|

کشورهای عربی به سوی گفت‌وگوی مثبت با ایران گام برمی‌دارند

روزنامه عبری زبان در گزارشی نوشت که رئیس‌جمهور آمریکا با برخورد غیرمحترمانه با خاندان سلطنتی سعودی باعث شده که ریاض و ابوظبی به سوی گفت و گوی مثبت با ایران گام بردارند.

کشورهای عربی به سوی گفت‌وگوی مثبت با ایران گام برمی‌دارند

روزنامه عبری زبان «اسرائیل هیوم» به تازگی در گزارشی نوشت که ائتلاف اسرائیل و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس علیه ایران متلاشی شده چراکه دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا با برخورد غیرمحترمانه با خاندان سلطنتی سعودی باعث شده که ریاض و ابوظبی به سوی گفت و گوی مثبت با ایران گام بردارند.

این روزنامه عبری زبان گزارش خود را این گونه آغاز می کند: «در ماه های اخیر و عملا از زمان تغییر دولت در آمریکا همزمان با ورود جو بایدن به کاخ سفید، در ریاض و ابوظبی راهبردی جدید در ارتباط با روابط خارجی با ایران و از سر گرفته شدن روابط دیپلماتیک با این کشور در پیش گرفته شده است».

اسرائیل هیوم اضافه کرد که در ابتدای کار، سعودی ها در بغداد چند دیدار محرمانه با برخی مقامات ایران داشتند که سفیر عربستان سعودی در بغداد در آن ها مشارکت داشت سپس امارات گفت و گویی را با ایرانی ها آغاز کرد و «انور قرقاش» وزیر امور خارجه سابق و دیپلمات بلندپایه این کشور برای پیشبرد گفت و گوها با تهران تعیین شد.

در ادامه این گزارش آمده است: «قرقاش که با علی باقری معاون وزیر امور خارجه ایران و مسئول برنامه هسته ای تهران دیدار داشت، در پایان دیدارش با این مقام ایرانی که به ابوظبی رفته بود، اعلام کرد: هدف از این نشست تحکیم ثبات روابط و کاهش تنش با ایران است».

طبق نوشته این روزنامه عبری زبان، این دیپلمات عالیرتبه اماراتی در بخش هایی از اظهارا ت خود اشاره کرد که هیأتی از مقامات این کشور به تهران پایتخت ایران سفر خواهند کرد.

عادی سازی روابط با دمشق

اسرائیل هیوم افزود که در امارات تنها به از سر گرفته شدن روابط با تهران اکتفا نشده است چراکه پس از گفت و گوی تلفنی «محمد بن زاید» ولی عهد ابوظبی با «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه، امارات، «عبدالله بن زاید آل نهیان» وزیر امور خارجه خود را برای دیدار با رئیس جمهور سوریه به دمشق فرستاد و رسانه ها آن را به صورت زنده پوشش دادند.

این روزنامه در ادامه نوشت که تمام این اقدامات در حالی صورت گرفت که واشنگتن اعتراض خود را به این گام ابراز و اعلام کرد که ممکن است تحریم هایی شدیدی-مطابق با قانون «سزار»- علیه امارات اعمال شود؛ همان قانونی که برای سازمان ها و نهادهای دارای ارتباط اقتصادی با سوریه مجازات در نظر گرفته است.

این روزنامه صهیونیستی می افزاید که در امارات ادعا شده است هدف از نزدیک شدن ابوظبی به سوریه دور کردن دمشق از تهران است. اسرائیل هیوم همچنین اضافه کرد که در ابوظبی تأکیداتی صورت گرفته است که اماراتی ها علاقمند به برقراری روابط خوب با کشورهای منطقه هستند به نحوی که در راستای سیاست تنش صفر که ابوظبی هم اکنون آن را در پیش گرفته است، محمد بن زاید ولی عهد ابوظبی پس از ده سال به آنکارا رفت و با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه دیدار کرد و چند توافق تجاری، اقتصادی و دیپلماتیک به امضای طرفین رسید.

اما هم اکنون چند منبع در ابوظبی و ریاض که این روزنامه عبری آن ها را بلندپایه خوانده است، علت اصلی تغییر موضع عربستان سعودی و امارات عربی متحده در قبال تهران و در پیش گرفتن راهبرد تنش صفر را توضیح دادند.

اسرائیل هیوم با اشاره به اینکه ائتلاف منطقه ای علیه ایران در دوره ریاست «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا تشکیل شد و در زمان امضای توافق های «آبراهام» (عادی سازی روابط با تل آویو) به اوج خود رسید، افزود که این ائتلاف هم اکنون «متلاشی شده است و دیگر وجود ندارد».

در همین خصوص، یک مقام عالی رتبه در ابوظبی در گفت و گو با این روزنامه عبر ی زبان گفت که درست است هدف از تمرینات و رزمایش های نظامی مشترک اخیر مخابره یک پیام به ایران بوده است، اما او افزود ائتلافی که با تشویق های ترامپ و دولت او میان کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و تل آویو برای مقابله با ایران شکل گرفت، «تبخیر شده است».

بایدن به عربستان احترام نمی گذارد

طبق گفته برخی منابع بلندپایه در ابوظبی و ریاض، آنچه موجب شده است که روابط دیپلماتیک کشورهای یادشده با ایران دچار تغییر و تحول شود، برنامه های رئیس جمهور آمریکا در قبال خاورمیانه و آنچه «تهدید ایران برای کشورهای منطقه» خوانده شده، است.

یک منبع عالی رتبه در این خصوص به اسرائیل هیوم گفت: «ما همچنان ماهیت روابط با کابینه جدید اسرائیل و افرادی که ریاست آن را برعهده دارند، بررسی می کنیم؛ اما به رغم تغییر در قدرت، اسرائیل به تمام تعهدات خود با ما پایبند بوده است».

منبع یادشده ادامه داد: «مشکل، بایدن و دولت اوست. عملا هر نوع اقدامی برای متلاشی کردن دستاوردهای ترامپ در ارتباط با عادی سازی روابط با اسرائیل و اختلاف افکنی در ائتلاف دفاعی منطقه ای انجام شد؛ ائتلافی که درواقع برای مواجهه با تهدید ایران، شکل گرفت».

وی افزود: «به عنوان مثال، با تعلیق فروش جنگنده های اف-۳۵ به امارات و همچنین مخالفت واشنگتن و وتوی فروش آن دسته تجهیزات جنگی ای که ما به آن نیازمندیم.. ما از تلاش های عربستان سعودی برای پیشبرد گفت و گویی مثبت با تهران غافلگیر نشدیم به ویژه در شرایطی که بایدن و دولت او با خاندن سلطنتی سعودی و عربستان سعودی به طور کلی رفتار محترمانه ای ندارند».

نگاه ها به سودان دوخته شده است

این مقام اماراتی همچنین می گوید که خروج وحشت زده آمریکا از افغانستان باعث به متحدان واشنگتن در خاورمیانه احساس امنیت نداد. در عین حال، روشی که دولت بایدن در قبال سودان در پیش گرفت و همچنین واکنش این کشور به کودتای «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای حاکمیتی سودان، «تنها ترس کشورهای امضاء کننده توافق های آبراهام را دوچندان کرد از جمله خود سودان. ترس از اینکه در لحظه حقیقی، رئیس جمهور آمریکا و دولت او حمایت و پشتیبانی لازم را [از این کشورها] انجام ندادند».

این مسئول اماراتی که اشاره ای نیز به نام او نشده، ادامه داد: «دولت بایدن تمام اشتباه های ممکن را که ممکن است سودان را به بی ثباتی سیاسی و حتی خروج از توافق های آبراهام بکشاند، مرتکب می شود. ژنرال البرهان سعی کرد که تمام طرف های سیاسی در سودان را که علیه شورای نظامی توطئه کردند و با کمک برخی افراد قصد به دست گرفتن زمام امور را داشتند، اخراج کند. کسی که این اقدام را ریاست می کرد، نخست وزیر عبدالله حمدوک و برخی طرف های سیاسی تندرو مانند نیروهای حزب "البعث" و فعالانی سیاسی و اسلامگرا بودند».

وی در بخش پایانی اظهاراتش گفت: «به جای آنکه آمریکایی ها از گام های البرهان حمایت کنند تا دولتی لیبرال تشکیل در سودان شود، او را وادار به آزادی حمدوک کردند و به او هشدار دادند که اگر به حمدوک اجازه تشکیل دولت ندهد، واشنگتن تحریم های سختی علیه سودان اعمال خواهد کرد. گزینه ای پیش روی البرهان نبود مگر پذیرفتن دیکته های آمریکا. اگر سودان باری دیگر با یک کودتا مواجه شود، این بار گروه های جهادی دست برتر را خواهند داشت و کسی نیز غافلگیر نخواهد شد اگر آن هاه توافق عادی سازی روابط با اسرائیل را به زباله دان تاریخ بیندازند».

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها