سردار رادان، فرمانده نیروی انتظامی
لطفا بخوانید
اخیرا پیامکهایی برخلاف واقع برای شهروندان از طرف پلیس راهور ارسال میشود که مقداری درخور تأمل و تعمق است. هرچند خطاها و اشتباهات انسانی و فنی در زمانهای مختلفی بوده، اما اکنون با مرور زمان بیشتر شده است. درحالیکه دوربینهای متعدد و پیدرپی و هوشمند در مسیر چهارراهها و کنارگذر بزرگراهها و مسیر حرکت ماشینها این منطق را توجیه میکند که باید از میزان خطاهای پلیس کاسته شود، اما چرخه ثبت و ضبط و نوع فیلمبرداری، متأسفانه بر تعداد خطاها افزوده است.


کیکاووس پورایوبی: اخیرا پیامکهایی برخلاف واقع برای شهروندان از طرف پلیس راهور ارسال میشود که مقداری درخور تأمل و تعمق است. هرچند خطاها و اشتباهات انسانی و فنی در زمانهای مختلفی بوده، اما اکنون با مرور زمان بیشتر شده است. درحالیکه دوربینهای متعدد و پیدرپی و هوشمند در مسیر چهارراهها و کنارگذر بزرگراهها و مسیر حرکت ماشینها این منطق را توجیه میکند که باید از میزان خطاهای پلیس کاسته شود، اما چرخه ثبت و ضبط و نوع فیلمبرداری، متأسفانه بر تعداد خطاها افزوده است.
مواردی که بهتازگی شخصا یا توسط همکاران و دوستانم تجربه شده است، در این یاداشت متذکر میشوم و امیدوارم در رفع آن تدبیری اندیشیده شود. در هفته اول ایام تعطیلات پس از نوروز امسال، پیامکی دریافت کردم مبنی بر اینکه به علت عدم استفاده از کمربند ایمنی راننده یا سرنشینان، به مبلغی معین جریمه از نوع دوبرگی متهم هستید. پیامک اول صبح بود و وسیله نقلیه در پارکینگ منزل پارک شده بود. از محل کارم با منزل تماس گرفتم که آیا از منزل خارج شدهاید یا ماشین در پارکینگ است؟
ماجرا را تعریف کردم و گفتند نه جایی نرفتهایم و ماشین در پارکینگ پارک است. جویای ماجرا شدم تا اینکه چند روز قبل یکی از همکاران خودم را دیدم که سراسیمه به طرف پلهها خارج از اداره میرفت؛ ماجرا را پرسیدم، دیدم همین موضوع را میگوید که همسر ایشان تماس گرفته و گفته پیامکی برایش از پلیس راهور ارسال شده مبنی بر اینکه در شهر قزوین مرتکب تخلف شدهاید، حال آنکه ماشین در کنار خیابان در تهران پارک بوده است. یا یکی از دوستان تعریف میکرد در یزد پیامک تخلف دریافت کرده، درحالیکه هیچوقت یزد نرفته است.
یا دوستی که سمتی حساس در کشور دارد، تعریف میکرد هیچ موقع بالاتر از صد کیلومتر در ساعت در اتوبان رانندگی نمیکند، اما پیامکی آمده مبنی بر اینکه بیشتر از ۱۴۰ کیلومتر سرعت داشتید و جریمه میشوید. جعل پلاک چگونه به این راحتی صورت میگیرد؟ راقم چون در یک دستگاه نظارتی کار میکنم، موضوع را از همکارانی که مستقیما با پلیس و نیروی انتظامی سروکار دارند، پرسوجو کردم؛ دیدم که خود این بندگان خدا شخصا درگیر همین مسائل به انحای مختلف و در چندین موارد بودهاند. حقیر میخواستم عطایش را به لقایش ببخشم و مبلغ جریمه را تقدیم کنم، بهاصطلاح آش نخورده و دهان سوخته، مشورتی که گرفتم گفتند تکرار میشود و جعل پلاک ممکن است برایتان تبعاتی داشته باشد و همچنین در خبرها نیز دیدم که توصیه میشود حتما به پلیس راهور مراجعه و نسبت به ثبت شکایت اقدام کنید.
القصه ابتدا برای دریافت نوع جریمه به پلیس بهعلاوه ۱۰ مراجعه کردم و سپس به مرکز اجرای احکام که در تهران تعیین شده است، رفتم. در لابهلای انسانها و انبوه جمعیت، پس از چند ساعت نوبت به اینجانب نرسید و کار را با اوقاتتلخی و از دست دادن یک روز کاری بدون نتیجه طی کردم. فقط چند سؤال در ذهنم بهعنوان یک شهروند تداعی میشود:
ما واقعا کجای کاریم؟ در عصری که در و دیوار شهر پر شده از خدمات الکترونیکی شهر، مانند پلیس بهعلاوه ۱۰، پیشخوان دولت، خدمات الکترونیک قضائی، خدمات الکترونیک انتظامی، خدمات الکترونیک شهرداری و... و از همه جالبتر فضای ارتباطات مجازی در کانون اینترنت برای رسیدگی به یک تخلف غیرواقعی چرا مدیریت زمان در روشهای نوین حکمرانی تا این اندازه عقبمانده است؟ اتفاقاتی از این مدل نوبر است که سالهای سال در جهان رخت بربسته و منفک شده و حال اگر چنین اتفاقی به ندرت پیش بیاید، سیستم چنان هوشمندانه و بدون معطلی با آن برخورد و آن را جمع میکند که شهروندان با نمره عالی از آن استقبال کنند، نه اینکه شهروندان را نسبت به جایگاه و پایگاه اجتماعی و سازمانی نهادی که لازمه زندگی امروزی است، بدبین کند.
من این موضوع را باور ندارم، ولی متأسفانه با بسیاری از شهروندان که موضوع را مطرح میکنی، میبینی با یک بدبینی محض میگویند این نوع ارسال جرائم مهندسیشده جهت کسب درآمدزایی طراحی شده است. اکنون که آرامش شهروندان باید اصلی اساسی برای نوع حکمرانی باشد، بازیکردن با روان مردم، سمی است که خطرات زیادی را در پی خواهد داشت. اگر در جاهایی که سختگیری پلیس بیشتر باید محسوس باشد و برخورد با تخلفات باید به شکل قاطعی صورت پذیرد، مطمئنا هیچ شهروندی تسامح و تساهل پلیس را نمیخواهد؛ حتی در نوع کوچک آن. در تخلفاتی که بر اثر غفلت و نافرمانی صحیح رانندگی اتفاق میافتد و جان انسانها را آنی میگیرد، یا در مواجهه با برهمزنندگان نظم عمومی و اراذل و اوباش صورت میگیرد، نهتنها مردم پلیس را از آن خود میدانند، بلکه حمایت هم میکنند.
بااینحال، اشتباهات پیدرپی و مکرر تمام خدمات بیوقفه این نهاد را زیر سؤال میبرد و خدشهدار میکند. من دقیقا نمیدانم آیا مشکل از تکنولوژی فرسوده و عقبمانده است یا عدم آموزش و بهروز نیروی انسانی در چنین سازمانهای مهمی؟