|

شهادت در غزه، فیلم در «کن»

روز چهارشنبه بود که خبر رسید فیلم مستندی در جشنواره کن با عنوان «قلبت را در دست بگذار و راه برو» پذیرفته شده است. این فیلم در بخش ACID حاضر است که متعلق به پخش سینمای مستقل فرانسه است.

شهادت در غزه، فیلم در «کن»

روز چهارشنبه بود که خبر رسید فیلم مستندی در جشنواره کن با عنوان «قلبت را در دست بگذار و راه برو» پذیرفته شده است. این فیلم در بخش ACID حاضر است که متعلق به پخش سینمای مستقل فرانسه است. حالا نقش اصلی این فیلم در موشک‌باران غزه به همراه 9 نفر از اعضای خانواده‌اش کشته شده است. او «فاطمه حسونه» است، عکاس خبری فلسطینی و شخصیت اصلی مستند «سپیده فارسی» که تنها یک روز پس از اعلام انتخاب این اثر در جشنواره کن، در حمله هوایی اسرائیل به همراه خانواده‌اش در شهر غزه جان باخت. این اتفاق مدتی کوتاه پس از آنکه خبر حضور فیلم در کن منتشر شد، رخ داد. حسونه که به‌ واسطه فعالیت‌هایش در عکاسی خبری و به تصویر کشیدن تأثیرات حملات نظامی اسرائیل بر غیرنظامیان نوار غزه، مورد توجه جهانیان قرار گرفته بود، در این مستند به کارگردانی سپیده فارسی (کارگردان ایرانی-فرانسوی) حضور داشت.

مبنای این مستند مکالمات تصویری میان سپیده فارسی و فاطمه حسونه است. فارسی به ددلاین گفت «چند ساعت قبل از مرگش با او تماس گرفتم تا خبر حضور فیلم در کن را بدهم و دعوتش کنم. او گفت می‌آیم، اما باید به غزه برگردم. نمی‌خواهم از غزه جدا شوم. تازه روند اخذ ویزا را شروع کرده بودیم، نگران بودم که چگونه او را در امنیت بیاورم و بازگردانم. اکنون کل خانواده‌اش شهید شده‌اند. هنوز نمی‌دانم پدر و مادرش زنده‌اند یا نه، اما مطمئنا فاطمه و خواهر و برادرانش جان باخته‌اند. یکی از خواهرهایش باردار بود. دو روز پیش در تماس تصویری، شکمش را به من نشان داد. این واقعا وحشتناک و دلخراش است. خود فاطمه هم چند ماه پیش نامزد کرده بود. من تلاش می‌کردم صدایش باشم... . حتی احساس گناه می‌کنم. شاید به‌ خاطر اعلام فیلم، او را هدف گرفتند. نمی‌دانم. هرگز نخواهیم دانست. ارتش اسرائیل گفته بود که در خانه‌اش یک افسر حماس حضور داشته، که کاملا دروغ است. من خانواده‌اش را می‌شناسم. مزخرف است. این فقط فاجعه‌بار است».

سپیده فارسی به نشریه ددلاین گفت: «او نور بود؛ بسیار بااستعداد. وقتی فیلم را ببینید، متوجه می‌شوید».

پس از این اتفاق مسئولان این بخش جنبی جشنواره کن از طرف خود و تیم سازنده فیلم گفتند: «ما فیلمی را دیدیم و انتخاب کردیم که در آن زندگی این زن جوان مانند یک معجزه به نظر می‌رسید. این دیگر همان فیلمی نیست که قرار است در کن از آن حمایت کنیم. همه ما، چه فیلم‌سازان و‌ چه تماشاگران، باید لایق نور این زن باشیم. لبخند او به اندازه سرسختی‌اش جادویی بود. او ناظر همه این اتفاق‌ها بود و در میانه عزاداری و گرسنگی و‌ کمک و توزیع غذا برای دیگران، 

عکاسی هم می‌کرد».

این اولین باری نیست که این اتفاق برای هنرمندان رخ می‌دهد . طبق گزارش نشریه لنست حداقل 66 هزار نفر از مردم در غزه کشته شده‌اند و بیش از 250 خبرنگار در این مدت شهید شده‌اند. اما اتفاق دیگر این است که در اسفند‌ماه کارگردان فلسطینی برنده اسکار با بازگشت به محل زندگی‌اش، مورد ضرب‌و‌جرح قرار گرفت. در ابتدا آکادمی اسکار به این اتفاق بی‌توجهی کرد اما پس از اعتراض هنرمندان، عذرخواهی کرد. 500 هنرمند جهان در بیانیه‌ای با ضرب‌و‌جرح کارگردان فلسطینی ابراز همدردی کرده بودند. از طرفی در این موارد اسرائیل بعضی اوقات اعلام می‌کند که کشته‌شدن افراد اشتباهی بوده و گاهی هم تأکید می‌کند هدف کشتن فردی از حماس بوده است. ادعاهایی که باورپذیر نیست، اما سیاست‌مداران جهان چشم بر آن دوخته‌اند.