|

افزایش 2برابری تأخیر پرداخت دیون تأمین اجتماعی به بیمه‌گر تکمیلی

خدمات درمانی سازمان تأمین اجتماعی، یکی از مهم‌ترین مطالبات بیمه‌شدگان و به‌ویژه بازنشستگان این سازمان است. از آنجا که در سنین بازنشستگی بیشترین هزینه‌های درمان افراد در طول زندگی خود پرداخت می‌شود، یکی از مهم‌ترین مطالبات بازنشستگان تأمین اجتماعی (با توجه به حقوق اندک بازنشستگان این صندوق) پوشش درمانی رایگان از طریق منابع این سازمان است.

افزایش 2برابری تأخیر پرداخت دیون تأمین اجتماعی به بیمه‌گر تکمیلی

ایلنا: خدمات درمانی سازمان تأمین اجتماعی، یکی از مهم‌ترین مطالبات بیمه‌شدگان و به‌ویژه بازنشستگان این سازمان است. از آنجا که در سنین بازنشستگی بیشترین هزینه‌های درمان افراد در طول زندگی خود پرداخت می‌شود، یکی از مهم‌ترین مطالبات بازنشستگان تأمین اجتماعی (با توجه به حقوق اندک بازنشستگان این صندوق) پوشش درمانی رایگان از طریق منابع این سازمان است.

 

اما با توجه به افزایش هزینه‌های برخی درمان‌های خاص در کشور، پوشش بیمه تکمیلی به‌مرور بر این صندوق تحمیل شد. ولی در چند سال اخیر سازمان تأمین اجتماعی در زمینه پرداخت مبالغ بیمه تکمیلی بازنشستگان نیز کوتاهی کرده است. مهرماه امسال بود که مدیرعامل شرکت آتیه‌سازان حافظ (بیمه‌گر تکمیلی طرف قرارداد سازمان تأمین اجتماعی) از بدهی هزارو 700 میلیارد‌ تومانی صندوق بازنشستگی کشوری و بدهی چهارهزارو 700 میلیارد‌ تومانی سازمان تأمین اجتماعی به این شرکت خبر داده بود.

 

با‌ وجود ‌این، برخی محافل از افزایش این میزان بدهی سازمان تأمین اجتماعی به بیش از پنج‌هزارو 500 میلیارد تومان در چهار ماه اخیر خبر می‌دهند. همین موضوع باعث شده زمزمه‌هایی از قطع‌شدن دوباره خدمات بیمه تکمیلی در صورت انباشت این بدهی به گوش برسد. کارشناسان می‌گویند در زمان مدیریت میرهاشم موسوی در پست مدیرعاملی سازمان تأمین اجتماعی، فاصله پرداخت با تأخیر هزینه بیمه تکمیلی از جیب بازنشستگان به آتیه‌سازان حافظ به سه ماه رسیده بود.

 

البته همین فاصله در ادامه باعث شد سال گذشته در آبان‌ماه با قطعی مقطعی خدمات دریافت اسناد درمان بازنشستگان از طرف این شرکت مواجه شویم؛ اتفاقی که آبان‌ماه امسال نیز به مدت یک هفته رخ داد. در مقابل، سازمان تأمین اجتماعی عمدتا بار مسئولیت را روی دوش دولت می‌گذارد. با اینکه مبالغ بیمه تکمیلی بازنشستگان از خود آنان دریافت شده و سهم سازمان تأمین اجتماعی در آن محدود است، اما همین مبالغ نیز بسیار دیرتر از حد ممکن به بیمه‌گر پرداخت می‌شود.

 

ولی سازمان تأمین اجتماعی در پاسخ به انتقاد به رفتار مالی صندوق این سازمان، مدعی است «حقوق و مستمری بازنشستگان» در اولویت است و این سازمان در پرداخت مستمری و حقوق بازنشستگان و مبالغ ازکارافتادگی و بیمه بی‌کاری نیز ناتوان است. این درحالی است که بخش درخور توجهی از هزینه‌های درمانی بازنشستگان به بخش تکمیلی اختصاص دارد که شامل بسیاری از خدمات دهان و دندان، بیماری‌های حاد مثل سرطان، تست ورزش، نوار عضله، نوار مغز، تست تنفسی، نوار قلب، رادیوتراپی و سنگ‌شکنی و... همه تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار دارند و خود برای بازنشستگان یک اولویت محسوب می‌شوند.

 

با‌ وجود ‌این، تأمین اجتماعی به دلیل بدهی ۹۰۰ هزار میلیارد ‌تومانی دولت به این سازمان، بیمه تکمیلی و مبالغ آن را از اولین هزینه‌هایی قلمداد کرده که باید در آن صرفه‌جویی کرد. هرچند همان بدهی نیز طبق تعهد دولت باید به میزان ۱۳۰ هزار میلیارد تومان در سال جاری تصفیه شود که فعلا فقط ۳۰ هزار میلیارد تومان آن در سال جاری و آن‌هم در آخرین ماه‌های دولت قبل (کابینه دولت سیزدهم) پرداخت شده است.

 

علی‌اکبر عیوضی، دبیر کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی تهران، درباره مشکلات ناشی از تأخیرات درخور توجه سازمان تأمین اجتماعی در پرداخت دیون خود به بیمه‌گر تکمیلی بازنشستگان تأمین اجتماعی، اظهار کرد: در همین مدت کوتاه میزان بدهی سازمان تأمین اجتماعی به بیمه آتیه‌سازان حافظ برای خدمات بیمه تکمیلی بازنشستگان به بیش از پنج هزار میلیارد تومان رسیده است. بحث بیمه تکمیلی بازنشستگان در زمان آقای میرهاشم موسوی با مشکل مواجه شد و تأخیراتی در پرداخت‌ها شروع شد، اما با وجود گذشت چندین ماه از تغییرات مدیریت این سازمان، مشکل حل نشد. او افزود: تأخیرات سه‌ماهه دوره قبلی مدیریت سازمان تأمین اجتماعی همواره مورد اعتراض بازنشستگان بود و کانون‌ها نیز با بازنشستگان در این موضوع هم‌نوا بودند.

 

از طرفی ما بازنشستگان می‌دانیم که شرکت بیمه‌گر نیز تا زمانی که از سازمان تأمین اجتماعی مبلغی نگیرد، نمی‌تواند خدمات بیمه تکمیلی ارائه کند. در این‌ میان فقط بازنشستگان ضرر می‌کردند و با وجود پرداخت پول، با تأخیر و مشکلات زیاد خدمات دریافت می‌کردند. ما با وجود ارادتی که به مدیرعامل جدید (آقای سالاری) و سوابق خوب ایشان در گذشته داشتیم، انتظار داشتیم با حضور ایشان مشکل مربوطه حل شود، اما شرایط بدتر شد. عیوضی ادامه داد: سؤال ما این است که اگر قرار است یک مدیر و کارشناس در رأس سازمان تأمین اجتماعی نه‌تنها تأخیر در پرداخت‌ها را کاهش نداده و حتی افزایش دهد، دیگر چه تفاوتی میان این مدیرعامل و مدیرعامل قبلی وجود داشت؟

 

حتی فراتر از این، اساسا آیا لازم است یک مدیرعامل با دانش فراوان و تجربه برای مدیریت سازمان تأمین اجتماعی انتخاب شود و همچنان وضعیت پرداخت‌های سازمان بدتر شود؟ دبیر کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی تهران اضافه کرد: اکنون میزان تأخیر در پرداخت‌های سازمان تأمین اجتماعی به شرکت بیمه‌گر تکمیلی (آتیه‌سازان حافظ) به نزدیک شش ماه رسیده است که دو برابر زمان آقای موسوی است. قراردادی که کانون عالی بازنشستگان با آتیه‌سازان حافظ تنظیم کرده و سازمان تأمین اجتماعی نیز در آن واسطه‌گری کرده است، به‌ این‌ دلیل انجام شده که سازمان تأمین اجتماعی در اجرای قانون الزام و تأمین کامل هزینه‌های درمان بازنشستگان ناتوان است؛

 

یعنی خود رجوع به بیمه تکمیلی به معنای عدول از وظایف قانونی این سازمان است، اما وقتی همین جایگزین خارج از قانون تأمین اجتماعی نیز درست عمل نکند، دیگر تکلیف روشن است. به‌ویژه آنکه بازنشستگان با توجه به بالابودن بسیار زیاد هزینه‌های درمان، بالاجبار تن به بیمه تکمیلی دادند. این فعال حقوق بازنشستگان تصریح کرد: اگر قرار بر این باشد که بازنشستگان پولی بابت بیمه تکمیلی به تأمین اجتماعی بدهند و باز هم خدمات درمان تکمیلی دریافت نکنند، چه چاره‌ای به‌جز اعتراض برای‌شان باقی می‌ماند؟ ما حتی هنوز مبلغ بیمه تکمیلی شهریور امسال را پرداخت نکرده‌ایم. این در‌حالی است که سازمان می‌توانست از سهم ۵۰ درصد خود صرف‌نظر کند و طبق وظیفه خود نسبت به بیت‌المال، آن سهمی را که خود بازنشستگان به ‌عنوان ۵۰ درصد پرداخت کرده‌اند، نگه دارد و نیمی از تأخیرهای پرداخت ماه‌های اخیر را پرداخت کند. درباره بیمه عمر ما نیز همه صد درصد مبلغ از جیب بازنشستگان است ولی درباره آن هم، به همین میزان تأخیر در پرداخت داریم.