پیشبینی ترسناک از حاکمیت «لانینا» بر کشور در تابستان ۱۴۰۳/ منتظر تابستان جهنمی باشید
بر اساس پیشبینیها، در فصلهای تابستان، پاییز و زمستان «لانینا» بر کشور حاکم میشود.
به گزارش شبکه شرق، رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا گفت: از تابستان به بعد، احتمال تغییر فاز دورپیوند نوسان جنوبگان به لانینا افزایش مییابد. البته در تعیین وضعیت جوی کشور عوامل زیادی موثر هستند که میزان عدم قطعیت پیشبینی را افزایش میدهد.
صادق ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا با بیان اینکه پیشبینی تاثیرات جریانات دورپیوند جوی بر دما و بارش کشور با احتمالات زیاد همراه است، اظهار کرد: یکی از این جریانها، دورپیوند نوسان جنوبی (انسو) نام دارد و دارای سه فاز لانینا، النینو و شرایط خنثی است. احتمال حاکمیت شرایط خنثی این جریان دورپیوند در ماههای آوریل، می، ژوئن و جولای زیاد است و احتمال خیلی کمی (تا ۳۰ درصد) برای حاکمیت شرایط النینو وجود دارد.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا اضافه کرد: طی فصلهای تابستان، پاییز و زمستان پیشبینی میشود که این دور پیوند در فاز لانینا باشد.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره وضعیت دما و بارش کشور در صورت حاکمیت شرایط لانینا گفت: دورپیوند «انسو» یا نوسان جنوبگان یکی از صدها عامل موثر بر وضعیت دما و بارش کشور است و در شرایطی بین ۳۰ تا ۶۰ درصد میتواند بر دما و بارش کشور تاثیرگذار باشد و در شرایطی کمتر موثر است.
او اضافه کرد: در شرایطی که حاکمیت لانینا اهمیت بیشتری پیدا کند، احتمال دریافت بارش نرمال کاهش مییابد؛ البته از حالا پیشبینی برای بارشهای پاییزی و زمستانه خیلی زود است و با خطای بسیار زیادی همراه است.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا تاکید کرد: جریانهای دورپیوند دیگری مانند AO، NAO، MJO ، دو قطبی اقیانوس هند و غیره بر دما و بارش کشور میتواند موثر باشند و شرایط جوی را متغیر میکنند.
ضیاییان در پایان درباره تاثیر تغییرات اقلیمی بر عملکرد دور پیوندها و میزان پیش بینیپذیری آنها گفت: تغییرات اقلیمی موجب افزایش تغییرات دورپیوند میشود، در نتیجه عدم قطعیت پیشبینیها افزایش مییابد.
ال نینو و لانینا چیست؟
نگاه به پیشبینی نهادهای بینالمللی برای سال آبی جاری میتوان مهم و در برنامهریزیها موثر باشد.
به طور کلی عمده پیشبینیهای بلندمدت نهادهای بین الملی از جمله «ENSO»، بر اساس دو کلان پدیده به نامهای «النینو» و «لانینا» صورت میپذیرد.
النینو بهطور ساده عبارت است از یک رخداد اقلیمی کلان که در اثر رها شدن انرژی انباشته در بزرگترین حوزه اقیانوسی جهان یعنی جنوب اقیانوس آرام رخ میدهد. نشانه اولیه آن هم تغییر جهت جریان آبهای سرد و گرم و همچنین بادهای این منطقه است.
از سوی دیگر، لانینا به شکل مشابه چرخه معکوسی هست که بر روی آبهای وسیع اقیانوس آرام با تغییر دما منجر به شکل دیگری از الگوهای بارش در کره زمین میشود. ریشه رخداد این شرایط نیز به رفتارهای خورشیدی وابسته است، اما اثر گذاری آن بر کشور ایران عموما با خشکسالیهای طولانی مدت همراه است. افزایش دمای خاورمیانه به دنبال گرمایش جهانی در ده سال اخیر به تشدید این وضعیت نیز منجر شده است.
در این راستا، مطابق آخرین پیشبینی صورتپذیرفته، دمای سطح دریا در اقیانوس آرام استوایی مرکزی شرقی کمتر از حد متوسط باقی میماند و کمی گرم میشود. متغیرهای کلیدی اقیانوسی و جوی با شرایط لانینا سازگار باقی ماندهاند، اگرچه اندکی ضعیف شدهاند. اکثریت بزرگی از مدلهای موجود پیشبینی میکنند که دمای سطح دریاهای آزاد تا ابتدای پاییز، کمتر از حد نرمال در سطح لانینا ضعیف باقی میماند.
با توجه به پیشبینی انجامشده مبنی بر ثبات پدیده لانینا در پاییز و زمستان پیشرو، تاثیر این پدیده بر شرایط اقلیمی کشور بسیار اهمیت دارد.
مطابق بررسیهای انجامشده مبنی بر تاثیر الگوی لانینا بر شرایط جوی کشور، احتمال وقوع شرایط خشکسالی در ایران طی تابستان، پاییز و زمستان پیشرو بسیار محتمل است. بر این مبنا، طی 100 سال گذشته، هر زمان که پدیده لانینا حاکم شده با ضریب نزدیک به 100 درصد در استانهای جنوب غرب کشور شاهد رخداد خشکسالی بودهایم.
منتظر یک تابستان جهنمی باشید!
مدیرکل هواشناسی استان کرمان با اشاره به روند افزایشی دما در استان، گفت: تابستان امسال بیش از دو درجه گرمتر از تابستان گذشته خواهد بود.
محسن عراقیزاده، مدیرکل هواشناسی استان کرمان با اشاره به اینکه پیشبینیهای هواشناسی براساس مدلهای هواشناسی انجام میشود و البته هر مدل هواشناسی خطاهایی هم دارد، گفت: هر چه مدت زمان پیشبینی ما طولانیتر باشد، میزان خطای آن هم بیشتر است و دقت آن پایین میآید.
مدیرکل هواشناسی استان کرمان با بیان اینکه در حال حاضر پیشبینیهای ما به صورت ۱۰ روزه انجام میشود که تقریباً دقت خیلی بالایی داشته و دقت آن در حدود ۹۸ درصد است، ادامه داد: این پیشبینیها از راههای مختلف اطلاعرسانی میشود.
مدیرکل هواشناسی استان کرمان با بیان اینکه کل بارشهای امسال در سطح کشور کم بوده و سال خوبی را از نظر بارشها در استان کرمان و کشور نداشتیم، افزود: امیدواریم در مدت باقیمانده، بارندگیهایی را داشته باشیم تا قدری این وضعیت بهتر شود.
او ادامه داد: براساس نقشههایی که در اختیار داریم پیشبینی میشود که تا ۱۵ اردیبهشت ماه بارندگیهایی را به صورت پراکنده در سطح استان داشته باشیم؛ البته با این بارشها به میانگین بلندمدت استان کرمان نمیرسیم.
عراقیزاده با اشاره به اینکه امسال روند افزایشی دما را داشتیم و میانگین دمای نقاط مختلف استان نسبت به سالهای قبل بیشتر بوده است، افزود: پیشبینی میشود که این روند تا تابستان ادامه داشته باشد و تابستان امسال، بیش از دو درجه گرمتر از تابستان گذشته باشد.