|

نگاهی به افزایش ۵۶ درصدی اعتبارات سازمان بهزیستی

زیست معلولان تسهیل می‌شود؟

اعتبارات سازمان بهزیستی کشور ۵۶ درصد نسبت به پارسال افزایش یافته است. این درحالی است که جواد حسینی تاکید کرد که: ۱۰ درصد جمعیت کشور به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم از خدمات حمایتی، درمانی و توانبخشی بهزیستی استفاده می‌‎کنند اما سهم سازمان از بودجه عمومی کشور حدود ۲ درصد است.

زیست معلولان تسهیل می‌شود؟

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، در حالی که به گفته رئیس سازمان بهزیستی کشور، ۱۰ درصد از جمعیت مردم  یعنی  حدود هشت میلیون ایرانی، از خدمات این سازمان استفاده می‌کنند، افزایش اعتبارات آن در سال جدید چندان راهگشا به نظر نمی‌رسد، چرا که هنوز هم سهم سازمان از بودجه عمومی کشور حدود ۲ درصد است.

 

۱۷۰ مأموریت برای سازمان بهزیستی

اعتبارات سازمان بهزیستی کشور ۵۶ درصد نسبت به پارسال افزایش یافته است. این درحالی است که جواد حسینی تاکید کرد که: ۱۰ درصد جمعیت کشور به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم از خدمات حمایتی، درمانی و توانبخشی بهزیستی استفاده می‌‎کنند اما سهم سازمان از بودجه عمومی کشور حدود ۲ درصد است.

پیشگیری از آسیب‌ها و حمایت از جامعه آسیب‌پذیر شامل سالمندان، زنان سرپرست خانوار، افراد دارای معلولیت، فرزندان بد سرپرست و بی سرپرست و خانواده‌های نیازمند، حمایت و توانمندسازی دختران آسیب دیده اجتماعی، کمک به تأمین ودیعه مسکن خانواده‌های تحت پوشش، آماده سازی شغلی و پرداخت سرمایه کار بلاعوض، پرداخت مستمری به خانواده های زن سرپرست و نیازمند تحت پوشش، توانمندسازی زنان و خانواده، پیشگیری و درمان اعتیاد، مشاوره و امور روانشناختی، هماهنگی و پیگیری مناسب سازی و توانبخشی روزانه و توانپزشکی از دیگر خدمات بهزیستی است تنها بخشی از وظایف ذاتی و مأموریت‌های گسترده این سازمان به شمار می‌رود.

جواد حسینی با اشاره به افزایش ۵۶ درصدی اعتبارات سازمان امسال، گفت: این میزان افزایش در تاریخ سازمان بهزیستی بی سابقه است و مهم‌ تر آنکه این افزایش قابل توجه در شرایطی است که منابع عمومی کشور با محدودیت شدید مواجه است. اما به رغم اینها، بهزیستی حدود ۱۰ درصد جمعیت کشور را به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم تحت پوشش خدمات حمایتی و درمانی و ... دارد ولی سهم سازمان از بودجه عمومی کشور حدود ۲ درصد است.

 

معلولان، گروه آسیب‌پذیر نسبت به هزینه‌های درمان و تورم

در این میان یکی از گروه‌های حساس و آسیب‌پذیر نسبت به افزایش هزینه‌های درمان و زندگی و تورم، معلولان هستند. سعید ابراهیمی، رئیس مرکز امور حقوقی و بودجه سازمان بهزیستی با اشاره به وضعیت بودجه اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان هم گفت: در این حوزه شاهد رشد بی‌سابقه‌ اعتبارات هستیم؛ به طوری که بودجه این حوزه از ۱۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در سال قبل به ۲۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته است که زمینه مناسب برای افزایش مبلغ یارانه مراکز توانبخشی را نیز فراهم می‌کند. البته از ۷۲ هزار میلیارد تومانی که برای اجرای کامل این قانون مورد نیاز است، فعلاً ۲۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان آن تأمین شده است. او درباره اعتبارات مربوط به مستمری مددجویان افزود: میزان اعتبار مربوط به مستمری در سال ۱۴۰۴، رشد ۵۷ درصدی داشته است و همچنین سرانه مستمری نیز ۴۰ درصد افزایش یافته است که این رشد می‌تواند امکان تحت پوشش قرار دادن افراد پشت نوبت را فراهم کند.

بهروز مروتی فعال حوزه معلولین اما در گفت‌و‌گو با «شرق» از اختصاص ندادن بودجه به صورت کامل نگران است. به گفته او، خیلی وقت‌ها بوده که عدد بودجه درنظر گرفته شده برای معلولین کمی افزایش یافته است اما مشکل اینجاست که تمام بودجه را اختصاص نمی‌دادند و همین موضوع هم کار را با مشکل مواجه می‌کرد. هزینه‌های پیرامونی معلولان و خانواده هایشان هر روز بیشتر می‌شود و تورم هم بر شدت این هزینه‌ها افزوده است. در نتیجه بسیار حیاتی است که اعتبارات به درستی تخصیص یابد. در این میان اما رئیس سازمان بهزیستی کشور درباره راه‌های افزایش اعتبارات این سازمان، تاکید کرده که :«روش دم‌دستی، گرفتن اعتبارات دولتی است، اما راه‌های دیگری نیز وجود دارد که از آن جمله می‌توان به توسعه مشارکت‌ها، بهره‌وری و بهینه‌سازی و مهم‌تر از همه مولدسازی اقتصاد سازمان اشاره کرد» حسینی در ادامه با اشاره به املاک و دارایی‌های سازمان هم گفته؛ چقدر در مسیر مستندسازی املاک گام برداشته‌ایم؟ چقدر اموال بلااستفاده داریم که حداقل با اجاره‌دهی می‌توانند به درآمدزایی منجر شوند؟ متأسفانه تیم تخصصی برای این کار نداریم و باید روی آن تمرکز کنیم. به گفته حسینی، سازمان بهزیستی با کمبود منابع انسانی و مالی مواجه است، اما با مدیریت هوشمند، مشارکت کارکنان، بهره‌وری و مولدسازی اقتصاد درون‌سازمانی می‌توان بر این چالش‌ها غلبه کرد.