فضانورد گیرافتاده در فضا، توانایی بدن خود را از دست داد.
یکی از فضانوردان ناسا پس از هشت ماه سرگردانی در فضا، توانایی انجام برخی کارهای ابتدایی را از دست داده است
به گزارش شبکه شرق؛ سونیتا ویلیامز، فضانورد ناسا، این هفته فاش کرد که پس از گذراندن ۲۳۴ روز در شرایط بیوزنی، راه رفتن را فراموش کرده است.
ویلیامز در یک تماس ویدیویی با دانشآموزان دبیرستان نییدهام در ماساچوست گفت:«من مدت زیادی اینجا بودهام. الان دارم سعی میکنم به یاد بیاورم راه رفتن چگونه است. من راه نرفتهام، ننشستهام و دراز نکشیدهام.»
این فضانورد ۵۹ ساله و همکارش بری ویلمور، ۶۲ ساله، قرار بود تنها هشت روز را در ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) سپری کنند. اما به دلیل مشکلات فنی در کپسول استارلاینر شرکت بوئینگ، سفر آنها به مأموریتی طولانی تبدیل شد.
کپسول استارلاینر که آنها را به فضا برد، به دلیل نقص فنی به زمین بازگشت و فضانوردان را در ایستگاه فضایی سرگردان گذاشت. حالا آنها باید تا اواخر ماه مارس منتظر بمانند تا با کپسول کرو- ۹ اسپیسایکس به زمین بازگردند.
ترامپ و ایلان ماسک وارد ماجرا شدند
دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، از شرایط این دو فضانورد انتقاد کرد و گفت که آنها «تقریباً توسط دولت بایدن رها شدهاند».
او در پیامی از ایلان ماسک و اسپیسایکس درخواست کرد که این فضانوردان را نجات دهند: «ایلان به زودی راهی خواهد شد. امیدوارم همه سالم باشند. موفق باشی، ایلان!»
ماسک نیز در پاسخ اعلام کرد که هرچه سریعتر این مأموریت را انجام خواهد داد.
چرا این دو فضانورد در فضا گیر افتادند؟
شرکت بوئینگ با مشکلات متعددی در کپسول استارلاینر روبهرو شد. این کپسول از زمان پرتاب دچار نشتی هلیوم و نقص در سیستم پیشران شد. در نهایت، ناسا تصمیم گرفت که استارلاینر برای بازگشت فضانوردان به زمین ایمن نیست و اعلام کرد که ویلیامز و ویلمور باید با کپسول کرو-۹ اسپیسایکس بازگردند.
در ابتدا قرار بود کرو-۹ در ماه فوریه به زمین بازگردد، اما ناسا در دسامبر اعلام کرد که به دلیل نیاز به آمادهسازی کپسول کرو-۱۰، این مأموریت تا اواخر مارس به تعویق خواهد افتاد.
آیا عملیات نجات زودتر انجام میشود؟
اظهارات اخیر ترامپ و ماسک نشان میدهد که ممکن است عملیات نجات زودتر از موعد انجام شود.
اسکات منلی، اخترفیزیکدان و مروج علم، میگوید چندین راه برای بازگرداندن این فضانوردان وجود دارد که اسپیسایکس ممکن است آنها را بررسی کند.
یکی از گزینهها، پرتاب زودتر Crew-10 است که به بازگشت زودتر ویلیامز و ویلمور کمک میکند
اسکات منلی، اخترفیزیکدان و مروج علم، در پستی در شبکه اجتماعی X توضیح داد که یکی از گزینههای اسپیسایکس برای نجات فضانوردان ناسا، پرتاب زودتر کپسول Crew-10 است. این کار به کپسول Crew-9 اجازه میدهد که زودتر به زمین بازگردد و سونیتا ویلیامز و بری ویلمور را زودتر به خانه بیاورد.
با این حال، این گزینه مستلزم این است که اسپیسایکس کار بر روی Crew-10 را زودتر از برنامه به پایان برساند، اما این شرکت تاکنون اعلام نکرده است که آیا در مسیر تحقق این هدف قرار دارد یا خیر.
گزینه دوم: بازگشت Crew-9 قبل از پرتاب Crew-10
منلی گزینه دیگری را نیز مطرح کرده است: بازگرداندن Crew-9 به زمین قبل از پرتاب Crew- 10.
اما این کار برخلاف پروتکل ناسا است که تأکید دارد در طول فرآیند «تحویل و انتقال» (handover process) باید تعداد مشخصی از فضانوردان در ایستگاه فضایی حضور داشته باشند.
فرآیند تحویل و انتقال، دورهای است که طی آن خدمهای که ایستگاه را ترک میکنند (در این مورد، Crew-9 و گروه استارلاینر) دانش و تجربیات خود را با تیم جدید (Crew-10) به اشتراک میگذارند. این مرحله برای تضمین ادامه پژوهشهای علمی و نگهداری ایستگاه فضایی طراحی شده است.
با این حال، ناسا تأکید کرده که این فرآیند کاملاً ضروری نیست و اگر Crew-9 قبل از رسیدن Crew-10 ایستگاه را ترک کند، فضانوردان روسی حاضر در ایستگاه میتوانند پذیرای فضانوردان Crew-10 باشند.
آیا واقعاً مأموریت نجات تغییر خواهد کرد؟
این احتمال وجود دارد که زمان بازگشت ویلیامز و ویلمور تغییری نکند. منلی اشاره کرد که وقتی ایلان ماسک گفت که فضانوردان را «هرچه سریعتر» به خانه میآورد، ممکن است منظورش برنامهریزی فعلی ناسا باشد، نه اقدامی فوری و زودتر از موعد. او حتی احتمال داد که «ایلان در حال شوخی کردن است» و این اظهارات از سوی ترامپ و ماسک، بیشتر یک نمایش سیاسی است تا یک تغییر واقعی در زمانبندی بازگشت فضانوردان. تا این لحظه، نه ناسا، نه اسپیسایکس و نه کاخ سفید، هیچ بیانیه رسمیای درباره تغییر زمان بازگشت ویلیامز و ویلمور منتشر نکردهاند.
ناسا: در حال کار بر روی بازگشت فضانوردان هستیم
ناسا در بیانیهای که برای دیلی میل ارسال کرده، اعلام کرده است:«ناسا و اسپیسایکس با سرعت در حال کار هستند تا فضانوردان مأموریت Crew-9 یعنی سونی ویلیامز و بوچ ویلمور را در اولین فرصت ممکن و بهصورت ایمن به خانه بازگردانند، در حالی که همزمان در حال آمادهسازی پرتاب Crew-10 برای تکمیل فرآیند تحویل و انتقال بین مأموریتها هستیم.»
اما اسپیسایکس و کاخ سفید به درخواست دیلی میل برای اظهار نظر پاسخی ندادهاند.
ناسا: فضانوردان در فضا «سرگردان» نیستند
علیرغم اقامت طولانیتر از انتظار این دو فضانورد در ایستگاه فضایی، ناسا تأکید کرده است که آنها در فضا سرگردان نشدهاند.این آژانس بارها اعلام کرده است که همه فضانوردان ناسا برای مأموریتهای طولانیمدت آموزش میبینند و تیمهای پزشکی نیز بهدقت سلامت ویلمور و ویلیامز را تحت نظر دارند. این نظارت شامل بررسی اثرات بیوزنی، افزایش میزان تابشهای کیهانی و استرس روانی ناشی از محیط بسته ایستگاه فضایی است.
این مأموریت چقدر طولانی خواهد شد؟
اگر ویلیامز و ویلمور طبق برنامه فعلی در اواخر مارس به زمین بازگردند، مأموریت آنها دو ماه طولانیتر از یک مأموریت استاندارد ایستگاه فضایی خواهد بود. معمولاً مأموریتهای طولانیمدت در ایستگاه فضایی حدود شش ماه به طول میانجامند.
با این حال، آنها رکورد طولانیترین اقامت در ایستگاه فضایی بینالمللی را نخواهند شکست. فرانک روبیو، فضانورد ناسا، همچنان رکورددار طولانیترین حضور مداوم در ایستگاه فضایی است. او ۳۷۱ روز متوالی را در فضا سپری کرده است.