گفتوگو با وکیل علیاکبر خرمدین درباره پرونده ناتمام
خرمدین صورتمسئله را پاک میکرد
تا پیش از اردیبهشتماه سال 1400 حتی نزدیکان اکبر خرمدین هم تصور نمیکردند این مرد که نامش بهعنوان یک نظامی بازنشسته با دیسیپلین میان اقوام و فرزندانش زبانزد است، تبدیل به یکی از مخوفترین قاتلان کشور شود و حتی در مجامع بینالمللی هم اخبار او را دنبال کنند
تا پیش از اردیبهشتماه سال 1400 حتی نزدیکان اکبر خرمدین هم تصور نمیکردند این مرد که نامش بهعنوان یک نظامی بازنشسته با دیسیپلین میان اقوام و فرزندانش زبانزد است، تبدیل به یکی از مخوفترین قاتلان کشور شود و حتی در مجامع بینالمللی هم اخبار او را دنبال کنند. از 27 اردیبهشت سال 1400 اکبر خرمدین دیگر پدری مقتدر از طبقه متوسط و یک شهروند معمولی نبود. او مردی بود که دو فرزند و دامادش را به قتل رسانده بود. یکی از فرزندان او بابک خرمدین، کارگردان مطرح و مدرس سینما بود که سالها خارج از کشور زندگی کرده و چهره بینالمللی داشت. او بهخاطر علاقه زیادی که به پدر و مادرش داشت بعد از سالها زندگی در خارج از کشور دوباره به ایران برگشت و با اینکه وسع مالی تجهیز یک خانه مستقل را داشت، اما این کار را نکرد و تصمیم گرفت در کنار والدینش زندگی کند. او مستندی به نام سوگ یاشار ساخت که پدیده مهاجرت را بررسی کرده بود. حالا اکبر خرمدین نهتنها دیگر یک شهروند عادی نبود بلکه یک قاتل معمولی هم نبود. نکته عجیبتر این پرونده همدستی مادر بابک یعنی ایران موسوی با همسرش در ارتکاب قتلها بود. او بابک، پسر بزرگش را با همدستی شوهرش به قتل رسانده و تکههای جسد بابک را به همراه شوهرش داخل ساک گذاشته و با آسانسور خارج کرده بود. انگشتنگاریهای انجامشده نشان داد تکههای جسد پیداشده در سطل زباله فاز سوم اکباتان متعلق به بابک خرمدین است، اما پرونده قتل بابک زمانی غمانگیزتر شد که سر این کارگردان مشهور هرگز پیدا نشد. فاششدن راز قتل بابک، راز گمشدن خواهر بیمارش آرزو و فرامرز، شوهر او را که از دوستان نزدیک بابک نیز بودند فاش کرد. اکبر خرمدین به فاصله دو روز بعد از بازداشت و زمانی که با این سؤال روبهرو شد که آرزو، دخترش چرا از سال 97 مفقود است و چرا از سال 90 کسی از شوهر آرزو خبر ندارد، بهراحتی و بدون هیچ مقاومتی به قتل آنها اعتراف کرد. هرچند آبانماه سال 1400 اکبر خرمدین پیش از محاکمه در زندان به دلیل ابتلا به سرطان جانش را از دست داد، اما وکیل او حسن امیدوار که چندین بار با اکبر خرمدین پیش از مرگش صحبت کرد و از نزدیک با خانواده خرمدین ارتباط دارد، گفتههای خواندنیای از این پرونده دارد. گفتوگو با حسن امیدوار، وکیل اکبر خرمدین قاتل زنجیرهای اعضای خانوادهاش را بخوانید.
چرا وکالت اکبر خرمدین را برعهده گرفتید؟ این پرونده به چه دلیل برای شما مهم بود؟
بنده وکیل تسخیری آقای علیاکبر خرمدین بودم و طبق قانون ضمن قبول وکالت بایستی تمام وظایف حرفهای وکالت را در راستای دفاع از حقوق موکلم به کار بگیرم.
شما مدت زیادی با پرونده خاص اکبر خرمدین در ارتباط بودید. از گذشته آقای خرمدین برایمان بگویید.
آقای علیاکبر خرمدین سرهنگ بازنشسته ارتش بود و مدت زیادی در جنگ هشتساله ایران و عراق شرکت داشت و در کارها بسیار منظم و دقیق بود و با بینظمی برخورد میکرد. همچنین طبق اظهارات زندانیها و مسئولان زندان فردی مهربان و خوشرو بود.
پرونده شخصیت خرمدین چه نکات قابل بیان و مهمی داشت؟
در پرونده شخصیت آقای علیاکبر خرمدین نکته قابل بیان و مهمی نبود و شخصیتی معمولی داشت.
بازپرس اعلام کرده بود در پرونده خرمدین احتمال وقوع قتلهای بیشتر را هم بررسی میکند، آیا به نظر شما که وکیل متهم بودید احتمال وقوع قتلهای بیشتر از طرف او وجود داشت؟
خیر. قتلهای دیگری صورت نگرفته است و با توجه به شناختی که از آقای خرمدین به دست آوردم، موکلم بهدلیل شرایط خاصی که به وجود آمده بود دست به قتل زده بود و به هیچ وجه احتمال وقوع قتلهای دیگر در آینده اصلا به ذهن او متبادر نمیشد.
به نظر شما با توجه به همه ویژگیهایی که از خرمدین میشناختید، احتمال اینکه او به فرزندان دیگر هم آسیب وارد کند وجود داشت؟
خیر. حتی یک درصد هم احتمال آسیب به فرزندان دیگر وجود نداشت.
چرا اولیای دم داماد خانواده خرمدین بدون هیچ مقاومتی رضایت دادند؟ چه اتفاقی باعث شد که آنها چنین تصمیمی بگیرند؟
با توجه به نسبت فامیلی نزدیکی که داشتند و همچنین شرایط خاص حاکم بر خانواده خرمدین و سنوسال بالای موکل، خانواده اولیای دم اعلام گذشت و رضایت کردند.
آقای خرمدین فوت شد. اگر او زنده میماند و محاکمه میشد شما بهعنوان وکیل برای دفاع روی کدام بُعد این پرونده بیشتر تمرکز میکردید و چه دفاعی از او مطرح میکردید؟
پرونده در حال رسیدگی و بررسی بحث مجنونبودن آقای علیاکبر خرمدین در زمان ارتکاب جرم در کمیسیون سهنفره پزشکی قانونی بود که او فوت کرد و عملا پرونده پزشکی قانونی وی نیز مختومه شد. اگر این مورد اثبات میشد که متهم در زمان ارتکاب جرم قوه تمییز نداشته، طبق ماده 149 قانون مجازات اسلامی از مسئولیت کیفری معاف میشد.
فکر میکنید چرا آقای خرمدین هرگز از ارتکاب قتلها ابراز ندامت نکرد؟
بهنظر بنده علیاکبر خرمدین به دلیل اینکه شغل نظامی داشت و از یکسری اصول و نظم خاصی در زندگی پیروی میکرد، این شخصیت وی با شخصیت فرزندان خود، بابک و آرزو در تعارض بود بههمیندلیل هیچ وقت ابراز ندامت نکرد.
با توجه به بیماری آقای خرمدین و عدم موافقت دادگاه با آزادی موقت او، فکر میکنید دلیل قضات برای موافقتنکردن با آزادی چه بود و قانون در اینباره چه میگوید؟
بهدلیل اینکه رسانهای شده بود و جامعه از این اتفاق در شوک بود و با توجه به نوع جرم، بازپرس محترم با درخواست تبدیل قرار تأمین موافقت نمیکردند. حتی با اعتراض بنده به قرار بازداشت دادگاه کیفری یک استان تهران نیز اعتراض نسبت به قرار بازداشت را رد میکرد و با آزادی متهم موافقت نمیکرد. صرف نظر از مورد فوق طبق ماده 237 و بند «پ» ماده 238 قانون آیین دادرسی کیفری در جرم قتل قرار بازداشت موقت الزامی است.
همسر آقای خرمدین واقعا از او وحشت داشت؟ او در یک فایل صوتی از زندان اظهاراتی را علیه شوهرش مطرح کرده بود. آیا در جریان آن فایل صوتی هستید؟ چقدر این فایل صوتی را درست میدانید؟
به نظر من این ادعا نمیتواند صحیح باشد؛ چراکه سه فقره قتل در سالهای 90-97 و 1400 اتفاق افتاده و همسر علیاکبر خرمدین میتوانست در این سالها اقداماتی را انجام دهد که متأسفانه با سکوت و همکاری وی جنایات بیشتری رخ داد.
شنیده شده آقای خرمدین اهل مطالعه بود و تحصیلات بالایی داشت. طبقه اجتماعی او و سطح خانوادگیاش انتظار وقوع چنین جرائمی را برایمان بعید کرده بود. به لحاظ جرمشناسی بفرمایید به نظر شما چرا چنین اتفاقی افتاد.
بله. همانطور که در سؤال قبل عرض کردم او فردی نظامی و دارای نظم و اصول خاصی در زندگی بود؛ مثلا مخالف سیگارکشیدن و... بود. فرزندان وی این نظم و اصول را رعایت نمیکردند و یا در منزل، فرزندان با ایجاد فضای متشنج و درگیری و بدرفتاری با پدر و مادر، به قول معروف صبر و طاقت علیاکبر خرمدین به سر آمده بود و او متأسفانه بهجای حل مسئله و مشکلات، صورتمسئله را پاک میکرد.