کدام لوله مناسب کار شماست ؟ انتخاب مناسب برای کار شما
لوله ابزاری است که از آن برای انتقال سیالات استفاده میشود. لوله گالوانیزه یکی از پرکاربردترین لولههاست. با این حال لولهها انواع مختلفی دارند که از هر یک در جای مناسب استفاده خواهد شد. منظور از سیالات، آب، گاز، نفت و… است. از آنجا که این سیالات در زندگی ما اهمیت زیادی دارند، پس لولهها نیز نقش بسیار مهمی ایفا میکنند. کاربرد لولهها با توجه به جنس، شکل و اندازه آنها مشخص میشود. در ادامه به انواع مختلف لولهها اشاره میکنیم و کاربرد هر یک را بیان خواهیم کرد. بدین ترتیب شما میتوانید لوله مناسب کار خود را بیابید.


لوله گالوانیزه
لوله گالوانیزه نوعی لوله فلزی هستند. در واقع، گالوانیزه لولهای است که سطح آن با یک لایه فلز پوشانده میشود. این لولهها به دو صورت درزدار و بدون درز تولید و به بازار عرضه میشوند. هر دو نوع، در مقابل خوردگی و زنگزدگی مقاومت زیادی دارند. تولید این لولهها در اندازههای مختلفی انجام میشود و از آنها بیشتر برای انتقال آب اما در حجم کم استفاده خواهد شد. یکی از مهمترین ویژگی لولههای گالوانیزه، داشتن قابلیت بازیافت است.
لوله مانیسمان
لوله مانیسمان نوعی لوله فولادی بدون درز است که از استیل، کربن و فولاد ساخته شده است. تفاوت لوله درزدار و بدون درز در این است که در لولههای بدون درز از جوشکاری استفاده نمیشود. در نتیجه، استحکام بالاتری دارند و احتمال نشت موادی که انتقال میدهند را به حداقل میرسانند. معروفترین نوع لولههای مانیسمان، با نام آتشخور شناخته میشود. از این لولهها برای انتقال مواد آتشزایی مانند نفت و گاز استفاده میشود. انتقال چنین موادی با لوله مانیسمان، امنیت بالا و هزینه کمتری دارد.
لوله پلیکا
پلیکا نام شرکتی است که برای اولین بار، لوله پی وی سی را تولید کرد. پس جنس لوله پلیکا، پی وی سی است. لوله پی وی سی نوعی پلیمر از جنس پلی وینیل کلراید است. در واقع نوعی لوله پلاستیکی است که انعطافپذیری بالایی دارد و به سختی میشکند. از طرفی چون از فلز ساخته نشده، در رطوبت و زنگ زدگی به خوبی مقاومت میکند. از لوله پی وی سی برای لولهکشی سیستم آب و فاضلاب ساختمانها، کارهای تاسیساتی و سیستمهای آبیاری زمینهای کشاورزی استفاده میشود.
لوله پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن، نوعی لوله پلیمری است که جایگزین مناسبی برای لولههای فلزی محسوب میشود. این نوع لوله از نفت خام تولید میشود. لوله پلی اتیلن نوعی لوله پلاستیکی است که از گرانولهای شفاف پلی اتیلن ساخته شده است. به همین خاطر در مقابل خوردگی، زنگ زدگی، شکستگی و... مقاوم است. از این لولهها در ساختمانسازی استفاده میشود. زیرا سبک هستند و نصب راحت و قیمت مناسبی دارند.
لوله کاروگیت
کاروگیت، نوعی لوله پلی اتیلن دوجداره است که مقاومت بالایی دارد. این نوع لوله از داخل کاملا صاف و از بیرون به شکل حلقه حلقه است. صاف بودن دیوار داخلی موجب میشود اصطکاک کمتری بین بدنه لوله و مایع عبوری ایجاد شود. اما حلقه حلقه بودن دیوار بیرونی استحکام آن را افزایش میدهد.
لوله استیل
استیل، آلیاژی است که از ترکیب آهن و حدودا ۲ درصد کربن ساخته میشود. اضافه کردن کربن به آهن، سختی آن را افزایش میدهد. لوله استیل که نوعی لوله فولادی است، در تاسیسات ساختمانی و صنعتی برای انتقال آب، گاز و دیگر سیالات کاربرد دارد. این نوع لوله، سطح صیقلی و طول عمر بالایی دارد. از طرفی در مقابل حرارت و خوردگی بسیار مقاوم است. در نتیجه میتوان از آن برای انتقال نفت و گاز در پالایشگاهها استفاده کرد.
لوله مسی
از لولههای مسی برای انتقال آب استفاده میشود. این نوع لوله در برابر خوردگی و زنگزدگی مقاوم است اما از آنجا که فلز مس یک فلز با ارزش است، نسبت به لولههای پلاستیکی قیمت بالاتری دارد. لوله مسی ممکن است ثابت یا انعطافپذیر باشد. اما در هر دو حالت، معمولا با قطرهای کوچک تولید میشود. لوله مسی گزینه بسیار مناسبی برای انتقال آب داغ است. زیرا در مقابل دماهای بالا مقاوم بوده و دچار مشکل نمیشود. از طرفی مس به راحتی شکل میپذیرد.
لوله چدنی
لوله چدنی که به کمک فرآیند ریختهگری تولید میشود، یکی از قدیمیترین انواع لولهها است. این نوع لوله، قدرت تحمل فشار بسیار بالا را دارد. لولههای چدنی را در قطرهای مختلفی از ۵ تا ۱۲۰ سانتیمتر تولید میکنند. مهمترین کاربرد این لولهها، برای انتقال آب است. لولههای چدنی طول عمر بالایی دارند و از لحاظ هزینه بسیار مقرون به صرفه هستند.
لوله آزبست سیمانی
برای تولید لوله آزبست سیمانی، آزبست، سیلیس و سیمان را تحت فشار زیاد متراکم میکنند. در نتیجه این نوع لوله استحکام بالایی دارد. لولههای آزبست سیمانی وزن کم و قیمت پایینی دارند. علاوه براین، در برابر خوردگی و زنگزدگی مقاوم هستند اما در برابر ضربه دوام زیادی ندارند. در کل، میتوان از آنها برای انتقال مواد شیمیایی و اسیدی استفاده کرد.
لوله بتنی
لولههای بتنی با ریختن بتن در قالبهای مخصوص تولید میشوند. لولههای بتنی دارای دو نوع ساده و مسلح هستند و به ترتیب در سیستمهای لولهکشی کمفشار و پرفشار استفاده میشوند. کاربرد اصلی آنها در سیستم آب و فاضلاب است. وزن این لولهها زیاد است و همین موضوع، حمل آنها را دشوار میکند. از طرفی، در برابر خوردگی نیز مقاومت بالایی ندارند. با این حال، هزینه نگهداری آنها پایین و طول عمر متوسط از ۳۵ تا ۵۰ سال دارند.
لوله داربستی
لوله داربستی تفاوت آشکاری که با دیگر انواع لوله دارد در کاربرد است. در واقع از این لولهها در داربستهای ساختمانی استفاده میشود. لولههای داربستی بسیار محکم و مقاوم هستند و طول عمر بالایی دارند.
کاربرد انواع لولهها
لولهها در صنایع مختلف، برای انتقال سیالات استفاده میشوند. حتی از آنها در ساختمانسازی (به عنوان داربست برای ساخت بنا) استفاده خواهد شد. اینکه چه لولهای برای شما مناسب است، به کاربرد مورد نظر شما بستگی دارد. برای انتخاب لوله باید به مواردی مانند جنس لوله، فشاری که میتواند تحمل کند، دمای محیط مورد استفاده، نوع سیال و... توجه کنید.
جمعبندی
لولهها انواع مختلفی از جمله لوله گالوانیزه دارند. هر نوع لوله برای کاربرد خاصی تولید میشود. انتخاب لوله بایستی با توجه به کاربرد مورد نظر صورت گیرد. شناخت انواع لولهها میتواند کمک شایانی برای انتخاب لوله مناسب کار شما باشد.