روستاییان چهارمحال و بختیاری در حال مهاجرتند
نماینده استان چهارمحال و بختیاری در شورای عالی استانها و عضو هیأت رئیسه، گفت: بحران آب و فرونشست زمین در چهارمحال و بختیاری؛ زنگ خطر مهاجرت گسترده روستاییان را به صدا درآورده است.

به گزارش گروه رسانه ای شرق، محمدیعقوب باقری، نسبت به بحران شدید منابع آبی، فرونشست زمین و مهاجرت گسترده روستاییان در این استان هشدار داد و تأکید کرد: چهارمحال و بختیاری با وجود داشتن ۱۱ درصد منابع آبی کشور، به دلیل سوءمدیریت و برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی، با تنش شدید آبی مواجه شده است.
وی افزود: انتقال های غیر قانونی در دهه ۷۰ و ۸۰ از حوضه آبریز کارون به زاینده رود از طریق تونل موجب سوء مدیریت در حوزه کارون شده است.
باقری ادامه داد: با توجه به اینکه سر منشا و سرچشمه اصلی رودخانه های کارون و زاینده رود در استان چهار محال و بختیاری است، انتقال های غیر قانونی و غیر کارشناسی موجب تنش شدید آبی در حوضه آبریز کارون شده و از سوی دیگر سیاست های مسئولین مبنی بر زه کشی دشت ها خصوصا دشت خانمیرزا و تخصیص مجوزهای قانونی و غیر قانونی حفر چاه های متعدد با فاصله های بسیار کم و غیر قانونی در دشت های استان و برداشت بی رویه و غیر مجاز از آب های زیر زمینی موجب تبدیل دشت های استان به دشت ممنوعه و ممنوعه بحرانی شده است.
نماینده استان چهارمحال و بختیاری در شورای عالی استانها با بیان اینکه، سیاست های دولت نیز در قبال مدیریت آب کشور خیلی مناسب نبوده گفت: بطوریکه حتی مدیریت منابع آبی چهار محال و بختیاری که یکی از پایگاه های آبی کشور است در دست مسئولین استانی نبوده و این تخصیص ها موجب وارد آمدن ضرر و زیان بزرگی به کشاورزی و دامداری استان که شغل اصلی ساکنان است شده است.
مشکل آب شرب پایدار در روستاهای سه شهرستان جنوبی چهار محال و بختیاری
وی با بیان اینکه، تعداد زیادی از روستاهای سه شهرستان جنوبی استان با مشکل آب شرب پایدار روبرو هستند افزود: سه شهرستان لردگان، خانمیرزا و فلارد با بحران آب روبرو است بطوریکه در فصل تابستان برخی از این روستاها و شهرها فقط روزی یک ساعت از آب پایدار شرب برخوردار بوده و آبرسانی در شهرستان های سردشت و خانمیرزا بوسیله تانکر صورت میگیرد.
وی گفت: در دشت خانمیرزا که زمانی جزو ۱۰ دشت برتر و حاصلخیز کشور بوده به دلیل سوء مدیریت، زمین تا عمق یک متر نشست کرده است و چالههای بزرگی در دشتها ایجاد شدهاند. این در حالی است که بسیاری از روستاهای این دشت با تانکر آبرسانی میشوند.
وی با انتقاد از عدم تخصیص حقآبه مناسب به این استان، اظهار داشت: سالها است که آب چهارمحال و بختیاری به دیگر استانها منتقل میشود، اما خود استان با بحران کمآبی دست و پنجه نرم میکند. منابع آبی که میتوانست به احیای دشتهای حاصلخیز منطقه کمک کند، به جای مدیریت اصولی، هدر میرود و باعث شده که بسیاری از مناطق استان به دشتهای ممنوعه و بحرانی تبدیل شوند.
باقری افزود: مافیای آب، تنش آبی را در بین استان های فلات مرکزی و استان ها زاگرس نشین ایجاد کرده و اجازه مدیریت و به سرانجام رسیدن بحران آب در این مناطق را نمی دهد.
سه راهکار اصلی برای حل تنش آبی در استانهایی که با تنش آبی روبرو هستند
نماینده چهارمحال و بختیاری در شورای عالی استان ها گفت: برای حل تنش آبی استان های کشور راهکارهایی وجود دارد که می توان به انتقال آب از خلیج فارس، مدیریت و مهار آب های سطحی و تشکیل کمیته آبی عالی در این استان ها اشاره کرد.
وی گفت: انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی ایران از جمله استان های کرمان، اصفهان و فارس که می تواند بسیار مثمر ثمر باشد. همچنین، مدیریت و مهار آبهای سطحی از دیگر راهکارهایی است که می تواند در حل مشکل تنش آبی موثر واقع شود. متاسفانه عدم مدیریت و مهار آبهای سطحی باعث می شود پس از بارندگی در استان های زاگرس نشین وجنوب غرب کشور شاهد به هدر رفتن آبهای سطحی باشیم که این آبها یا جذب زمین نمی شود و یا از طریق رودخانه ها به خلیج فارس سرازیر می شود. در صورتیکه می توان با احداث سیل بند و شیارها در دشت ها و مراتع می توان این آبهای سطحی را مدیریت کرد که در فصل کشاورزی می تواند کمک بسزایی به تقویت آب های زیرزمینی کند.
باقری افزود: مورد سوم تشکیل کمیته عالی آب در استان های چهارمحال وبختیاری،خوزستان و کهکیلویه و بویر احمد که سرچشمه بسیاری از رودخانه های مهم کشور هستند باید مورد توجه قرار گیرد و منابع آبی ایران توسط این متولی خاص و بدون گرایش های سیاسی و بومی استانی مدیریت شود.
پنج دشت استان چهارمحال بختیاری با بحران فرونشست روبرو است
وی با بیان اینکه در حال حاضر پنج دشت استان با بحران فرونشست روبرو است گفت: دشت های خانمیرزا، شهر کرد، دیناران، میلاس و فلارد دشت هایی هستند در وضعیت بحرانی و فوق بحرانی فرونشست قرار دارند.
لزوم اجرای پروژههای آبرسانی برای جلوگیری از مهاجرت اجباری
عضو هیأترئیسه شورای عالی استانها اجرای پروژههای آبرسانی را راهکاری اساسی برای جلوگیری از مهاجرت گسترده مردم منطقه دانست و افزود: اگر پروژه انتقال آب از سد و چشمه شهدا به دشت خانمیرزا اجرا نشود، در آینده نزدیک، بسیاری از مردم این مناطق مجبور به ترک خانههای خود خواهند شد.
وی همچنین به عدم حمایت از سرمایهگذاران برای ایجاد اشتغال در استان اشاره کرد و گفت: بارها با سختی زیاد سرمایهگذاران را برای ایجاد اشتغال در استان متقاعد کردهایم، اما بروکراسی پیچیده اداری و نبود زیرساختهای مناسب، باعث شده که سرمایهگذاران از ادامه کار منصرف شوند.
باقری، هشدار داد؛ اگر اقدامی اساسی صورت نگیرد، طی ۵ تا ۶ سال آینده، بحران آب در این استان غیرقابل کنترل خواهد شد و موج گستردهای از مهاجرت روستاییان به شهرهای بزرگ را رقم خواهد زد.
باقری با بیان اینکه متاسفانه، در حال حاضر چهار محال و بختیاری حق استفاده از منابع آبی کارون را ندارد گفت: این یک ظلم مسلم در حق ساکنین این استان است.
وی گفت: در حال حاضر آب مصرفی صنایع مادر کشور از چهار محال تامین می شود ولی منافع چهارمحال در این برنامه ها دیده نشده و برای زیر ساخت های آبی استان اقداماتی صورت نگرفته است.
عضو هیات رئیسه شورای عالی استان ها خاطر نشان کرد: انتقال آب از سد شهدای کشوری به دشت خانمیرزا که یکی از ۱۰ دست حاصلخیز کشور بود و در حال حاضر به دشت ممنوعه تبدیل شده است با چند میلیارد تومان امکان پذیر بود که هم اکنون نیازمند چند ده میلیارد تومان است.
باقری تصریح کرد: در زمان ریاست جمهوری شهید رییسی طرحی تحت عنوان مهاجرت معکوس عنوان کردم که مورد تایید واقع شد ولی تاکنونی هیچ اقدامی در جهت اجرای طرح صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه، ۶۰ درصد صنایع استان در شهرستان بروجن و ۹۰ درصد در سه شهرستان دیگر قرار دارد گفت: تنها ۱۰درصد صنایع استان ۹شهرستان پراکنده شده است و این شهرستان ها با مشکل بیکاری روبرو هستند.
باقری با اشاره به اینکه، بیشترین مهاجرت در شهرستان های خانمیرزا،فلارد, لردگان، کوهرنگ، اردل و کیان بوده گفت: شهروندان این شهر ها به حاشیه شهرهای بزرگ مهاجرت کرده اند که نه تنها مشکل بیکاری آنها حل نشده بلکه موجب دچار مشکلات حاشیه نشینی و آسیب های اجتماعی شده که هزینه اضافی را بر دولت تحمیل کرده است.
نماینده چهارمحال و بختیاری در شورای عالی استان ها گفت: در اوایل انقلاب نسبت جمعیت روستایی کشور ۷۰ به ۳۰ بود که در حال حاضر این موضوع بر عکس شده و ۷۱ درصد جمعیت کشور شهر نشین و ۲۹درصد روستا نشین هستند و این یعنی شاهد مرگ تدریجی بافت های روستایی، دامداری و کشاورزی در کشور هستیم.
وی ادامه داد: با چنین رویکردی در سال های نه چندان دور در بحث تامین گوشت قرمز، حبوبات و لبنیات کشور با بحران عجیبی روبرو خواهیم شد.
وی با ابراز گلایه از نبود قانون منسجم برای تسهیل امورات مردم گفت: ادارات متاسفانه به جای تسهیل گری سنگ اندازی میکنند و بیشتر مسئولین حاضر به خم کردن قانون در راستای ایجاد اشتغال و توسعه پایدار نیستند و تاوان اینکار را مردم میدهند.
باقری با بیان اینکه، پروژه انتقال آب چشمه سپید برای تأمین آب شرب پایدار برای ۳۰ روستا در حال بررسی است گفت: اگر این پروژه اجرا شود، تا ۲۰ یا۳۰ سال آینده، مشکل تأمین آب شرب پایدار در این مناطق حل خواهد شد ، اما متأسفانه این پروژه بلا تکلیف باقی مانده است و اقدامی جدی برای اجرایی شدن آن صورت نگرفته است.