رئیس مشترک اتحاد دموکراتیک سوریه:
الان وقت آن است که ایران هم نقش مثبت خود را ایفا کند
منطقه خودگردان شمال و شمال شرق سوریه که به نام حکومت دموکراتیک سوریه شناخته میشود، امروز یکی از حساسترین دورانهای خود را سپری میکند. بعد از توافق کوبانی، رئیس منطقه خودگردان و جولانی، رئیس دولت موقت سوریه، توجه جهانی به این منطقه بیشتر شده است.


منطقه خودگردان شمال و شمال شرق سوریه که به نام حکومت دموکراتیک سوریه شناخته میشود، امروز یکی از حساسترین دورانهای خود را سپری میکند. بعد از توافق کوبانی، رئیس منطقه خودگردان و جولانی، رئیس دولت موقت سوریه، توجه جهانی به این منطقه بیشتر شده است. مفاد قرارداد از هفته گذشته در حال اجراشدن است و تا پایان سال جاری میلادی برای اجرای کامل آن زمان تعیین شده است؛ اما هنوز برای کسی روشن نیست که با اجرای کامل این قرارداد، حکومت دموکراتیک شمال و شمال شرق سوریه که از سال 2012 توانسته کنترل نظامی و سیستم مدیریتی خود را در این منطقه حفظ کند، تا چه اندازه آمادگی دارد تا در حکومت تازهتأسیس و ناشناخته سوریه ادغام شود و بتواند در حکومت آینده تأثیرگذار باشد.
«غریب حسو»، رئیس مشترک اتحاد دموکراتیک که از چهرههای مطرح سیاسی در این منطقه است، در گفتوگو با «شرق» تأکید کرد توافق حکومت مرکزی سوریه با حکومت دموکراتیک سوریه میتواند در حل مسئله سایر اقوام سوریه تأثیر بگذارد. البته وی تأثیر و نقش کشورهای منطقه ازجمله ایران در ایجاد صلح در سوریه و خاورمیانه را بسیار زیاد میداند. مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
با توجه به اتفاقاتی که در خاورمیانه در حال وقوع است، آینده حکومت دموکراتیک را چطور میبینید؟
در خاورمیانه جنگی بزرگ در حال انجام است که در این جنگ، هرکس به دنبال منفعت خود است. درواقع الان در خاورمیانه همه قدرتهای جهانی نیروهای خودشان را متمرکز کردهاند و در حال جنگ هستند که اگر به این شیوه ادامه دهند، جنگ جهانی سوم راه میافتد؛ چون راهحل مسئله و حل بحرانهای این منطقه، نظامی نیست و این راهی که در پیش گرفتهاند، مشکلات را عمیقتر میکند.
ضمن اینکه اغلب دولتها در منطقه خاورمیانه در سیاستهای داخلی بر اساس منافع مردم خودشان تصمیمگیری نمیکنند و شکاف عمیقی بین خود و مردمشان دارند که این امر سبب شده است سیستم دموکراسیخواهی منطقه ما را نپذیرند.
توافق صورتگرفته میان آقای کوبانی و آقای جولانی چقدر میتواند به آینده سوریه و صلح در این کشور کمک کند؟
در حال حاضر حل مسائل و مشکلات در سوریه وابسته به حل مسئله کردهاست؛ اگر بتوانند مسئله کُرد را حل کنند، همه اقوام دیگر هم مشکلات خودشان را با حکومت مرکزی سوریه حل خواهند کرد و پیداکردن یک راهحل برای ایجاد تفاهم با حکومت ممکن میشود.
رژیم بعث در سوریه به دلیل اینکه به اراده ملت و اقوام دیگر اعتماد و اعتنا نمیکرد و به خواسته آنها احترام نمیگذاشت، سقوط کرد؛ بنابراین هر حکومت دیگری هم که بیاید و خواسته و اراده مردم را جدی نگیرد، به همان شیوه رژیم بعث سقوط میکند. توافقاتی که با حکومت مرکزی سوریه میشود، اگر خواستههای مردم را مبنا و اساس سیاستهای خود بگیرد، این توافق مفید است و میتواند وضعیت کل سوریه و منطقه ما را بهتر کند وگرنه همان شرایطی که قبلا بوده در اینجا رخ خواهد داد.
توافقات مفادی دارد که امتیازاتی به کردها داده شده است، ازجمله اینکه کردها بهعنوان شهروند میتوانند در سیاست و مدیریت کشور مشارکت داده شوند و مواردی دارد که باید همه گذرگاهها، ادارات و پایگاههای نظامی در هم ادغام شوند. آیا آمادگیای برای اجرای این توافقات بین سیاستمداران، نخبهها و مردم این منطقه هست؟
مهمترین دستاورد این توافقات، آن است که جلوی اتفاقاتی را که منجر به قتل عام اقوام سوری میشود، میگیرد و این یک امتیاز مثبت است. از طرفی، ما اینجا صاحب تجربه خیلی خوبی برای مدیریت سیستم اداری و سیاسی هستیم؛ اگر با کسی وارد گفتوگو شویم و توافق کنیم، بر اساس منافع مردم خودمان است.
اگر در سوریه میان اقوام و حکومت گفتوگو نباشد، دوباره شاهد خشونتها و قتل عام اقوام سوری هستیم و درگیریها بیشتر میشود. برای همین توافقات میتواند جنبههای مثبتی داشته باشد و ما هم در این موارد تجربه کافی را برای سیاست و مشارکت سیاسی در حکومتداری داریم.
در حال حاضر یکی از وزرای حکومت جدید سوریه کُرد است، اما عضو جامعه دموکراتیک سوریه نیست، آیا این تصور را دارید که در آینده تأثیر بیشتری در حکومت مرکزی داشته باشید، بهخصوص در اقتصاد و دیپلماسی که به نظر میرسد تا الان کردها در این دو زمینه خیلی تحت فشار بودند؟ تصور میکنید در آینده کردها بتوانند از سوریه استفاده کنند برای اینکه حرفشان را در مجامع بینالمللی بزنند؟
الان حکومتی که در دمشق هست، یک حکومت موقت است و فقط میتوان مطمئن گفت که سوریه بدون شک سوریه قبل نمیشود و باید تغییرات اساسی را اجرا کند.
ما میدانیم که این تغییرات اگر در جهت مثبت و گفتوگوی بیشتر ادامه داشته باشند، میتوان توقع داشت که سوریه بهتر شود و جو بهتری حاصل شود.
درباره منطقه دموکراتیک شمال و شمال غرب سوریه تصور این است که نظام اداری دقیقی برای مدیریت منطقه تحت کنترل خود دارد، اما در عرصه دیپلماسی کمی منزوی است و به خاطر جنگ و محاصره مرزها از سوی ترکیه، شرایط اقتصادی خوبی ندارد؛ چه اتفاقی باید بیفتد که این دو مسئله برای این منطقه حل شود؟
الان در منطقه بیشتر از هر زمان دیگر اسم آشتی به زبان میآید و دنیا در حال تغییر است؛ بهخصوص مناطق اطراف در حال تغییر است و دیگر مثل قبل نیست و تغییرات هم شروع شدهاند.
ما هم این شرایط را نگاه میکنیم. از نظر ما هرکسی که از آزادی و آشتی حرف میزند، به این معناست که این تغییرات باید با خواسته مردم همراه باشد تا نتیجه مفید داشته باشد.
به نظر شما ارتباط با ایران میتواند شرایط را برای سوریه و منطقه شما بهتر کند و این رویه آشتی و صلح در سوریه و منطقه پیش برود؟
ایران الان باید نقش مثبت خود را در این زمینه ایفا کند و در حقیقت الان زمانش رسیده که ایران هم در جهت بهبود شرایط نقش تأثیرگذار خود را ایفا کند.