قمار پرمخاطره اروپا با ترامپ برای نجات تجارت
ملونی در کاخ سفید
همزمان با فرود هواپیمای جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، در واشنگتن برای دیداری کلیدی در کاخ سفید، اتحادیه اروپا که برای دستیابی به یک توافق تجاری حیاتی تقلا میکند، در واقع «کارت ترامپ» را به بازی گرفته است. در میان رهبران اروپایی، کمتر کسی چون ملونی میتواند فرستادهای مناسبتر برای ورود به دربار دونالد ترامپ باشد. ملونیِ ۴۸ ساله، سکاندار راستگراترین دولت ایتالیا از دوران موسولینی است و نامش در فهرست کوتاه رهبرانی جای دارد که ظاهرا محبوب ترامپ هستند.


شرق: همزمان با فرود هواپیمای جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، در واشنگتن برای دیداری کلیدی در کاخ سفید، اتحادیه اروپا که برای دستیابی به یک توافق تجاری حیاتی تقلا میکند، در واقع «کارت ترامپ» را به بازی گرفته است. در میان رهبران اروپایی، کمتر کسی چون ملونی میتواند فرستادهای مناسبتر برای ورود به دربار دونالد ترامپ باشد. ملونیِ ۴۸ ساله، سکاندار راستگراترین دولت ایتالیا از دوران موسولینی است و نامش در فهرست کوتاه رهبرانی جای دارد که ظاهرا محبوب ترامپ هستند. رئیسجمهور آمریکا پیشتر او را «زنی فوقالعاده» خوانده، در عمارت شخصیاش در مار-آ-لاگو از او پذیرایی کرده و حتی به مراسم تحلیف خود دعوتش کرده بود. این دو رهبر در موضوعات مهمی چون تشدید سختگیریها علیه مهاجران و پیشبرد دستور کار ضد ووک همنظر هستند. هر دو بیمحابا از قضاتی که علیهشان حکم میدهند بهشدت انتقاد میکنند.
ملونی همچنین از معدود رهبران اروپایی بود که آشکارا از جیدی ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا، پس از سخنرانی جنجالیاش در مونیخ که اروپا را بابت منزویکردن احزاب راست افراطی نکوهش کرده بود، دفاع کرد. اکنون پرسش بزرگ این است: آیا ملونی حقیقتا میتواند همان «پلی» باشد که ادعا میکند میتواند میان اروپا و ترامپ برقرار کند؟ اتحادیه اروپا با زمان مسابقه میدهد تا از فرصت طلاییِ توقف ۹۰ روزه اعمال تعرفههای تلافیجویانه آمریکا نهایت استفاده را ببرد و همزمان، تعرفههای سنگینی که پیشتر بر فولاد و خودروهایش وضع شده را کمرنگ کند.
دیدار ملونی در شرایطی رقم میخورد که پس از دور تازه مذاکرات در روز دوشنبه، چشمانداز توافق تجاری میان بروکسل و واشنگتن همچنان تیره و تار به نظر میرسد. این هفته همچنین برای روابط رم و واشنگتن اهمیتی مضاعف دارد: ملونی پس از کاخ سفید، بیدرنگ به ایتالیا بازمیگردد تا روز جمعه در پایتخت، میزبان معاون رئیسجمهور آمریکا، ونس، باشد. نیکولا پروکاچینی، نماینده پارلمان اروپا از حزب «برادران ایتالیا» و از یاران نزدیک ملونی، با اشاره به رابطه بسیار خوب میان او و ترامپ به واشنگتنپست میگوید: «او مایل است به اروپا برای رسیدن به یک هدف کمک کند».
پروکاچینی هدف غایی را «توافق تعرفه صفر دوجانبه» میداند و تأکید میکند که ایتالیا عدم توازن تجاری با ایالات متحده را درک کرده و برای اصلاح آن گام برخواهد داشت. او تلویحا اشاره میکند که ملونی، با وجود انتقاد از تعرفههای ترامپ و همزمان هشدار به اروپا برای پرهیز از تشدید تقابل، ممکن است پیشنهاد خرید بیشتر گاز مایع (LNG) از آمریکا – یکی از خواستههای مشخص ترامپ – را روی میز بگذارد. رسانههای ایتالیایی نیز گمانهزنی کردهاند که ملونی احتمالا با بستهای شامل تعهد به افزایش سریع بودجه دفاعی، سرمایهگذاریهای هنگفت شرکتهای ایتالیایی در خاک آمریکا و حتی فروش یک سامانه پیشرفته حفاظت مرزی ساخت شرکت دفاعی لئوناردو به واشنگتن، وارد گفتوگو خواهد شد. اما این پیشنهادها جدید نیستند.
مذاکرهکنندگان اروپایی پیش از این نیز خرید بیشتر LNG و تعرفه صفر متقابل بر کالاهای صنعتی را به دولت ترامپ پیشنهاد دادهاند، اما این تلاشها تاکنون راه به جایی نبرده و نشانهای از گشایش دیده نشده است. ملونی اکنون روی این فرضیه قمار میکند که شاید اینبار، شخصِ پیامرسان بتواند معادله را تغییر دهد. او خود روز سهشنبه در جمع فعالان اقتصادی ایتالیا، با لحنی کنایهآمیز به سنگینیِ مأموریتش اشاره کرد: «همانطورکه میتوانید حدس بزنید، هیچ فشاری برای دو روز آینده حس نمیکنم... ما مثل همیشه، نهایت تلاشمان را خواهیم کرد». بیشک، این سفر برای ملونی یک ریسک بزرگ است. او سرمایه سیاسی ارزشمند خود را، چه در اروپا و چه در ایتالیا، پای دیداری میگذارد که نتایج منفی آن محتمل است. بازگشتِ دست خالی، میتواند بهسرعت هاله «محبوبیت نزد ترامپ» را پیرامون او کمرنگ کند.
از سوی دیگر، کسب امتیازاتی صرفا برای ایتالیا – آنطورکه برخی تندروها در ائتلاف حاکم بر رم میخواهند – به جای کل اتحادیه اروپا، میتواند به شکاف و تفرقه در جبهه واحد اروپا دامن بزند؛ آن هم در زمانی که وحدت، کلید اصلی مقابله با کارزار تجاری واشنگتن تلقی میشود. ناتالی توچی، مدیر اندیشکده امور بینالملل در رم، با بدبینی میگوید: «تصور اینکه او چه دستاوردی میتواند داشته باشد، دشوار است». او مذاکرات فنی و پیچیده تجاری را خارج از سطح چنین دیدارهایی میداند و معتقد است بهترین سناریو این است که ملاقات بدون حاشیه و جنجال پایان یابد که خود میتواند یک موفقیت باشد. توچی هشدار میدهد که یک ترامپِ زیرک، میتواند از این فرصت برای پیادهسازی استراتژی «تفرقه بینداز و حکومت کن» علیه اروپا بهره ببرد.