این بیماری تنفسی از باشگاه های ورزشی نشات می گیرد
بافت ریه بافت مطلوبی برای ظهور بسیاری از بیماریهای ریوی، عفونی و سیستمیک و متاستازهاست. ریه مسیر رایج نهایی این قبیل بیماریهاست. ریه نه تنها میتواند منشأ بیماریهای مختلف باشد، بلکه میتواند بر اثر سایر بیماریها نیز درگیر شود. از طرفی، درگیری ریه ناشی از بیماریهای دیگر، سناریوهای اثربخشی درمانی و بقا را تغییر میدهد.
به گزارش شرق ، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: بین آلودگی هوا، میزان آلایندهها و افزایش آسم در کشور ارتباطی مستقیم وجود دارد و مهمترین نگرانی موجود این است که بخش عمدهای از مبتلایان آسم را گروه سنی کودکان تشکیل میدهند.
علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این مطلب که پیشبینی میشود تا پایان سال ۲۰۳۰ بیماریهای انسداد ریوی یکی از ۳ علل نخست مرگ و میر معرفی شود، گفت: در سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ این بیماری جزء ۵ یا ۶ عامل اول مرگ و میر بود.
وی افزود: این موضوع نیاز به برنامهریزی در زمینه اقدامات پیشگیرانه و درمانی را بیش از پیش پررنگ میکند.
زالی گفت: بافت ریه بافت مطلوبی برای ظهور بسیاری از بیماریهای ریوی، عفونی و سیستمیک و متاستازهاست. ریه مسیر رایج نهایی این قبیل بیماریهاست. ریه نه تنها میتواند منشأ بیماریهای مختلف باشد، بلکه میتواند بر اثر سایر بیماریها نیز درگیر شود. از طرفی، درگیری ریه ناشی از بیماریهای دیگر، سناریوهای اثربخشی درمانی و بقا را تغییر میدهد.
ارتباط مستقیم ابتلا به آسم و آلودگی هوا/ بیشتر مبتلایان کودکند
وی موضوع آسم در کشور را موضوع مهمی دانست و افزود: پیشبینی میشود در حال حاضر بین ۹ تا ۱۳ درصد بیمار مبتلا به آسم در کشور وجود داشته باشد. مهمترین نگرانی موجود این است که بخش عمدهای از مبتلایان به آسم را گروه سنی کودکان تشکیل میدهند. متأسفانه بین آلودگی هوا، میزان آلایندهها و افزایش آسم در کشور ارتباطی مستقیم وجود دارد.
به گفته زالی، پژوهشها نشان میدهد در برخی شهرها با تغییر در میزان آلایندهها، میزان بیماریهای مربوط به آسماتیک رو به افزایش است.
ضرورت تدوین پروتکلهای بیماریابی کوتاهمدت اولیه
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مخاطرات شغلی در کشور را از دیگر چالشها دانست و افزود: بسیاری از بیماریهایی که با علائمی مثل فیبروزیس و سیلیکوزیس همراه هستند و در مجموع تحت عنوان بیماریهای ریوی شناخته میشوند، در صورت وجود پروتکل بیماریابی مبتنی بر بیماریابی کوتاهمدت اولیه قابلیت تشخیص زودهنگام دارند.
وی با تاکید بر ضرورت تدوین پروتکلهای بیماریابی مبتنی بر بیماریابی کوتاهمدت اولیه برای حفظ سلامت کارگرانی که در شغلهای سخت و معادن فعالیت میکنند، گفت: باید حساسیت عمومی را نسبت به بیماریهایی که قابلیت پیشگیری دارند، افزایش دهیم.
بیماری خاص تنفسی در باشگاههای ورزشی
امروز با انواع مختلف بیماریهای تنفسی روبهرو هستیم که بسیاری از آنها در گذشته وجود نداشته است. به عنوان مثال، امروزه تمرینهای ورزشی در محیطهای بسته رواج پیدا کرده است. مردم بیشتر به باشگاهها میروند و همین موضوع به بروز عارضه «تنگی نایژه» ناشی از ورزش در دسته بیماریهای منجر تنفسی شده است. این مسئله زمانی اتفاق میافتد که هوای محیط نسبت به بدن فرد رطوبت کمتری داشته باشد.
۲ آموزش مهم به بیماران آسم
در همین حال، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر لزوم آموزش دادن به بیماران ریوی گفت: فرد مبتلا به آسم باید آموزش ببیند تا از محرکها و آلرژیها دور باشد. همین اقدام کیفیت زندگی فرد و اثربخشی درمان را افزایش و حملات را کاهش میدهد.
زالی افزود: فرهنگ درست استفاده از اسپری یا Inhaler در درمان بیماریهای مختلف ریوی در کشور به خوبی جا نیفتاده است، کم مصرف کردن و عدم استفاده بهینه، استراتژی درمان مبتنی بر Inhaler در کشور را تغییر میدهد و یکی از دلایلی است که موجب توسعه بیماریهای تنفسی شده است.