آیا ایرانیان رتبه سوم باهوشترین مردمان جهان هستند؟
چالش IQ ایرانیها
در تازهترین نتیجه نظر سنجی وب سایت آزمون بینالمللی آیکیو ایران رتبه دوم در جهان را کسب کرده است، اما این نتیجه چقدر قابل استناد است؟
به گزارش شبکه شرق، نظر سنجیهای مختلفی برای اندازه گیری آیکیو ایرانیها وجود دارد که هر کدام نتایج مخصوص به خود را دارد. اما در تازهترین نظر سنجی سایتی بینالمللی ایرانیها نسبت به سال قبل باهوشتر شدند. وبسایت آزمون بینالمللی آیکیو (International IQ est) در آخرین اطلاعان بهروز شده مرتبط با اول ژانویه ۲۰۲۵میشود، رتبهبندی جدیدی از آیکیوی کشورهای مختلف جهان ارائه داده است. در واقع سال 2024 ایرانیها به عنوان سومین کشور باهوش جهان شناخته میشدند اما در به روزرسانی سال جدید میلادی، ایرانیها یک رتبه جهش کردند.
بر اساس دادههای سال قبل این نظر سنجی، کرهجنوبی با میانگین بهره هوشی ۱۰۷.۵۴ در این فهرست اول بود، پس از آن، چین با میانگین بهره هوشی ۱۰۶.۹۹ قرار داشت. جایگاه سوم با امتیاز ۱۰۶.۸۴ به ایران اختصاص پیدا کرده بود. در میان این لیست، کشورهای ژاپن و سنگاپور با میانگین آی کیو ۱۰۶.۱۸ در رتبههای بعدی قرار گرفته بودند.
تعداد شرکنندگان چقدر بوده؟
دادههای این سنجش با بیش از یک میلیون نفر شرکت کننده و بیش از 40 زبان مختلف در جهان به دست آمده است. هر چند که برخی کشورها همچون سودان، آمیریکای جنوبی و آفریقا به دلیل کمبود داده از لیست بررسی حذف شدند.
این نظرسنجیها روش مناسبی برای بررسی آیکیو است؟
با وجودی که این دادهها نشان میدهد آیکیو در آسیای شرقی بالاتر از اروپا و آسیای شرقی و اقیانوسیه است و آمریکای لاتین هم پایینتر از میانگین هستند. اما باید در نظر گرفت حتی بر سر دادههای این آزمون هم اختلاف نظرهای وجود دارد. در واقع با وجودی که دادههای قابل تاملی برای مخاطب خواهد داشت، اما باید به چند پرسش اساسی پاسخ داد، اینکه چند نفر از مردم ایران در این آزمون شرکت کردند؟ آنها از چه طبقه فرهنگی و اقتصادی بودند؟ میزان تحصیلات آنها چقدر بوده و آیا این تعداد میانگین خوبی از کل ایرانیها خواهند بود؟ بنابراین با وجود آنکه میانگین آیکیو ایرانیان در سطح خوبی نمایش داده شده است، اما بسیاری از متخصصها و کارشناسهای سراسر جهان این شکل آزمون و نظر سنجی را روش مناسبی برای به دست آوردن میزان آیکیو کشورها نمیدانند.