد. فاضلاب های با حجم کمتر و محدودیت فضا در محل، ممکن است از تکنیک‌های ساده‌تر و با مصرف انرژی کمتر استفاده کنند.
  • قوانین و استانداردهای زیست محیطی: آگاهی از قوانین مربوط به تخلیه فاضلاب ها یا استانداردهای لازم جهت مصرف مجدد آن، برای طراحان سیستم های تصفیه فاضلاب حیاتی است. این استانداردها ، سطوح قابل قبول آلاینده ها چه در شرایط تخلیه در طبیعت و چه در حالتی که قصد بازیافت و مصرف مجدد پساب را داریم، مشخص می کند و به این ترتیب درتعیین میزان تصفیه لازم و در نتیجه انتخاب روش تصفیه نقش موثر دارد.
  • تعیین هدف از تصفیه فاضلاب: سطح مورد نیاز تصفیه فاضلاب، با مشخص شدن هدف از تصفیه فاضلاب تعیین میشود. تصفیه های پیشرفته تر با تمرکز بر بازیافت فاضلاب و مصرف مجدد آن در فرایند های صنعتی یا انسانی صورت میگیرد و غالبا مبتنی بر فناوری های روز میباشد. آگاهی از قوانین و دستورالعمل های زیست محیطی و تعیین هدف از تصفیه فاضلاب، موجب تعیین روش های مناسب جهت اطمینان از عملکرد موثر تصفیه خانه میباشد.
  • ملاحظات اقتصادی: محدودیت های اقتصادی پروژه یکی از عوامل تعیین کننده در طراحی روش های تصفیه فاضلاب است. هزینه های سرمایه ای و عملیاتی تصفیه خانه، از جمله تجهیزات، تامین انرژی، مواد شیمیایی و نیروی کار، باید با بودجه موجود هماهنگ باشد.
  • تامین انرژی: انرژی مورد نیاز فرآیند تصفیه و در دسترس بودن منابع آن می تواند به طور قابل توجهی بر انتخاب فناوری های تصفیه تأثیر بگذارد. ممکن است روش هایی که مصرف انرژی کمتری دارند، به خصوص در مناطقی که تامین انرژی پایدار مشکل است ترجیح داده شود. برای مثال، استفاده از واحدهای پیش تصفیه همچون سپتیک تانک و چربی گیر در مناطقی که دسترسی به شبکه های جمع آوری فاضلاب وجود ندارد و هدف از تصفیه، دفع بهداشتی فاضلاب است، به عنوان روشی که به کمترین میزان انرژی نیاز دارد، مورد توجه میباشد.
  • شرایط جغرافیایی و اقلیمی: عوامل محیطی و جغرافیایی، مانند آب و هوا، ویژگی های زمین شناسی و مشخصات زمین در دسترس، می توانند بر انتخاب روش های تصفیه فاضلاب تأثیر بگذارند. وجود شرایط آب و هوایی خاصی همچون احداث تصفیه خانه در مناطق سردسیر یا نقاط شرجی و همچنین محدودیت های فضا ممکن است انتخاب روش های تصفیه را محدود به فرایندهای خاصی نماید.
  • عملیات بهره برداری و نگهداری: در دسترس بودن پرسنل ماهر برای اپراتوری تصفیه خانه فاضلاب و توان فنی موجود جهت نگهداری و تعمیرات تصفیه خانه، از عوامل کلیدی در انتخاب نوع روش تصفیه میباشد
  • مدیریت محصولات جانبی تصفیه: نحوه مدیریت یا دفع مواد باقیمانده تصفیه مانند لجن، مواد شیمیایی یا محصولات جانبی دیگریک عامل مهم در انتخاب روش تصفیه فاضلاب است. برخی از روش ها، میزان کمتری از لجن را تولید میکنند یا لجن تولیدی آن ها درصد کمتری از مواد آلاینده را در خود دارد.

روش های تصفیه فاضلاب

روش‌ های تصفیه فاضلاب شامل طیف وسیعی از فرآیندهای طراحی شده برای حذف آلاینده‌ها از فاضلاب، تضمین عدم انتشار آلودگی در محیط یا استفاده بهداشتی مجدد آن است. این روش ها را می توان به طور کلی در سه دسته زیر طبقه بندی کرد:

  • تصفیه فیزیکی: شامل استفاده از فرآیندهای فیزیکی برای جداسازی جامدات از آب است. روش های زیر در گروه فرایندهای فیزیکی قرار میگیرند :
    1. آشغالگیری
    2. ته نشینی ثقلی
    3. فیلتراسیون
    4. شناورسازی
    5. متعادلسازی
    6. دانه گیری

      تصفیه فیزیکی فاضلاب

  • تصفیه بیولوژیکی: از میکروارگانیسم هایی مانند باکتری ها و جلبک ها برای تجزیه آلاینده های آلی در فاضلاب استفاده می کند. روش های زیر در گروه دسته بیولوژیکی قرار میگیرند :
  1. فرایند لجن فعال
  2. فیلتر چکنده
  3. بایوفیلترها
  4. دیسک های بیولوژیکی چرخان
  5. رآکتورهای دسته ای متوالی (SBRs)
  6. تالاب های هوازی
  7. بیورآکتورغشایی
  8. فرایند UASB
  9. تصفیه شیمیایی: شامل افزودن مواد شیمیایی برای تسهیل حذف آلاینده ها است. روش های زیر در گروه فرایندهای شیمیایی میباشند:
    1. انعقاد و لخته سازی
    2. رسوب شیمیایی
    3. اکسیداسیون شیمیایی
    4. فرایند جذب
    5. تبادل یونی
    6. خنثی سازی
    7. کلر زنی
    8. اشعه فرابنفش

سخن پایانی

انتخاب روش های تصفیه فاضلاب مناسب موجب استفاده بهینه از منابع، کاهش هزینه ها و تضمین عملکرد موثر تصفیه خانه فاضلاب میشود. این مسئله نیاز به داشتن دانش در خصوص ماهیت انواع فاضلاب و روش های مختلف تصفیه و دستورالعمل های زیست محیطی دارد که در تخصص کارشناسان فنی شرکت مهندسی پاک پساب اقلیم میباشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.