|

واکنش به اظهارات ترامپ در سخنرانی تحلیف

شکایت پاناما به سازمان ملل و آغاز حسابرسی پاناما به دلیل "تهدید نگران‌کننده" دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا، مبنی بر تصرف کانال پاناما، به سازمان ملل شکایت کرده است.

واکنش به اظهارات ترامپ در سخنرانی تحلیف

 این شکایت در حالی طرح شده که پاناما حسابرسی از اپراتور دو بندر مرتبط با هنگ‌کنگ در مسیر بین اقیانوسی را آغاز کرده است. دولت پاناما در نامه‌ای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، به ماده‌ای از منشور سازمان ملل اشاره کرد که مانع از تهدید یا استفاده از زور یک عضو علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی یک عضو دیگر می‌شود. در نامه‌ای که بین خبرنگاران توزیع شد، پاناما از گوترش می‌خواهد تا این موضوع را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهد.

ترامپ در سخنرانی تحلیف خود بار دیگر اعتراض خود را نسبت به این موضوع مطرح کرد که چین با حضور فزاینده خود در اطراف کانال پاناما، عملاً کانال پاناما را اداره می‌کند، کانال آبی که ایالات متحده در پایان سال 1999 آن را به پاناما واگذار کرد.

ترامپ گفت:" ما آن را به چین ندادیم، ما آن را به پاناما دادیم و آن را پس می‌گیریم."

در همین حال و در واکنش به اظهارات هفته های اخیر ترامپ، دفتر حسابرس عمومی پاناما که نظارت بر نهادهای دولتی را بر عهده دارد، اعلام کرد که یک حسابرسی جامع برای اطمینان از استفاده کارآمد و شفاف از منابع عمومی در شرکت بنادر پاناما آغاز خواهد شد.

این شرکت که بخشی از شرکت Hutchison Ports، زیرمجموعه‌ای از کنسرن CK Hutchison Holdings مستقر در هنگ کنگ است، بنادر بالبوآ و کریستوبال را در دو انتهای کانال پاناما اداره می‌کند.

دفتر حسابرس عمومی پاناما گفت که هدف از این کار، تعیین این موضوع است که آیا اقدامات شرکت با توافقنامه‌های واگذاری، از جمله گزارش‌دهی مناسب از درآمد، پرداخت‌ها و کمک‌ها به دولت، مطابقت دارد یا خیر.

"خوزه راول مولینو" رئیس جمهور پاناما هرگونه مداخله کشوری دیگر در کانال را رد کرده و ادعا کرده است که این کانال بر اساس اصل بی‌طرفی اداره می‌شود.مولینو در پاسخ به تهدیدات ترامپ گفت که کانال متعلق به پاناما است و در اختیار پاناما باقی خواهد ماند.

رئیس جمهور امریکا در هفته های اخیر فشار را علیه نحوه مدیریت پاناما بر کانال پاناما افزایش داده است، کانالی که از طریق آن 40 درصد از ترافیک کانتینری ایالات متحده عبور می‌کند. ترامپ استفاده از نیروی نظامی برای بازپس‌گیری این کانال را رد نکرده است.  

قرارداد امتیاز شرکت بنادر پاناما در سال 2021 به مدت 25 سال تمدید شد. ایالات متحده و چین بزرگترین استفاده‌کننده ها از کانال پاناما هستند.

از سال 2000، این آبراه که دو اقیانوس آرام و اطلس را به هم متصل می کند، بیش از 30 میلیارد دلار به خزانه دولت پاناما کمک کرده است که حدود 2.5 میلیارد دلار در سال مالی گذشته بوده است.