دیوان عالی آمریکا علیه تصمیم ترامپ حکم داد
جدال بر سر «قانون دشمنان بیگانه»
دیوان عالی ایالات متحده دستور توقف موقت اخراج گروهی از مردان ونزوئلایی بازداشتشده از طرف دولت دونالد ترامپ را صادر کرد. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که وکلای این افراد اعلام کردند موکلانشان در معرض خطر اخراج فوری قرار دارند، بدون آنکه فرصت بازنگری قضائی که پیشتر از طریق همین دیوان الزامی شده بود، برایشان فراهم شود.


شرق: دیوان عالی ایالات متحده دستور توقف موقت اخراج گروهی از مردان ونزوئلایی بازداشتشده از طرف دولت دونالد ترامپ را صادر کرد. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که وکلای این افراد اعلام کردند موکلانشان در معرض خطر اخراج فوری قرار دارند، بدون آنکه فرصت بازنگری قضائی که پیشتر از طریق همین دیوان الزامی شده بود، برایشان فراهم شود.
در حکم کوتاه و بدون امضای دیوان عالی آمده است: «به دولت دستور داده میشود تا اطلاع ثانوی این دادگاه، از اخراج هریک از اعضای گروه احتمالی بازداشتشدگان از ایالات متحده خودداری کند». با این حال، کلارنس توماس و ساموئل آلیتو، دو قاضی محافظهکار دیوان، مخالفت علنی خود را با این حکم ثبت کردند. وکلای اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا (ACLU) روز جمعه با ارائه درخواستهای فوری به چندین دادگاه، ازجمله دیوان عالی، خواستار اقدام فوری شدند. این اقدام پس از دریافت گزارشهایی مبنی بر سوارکردن برخی از این مردان به اتوبوسها و اعلام اخراج قریبالوقوع آنها انجام شد. ACLU اعلام کرد که این تحولات سریع نشان میدهد دولت قصد دارد با استناد به قانونی متعلق به سال ۱۷۹۸ که از لحاظ تاریخی تنها در زمان جنگ به کار گرفته شده، این افراد را بدون فراهمکردن فرصتی واقعی برای اعتراض به اخراجشان، از کشور خارج کند؛ امری که مغایر با دستور پیشین دیوان عالی است.
این پرونده پرسشهایی جدی را درباره میزان پایبندی دولت ترامپ به محدودیتهای تعیینشده از طرف دیوان عالی مطرح میکند و خطر یک درگیری درخورتوجه میان دو شاخه همتراز حکومت و حتی یک بحران تمامعیار قانون اساسی را به همراه دارد.
ترامپ که سال گذشته با وعده برخورد سختگیرانه با مهاجران انتخاب شد، با استناد به «قانون دشمنان بیگانه» مصوب ۱۷۹۸، تلاش کرده است تا اعضای متهم گروه تبهکار «ترن د آراگوآ» را بهسرعت اخراج کند. این گروه که ریشه در زندانهای ونزوئلا دارد، از سوی دولت ترامپ بهعنوان یک گروه تروریستی شناخته میشود. رئیسجمهور و دستیاران ارشد او با تأکید بر اختیارات گسترده قوه مجریه در امور مهاجرتی، توازن قوا میان شاخههای مختلف حکومت را به چالش کشیدهاند.
در جریان جلسهای یکی از وکلای دولت در پروندهای مرتبط اظهار کرد که از برنامههای وزارت امنیت داخلی برای اخراج این افراد در روز جمعه بیاطلاع است، اما احتمال اخراج وجود دارد.
در همین حال، دولت ترامپ روز جمعه یک پیروزی به دست آورد؛ دادگاه تجدیدنظر تهدید قاضی منطقهای، جیمز بوزبرگ، مبنی بر اتهام اهانت به دادگاه را متوقف کرد. قاضی بوزبرگ همچنین درخواست ACLU برای ممانعت از اخراج اعضای مظنون «ترن د آراگوآ» از سوی ترامپ را رد کرد و به حکم هفتم آوریل دیوان عالی استناد کرد که به ترامپ اجازه استفاده از «قانون دشمنان بیگانه» را، البته با محدودیتهای خاص، داده بود. بوزبرگ ضمن ابراز نگرانی از احتمال اخراج افراد بیشتری در روز شنبه از طرف دولت، گفت: «در این مقطع فکر نمیکنم قدرتی برای انجام کاری در این زمینه داشته باشم».
لازم به ذکر است که ترامپ پیشتر در پی یک حکم نامطلوب، خواستار استیضاح قاضی بوزبرگ شده بود؛ اقدامی که با توبیخ کمسابقه جان رابرتس، رئیس دیوان عالی ایالات متحده، مواجه شد. همزمان با برگزاری جلسه در دادگاه بوزبرگ، ACLU در مسیری جداگانه برای متوقفکردن اخراج ونزوئلاییهای بازداشتشده در تگزاس تلاش میکرد. وکلای ACLU پس از دریافتنکردن پاسخ سریع به درخواستهای پیشین خود در روز جمعه به قاضی منطقهای جیمز هندریکس در ابیلین، تگزاس، و دادگاه استیناف حوزه پنجم ایالات متحده در نیواورلئان برای جلوگیری از هرگونه اخراج، پرونده را به دیوان عالی ارجاع دادند.
به گفته ACLU، به این مردان فرمهایی داده شده که نشان میدهد آنها بهعنوان اعضای «ترن د آراگوآ» طبقهبندی شدهاند. موضوع اصلی این است که آیا دولت ترامپ استانداردهای دیوان عالی برای رعایت تشریفات قانونی لازم پیش از فرستادن بازداشتشدگان به کشوری دیگر -احتمالا به زندان بدنامی در السالوادور که دیگران در آنجا زندانی هستند- را رعایت کرده است یا خیر.