هادی خانیکی با اشاره به حوادث ماههای اخیر؛
صدای سوم گم شدهاست/ فقط افراط و تفریط شنیده میشود/ جامعه ایران، جامعه معترضی است/ این جنبش اقشاری که از ورود به سیاست پرهیز داشتند را وادار به قضاوت کرد
هادی خانیکی گفت: امروز پدیدهای مثل مسمومیت دانشآموزان ذهنیت جامعه ایرانی را به خود مشغول کرده و هر کسی خود را جای فرزندان، والدین و کسانی قرار میدهد که به مدرسه فکر میکنند و لازم است و باید ببینیم جایگاه و نقش رسانهها در این شرایط و وقایع کجاست.
به گزارش شبکه شرق، همایش «اعتراضات، رسانه و فرهنگ» توسط انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات در خانه اندیشمندان علومی انسانی با سخنرانیهادی خانیکی (رئیس انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات)، علی ربیعی (دبیر علمی همایش) و تقی آزاد ارمکی (جامعهشناس و استاد دانشگاه) برگزار شد.
در ابتدای این مراسم هادی خانیکی به عنوان اولین سخنران گفت: با توجه به گذشت وقت و تاخیر در آغاز خیلی سخنرانی ندارم و اصلا سخنران نیستم، وظیفه داشتم که به عنوان مسئول انجمن به همه حضار خوشآمد بگویم و تشکر کنم. در چهار پنلی که امروز خواهد بود به مقولههای مختلفی که سه مفهوم اعتراضات، رسانه و فرهنگی را با هم پیوند میدهند پرداخته میشود. من تنها به چند نکته تاکید میکنم که چرا انجمنها و نهادهای مختلف علمی و فرهنگی باید به مسئله ایران و جامعه ایران ورود کنند و اینکه چرا باید در وضعیت پیچیده امروز ایران اشتراک نظر و فرصتهایی برای گفتگو با هم پیدا کنند.
این جنبش جامعه ایران را سیاسیتر کرد
وی افزود: در این میان چند مسئله روشن و چند مسئله مبهم است. برای همه روشن است که دامنه جنبش اعتراضی ایران امروز تا جایی بوده که تابحال هیچ مسئلهای تا این اندازه در ایران و جهان ذهنها را به خود مشغول نکرده است، این جنبش جامعه ایران را سیاسیتر کرده و اقشاری را که از ورود به مسائل سیاسی پرهیز داشتند وادار به قضاوت کرده است؛ با تصویری روشن یک تغییر پر دامنه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را به سطح آورده و در میدان سیاست فعال کرده است. طبیعتا در چنین شرایطی نه ارتباطات و رسانهها از این تغییر برکنار هستند و نه نهادها و شرکتهای مختلف میتوانند از آن برکنار باشند.
خانیکی تأکید کرد: هر دو حوزه مطالعات فرهنگی و رسانهها نمیتوانند خود را از این تغییرات پر دامنه جدا کنند. ما در جامعهای هستیم که به دلیل ضعف نهادهای مدنی رفتارهایش به صورت ناشناخته و پیشبینی نشده صورت میگیرد؛ همین امروز پدیدهای مثل مسمومیت دانشآموزان ذهنیت جامعه ایرانی را به خود مشغول کرده و هر کسی خود را جای فرزندان، والدین و کسانی قرار میدهد که به مدرسه فکر میکنند و لازم است و باید ببینیم جایگاه و نقش رسانهها در این شرایط و وقایع کجاست.
وی افزود: مشخص است که جامعه ایران جامعه معترضی است اگر چه شکل اعتراضش میتواند متفاوت باشد. مسئله دوم این است که این اعتراض لایههای پنهان و روشن دارد. کار نهادهای علمی این است که از سطح به عمق بروند و به خصوص در جایی که سیاستمداران دچار انحراف و اقدامات شتابزده میشوند با ارائه نظرهای انتقادی خود قدمی به جلو بردارند. مساله سوم این است که میشود مساله امروز جامعه ایران را تنها به دیدن کاستیها و روندهای گسیختهساز محدود کرد یا آن را به عنوان شکلگیری فرصتها در متن جامعه مدنی دید که به نوع جدیدی از حساسیت، انتقاد، همزیستی و جستجوی برای زندگی و خلق فرصتها میاندیشد و این هم وظیفه محققان است که آنها را مورد تامل قرار دهند و نگاه دقیق و درستی داشته باشند.
صدای افراط و تفریط شنیده میشود
رئیس انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات تأکید کرد: مساله چهارم این است که در شرایطی که سیاست بر قضاوت، امر فرهنگی و اقتصادی پیشی میگیرد صدای سوم گم میشود و دو صدای افراطی و تفریطی شنیده میشوند که میل به گفتگو را کمرنگ میکنند. در این میان کار سیاستگذاری فرهنگی این است که این صدای سوم را میدان دهد و این صدای سوم در جایی است که نهاد علمی و فرهنگی به صدا آمدهاند. صدای سوم صدای رسانههای مستقل، روزنامهنگاران و آنهایی است که دغدغه استقلال دارند و میتوانند آن را پر رنگ کنند.