|

سفر شگفت‌انگیز به غار کرفتو+ عکس

غار کرفتو، یکی از شگفت انگیزترین و اسرارآمیزترین غارهای طبیعی و دست کند بشر است که در دل کوههای کردستان قرار گرفته است و سالانه مسافران و گردشگران زیادی با حضور در این غار سفری پر از شگفتی و رمز و راز را تجربه می کنند.

سفر شگفت‌انگیز به غار کرفتو+ عکس

به گزارش گروه رسانه ای شرق، غار کرفتو یکی از غارهای اسرار آمیز و از بزرگ‌ترین غارهای باستانی کشور به شمار می رود که در استان کردستان و در یک رشته کوه آهکی در شمال دره‌ای عمیق و زیبا جای گرفته است و در اطراف آن پناهگاه‌ها، دخمه‌ها و حفره‌های متعددی دیده می‌شود.

برای بازدید از زیبایی‌های این غار پر رمز و راز باید از شهرستان دیواندره به سمت شهرستان سقز حرکت کنید؛ بعد از رسیدن به سه راهی تکاب، به سمت راست و با در پیش گرفتن تابلوی راه کرفتو مسیر را ادامه دهید تا در نهایت غار در سمت چپ شما نمایان شود.

این غار یکی از بزرگ‌ترین و شگفت‌انگیزترین غارهای دست‌کند ایران است و یکی از جذاب‌ترین بخش‌های آن، کتیبه‌ای یونانی در یکی از ورودی‌های آن است که نشان می‌دهد این مکان در دوران باستان با تمدن‌های مختلف در ارتباط بوده است.

تجربه یک سفر شگفت انگیز در دل غار اسرار آمیز کرفتو

در این غار زیبا ۲ بخش طبیعی و دست ‌کند وجود دارد که بخش دست‌کند مربوط به حضور انسان‌ها در دوره‌های مختلف تاریخ است و به عنوان یکی از بی نظیرترین مدل‌های معماری محسوب می‌شود.

این غار باستانی در دوران مزوزوئیک شکل گرفته و در طی زمان‌های مختلف مورد سکونت و استفاده انسان قرار گرفته است.

ویژگی های غار

غار کرفتو در چهار طبقه شامل ۲ بخش طبیعی و دست‌کند است که در دوران دوم زمین شناسی شکل گرفته و از نوع غارهای آهکی است که بخش طبیعی آن دالانی به طول ۷۵۰ متر دارد.

قسمت جلویی غار که محل سکونت انسان و قدمتی بیش از سه هزار سال دارد شامل هفت اتاق و ۹ راهرو در چهار طبقه است که رمز و راز این غار را ۲ چندان می‌کند.

دهانه ورودی غار کرفتو در ارتفاع ۲۰ تا ۲۵ متری از دامنه کوه قرار دارد که در گذشته پلکانی برای دسترسی به آن وجود نداشت اما اکنون با کمک ۱۸۰ پله می‌توانید به‌راحتی از آن بالا بروید.

تجربه یک سفر شگفت انگیز در دل غار اسرار آمیز کرفتو

این غار دارای تالارهایی با ارتفاع بالا، مسیرهای پرپیچ‌وخم، دالان‌ها و دهانه‌های متعددی است که به یکدیگر راه دارند و تاکنون کسی قادر به شناسایی تمامی این مسیرها و تهیه نقشه کامل از آن نبوده است.

در معماری این غار علاوه بر ایجاد اتاق‌ها و راهروهای عبوری، سعی شده تا اتاق‌ها با هم مرتبط باشند و نورگیرهایی به سمت بیرون تعبیه شده‌اند و بر دیوارهای غار در بعضی از اتاق‌ها نقوشی به صورت تجریدی از حیوانات، انسان و گیاه حجاری شده است.

مامن و پناهگاه مردم

این غار در گذشته مأمن و پناهگاه مردم در هنگام حمله اقوام مختلف بوده است و به همین دلیل در میان مردمان محلی منطقه، با نام غار قلعه کرفتو یا "قه لای که رفتو" شناخته می‌شود.

تجربه یک سفر شگفت انگیز در دل غار اسرار آمیز کرفتو

عده‌ای براین اعتقاد هستند که واژه کرفتو در اصل "گرفتو" بوده که در زبان کردی به "فتح" معنی شده است، هرچند غار دوره‌ای در اثر یورش آسیب‌دیده و پس از یک جنگ خونین فتح شده است، اما بسیاری بعید می‌دانند که نام محل در اثر این فتح و پیروزی باشد.

تابستان خنک، زمستان گرم

موقعیت غارکرفتو به گونه‌ای است که به طور کلی بادگیر نبوده و در زمستان دامنه جنوبی را نمی‌پوشاند، در حالی که ۵۰۰ متر دورتر و در جنوب شرق، غار بادگیر بوده و برف آن را کاملا می پوشاند، به همین دلیل در زمستان ها و هنگام سرما درون غار گرم و در تابستان به لحاظ کوران باد غار خنک است.

غار کرفتو درسال ۱۸۱۸ میلادی توسط سر رابرت کرپورتر بازدید و کتیبه آن خوانده شد، در سال ۱۸۳۸ میلادی هنری اولینسون از غار بازدید کرد و آنچه را که به وسیله کرپورتر از کتیبه خوانده شده بود، اصلاح کرد.

تجربه یک سفر شگفت انگیز در دل غار اسرار آمیز کرفتو

در سال ۱۹۶۳، سر اورل اشتین همراه با دستیار هنری‌اش ایوب خان نقشه اتاق های حجاری شده، راهروها و دهلیزهای طبیعی را تهیه کردند که البته اکنون با توجه به این که خاکبرداری و پاک سازی راهروها و دهلیزها به طور کامل انجام گرفته، نقشه اشتین کامل نیست.

این غار اسرار آمیز و پر از رمز و راز و شگفتی در ۲۰ بهمن‌ماه سال ۱۳۱۸ با شماره ۳۳۰ در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است و هم اکنون نیز در مسیر ثبت جهان شدن قرار دارد.

غار کرفتو در طول ایام سال پذیرای مسافران و گردشگران زیادی از نقاط مختلف کشور و جهان است و امسال نیز در نورو ز۱۴۰۴ آماده میزبانی از مسافران و گردشگران بوده و گزینه بسیار خوبی برای علاقمندان به اماکن جذاب و دیدنی تاریخی است.