وزارت بهداشت: «پزشک خانواده» در شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر اجرایی شد
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: برنامه پزشکی خانواده در شهرهای بالای ۲۰هزار نفر جمعیت (شامل ۳۰میلیون نفر) از ابتدای اردیبهشت ماه اجرایی شده است.
به گزارش شبکه شرق، معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به اجرایی شدن برنامه پزشکی خانواده در شهرهای بالای ۲۰هزار نفر جمعیت (شامل ۳۰میلیون نفر) از ابتدای اردیبهشت ماه، گفت: پزشکی خانواده بخشی از نظام شبکه است که باید سبب ارتقای سلامت همه جامعه شود.
دکتر حسین فرشیدی در نشستی خبری به مناسبت هفته سلامت، گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۲ عنوان شد که یکی از برنامههای مهم ما در سال جاری اجرای برنامه پزشکی خانواده بخش شهری برای حدود ۵۵ میلیون جمعیت است و در این زمینه از اواخر سال قبل برنامههای خود را شروع کردیم و تکمیل برنامه برای حوزه شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر برای حدود ۳۰ میلیون نفر را شامل شد. از طرفی دو استان فارس و مازندران هم حدودا ۱۰ سال است که درگیر این امر است. گسترش برنامه به شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر از اول اردیبهشت ماه اجرایی شده است.
وی با اشاره به تاکید برنامههای چهارم، پنجم و ششم توسعه بر اجرای برنامه پزشکی خانواده، اظهار کرد: دولتهای قبلی هم به این امر ورود کردند اما از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۱ که به استانهای مازندران و فارس برسد در حد پایلوت مانده بود و پس از آن هم با چالشهایی مواجه شد و همین سبب شده است اکنون که ما قصد آغاز جدی برنامه را داریم با سختیها و عوارض این چند سال گذشته مواجه باشیم.
وی افزود: موضوعات مرتبط با اجرا و تکمیل برنامه پزشکی خانواده آنقدر عظیم بود که سبب تشکیل قرارگاهی در این زمینه شد تا این کمیتهها و زیر کمیتهها هر کدام به مباحث پزشکی خانوده میپردازند. ما پزشکی خانواده را به عنوان یک بخش از یک کل میدانیم. آن کل، نظام شبکه است و پزشکی خانواده بخشی از نظام شبکه است که باید سبب ارتقای سلامت همه جامعه ما شود و لازم است زیرساختهای شبکه شامل نیروی انسانی، فضای فیزیکی و... اصلاح و تکمیل شود.
او با تاکید بر لزوم افزایش سواد سلامت جامعه، تصریح کرد: دنبال این هستیم که ارتقای سواد سلامت جامعه از تکمیل برنامه پزشکی خانواده منتج شود و منجر به خود مراقبتی در جامعه شود. طی سالیان آتی آنقدر تغییرات وسیع است که باید ارتباط نزدیکی بین بهداشت و خانوادهها برقرار کنیم، چون خانواده اولین سطح ارتباطی در جامعه است. ما هم بر این اساس سعی کردیم در روستاها بهورز را برای ارائه خدمت انتخاب کنیم؛ چراکه بهورز از خود جامعه بومی است و به راحتی مردم با او ارتباط برقرار میکنند و این امری است که در شهرها رخ نمیدهد. شعار اصلی ما اکنون این است که باید به آنجایی برسیم که هر ایرانی مراقب سلامت خود را بشناسد. برای تحقق این شعار راهی جز تکمیل پرونده الکترونیک، نظام ارجاع و... نداریم. مراقب سلامت باید آنچنان آموزش ببیند تا ارتباط خوبی با مردم در سطح شهرها داشته باشد و بتوانیم بسیاری از مفاهیم سلامت را به خانوادهها آموزش دهیم.
وی با تاکید بر اهمیت جلوگیری از بیماریهای غیرواگیر، بیان کرد: زمانی مدام به دنبال کنترل بیماریهای واگیردار بودیم، اما اکنون شرایط تغییر کرده است و باید از طریق مراقب سلامت سراغ کنترل بیماریهای غیرواگیر نظیر فشارخون، چاقی و... برویم. یکی از مواردی که سبب افزایش بروز سرطانها میشود موضوع سبک زندگی ناسالم و تغذیه غلط است که اگر آموزش درستی اتفاق افتد خود مردم به دنبال اصلاح سبک زندگیشان میروند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت، گفت: با آموزش میتوان امروزه آمار مرگ و میر غیرواگیر که سردسته آنها بیماریهای قلب و عروق است (۷۸ درصد مرگها در ایران و جهان) را کاهش داد.
وی افزود: یکی دیگر از موضوعات مهم مرگ و میر و بیماریهای ناشی از تصادفات است. چرا باید در یک دوره کوتاه تعطیلات نوروزی آمار مرگ و میر قابل توجه بر اثر حوادث را شاهد باشیم؟
فرشیدی در ادامه صحبتهایش درباره آخرین اطلاعات پیرامون کرونا نیز بیان کرد: ظرف سه هفته اخیر از موج کرونا عبور کردیم و درحال تجربه کاهش موارد مبتلا هستیم و فعلا شرایط خوبی داریم.
معاون بهداشت وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درخصوص بودجه در نظر گرفته شده برای تکمیل برنامه پزشکی خانوده در سال جاری، تاکید کرد: برای امر بودجه تلاش بسیار زیادی صورت گرفت؛ برای سال ۱۴۰۲ مقرر شد برای اجرای پزشکی خانواده در سه سطح، تکمیل نظام ارجاع الکترونیک و در نظر گرفتن مشوقها بودجه ۴۲.۵ همت (هزار میلیارد تومان) در نظر گرفته شود. از این عدد ۱۸.۵ همت (هزار میلیارد تومان) برای سطح یک پزشکی خانواده در نظر گرفته شده است که انشاءالله همه آن تامین شود که در این صورت مشکلی نخواهیم داشت.
او در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره زایمانهای تقویمی تاریخ ۱۴۰۲/۰۲/۰۲، بیان کرد: این نوع از زایمانها یک نوع جنایت است؛ چون سلامت مادر و جنین را به خطر میاندازد؛ البته در مورد این نوع از زایمانها در تاریخ یاد شده بنده آماری ندارم.