|

آمریکا پیشنهاد هرگونه تخفیف تحریم‌ها علیه روسیه را رد کرد

یک سخنگوی‌ وزارت امور خارجه آمریکا در گفت‌وگویی هر گونه ارائه معافیت از تحریم‌ها به روسیه برای حفظ‌ روابط اقتصادی-تجاری تحت برجامش با ایران را رد کرد.

آمریکا پیشنهاد هرگونه تخفیف تحریم‌ها علیه روسیه را رد کرد

یک سخنگوی‌ وزارت امور خارجه آمریکا در گفت‌وگویی هر گونه ارائه معافیت از تحریم‌ها به روسیه برای حفظ‌ روابط اقتصادی-تجاری تحت برجامش با ایران را رد کرد.

به گزارش روزنامه فایننشال تایمز، آمریکا با هرگونه ارائه معافیت از تحریم‌ها به روسیه برای‌ اعلام حمایتش از رسیدن به توافقی در مذاکرات وین بر سر احیای توافق هسته‌ای مخالفت کرده است.

یک‌ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز یک‌شنبه به فایننشال تایمز گفته است، تحریم‌های اقتصادی جدید اعمال شده به روسیه در واکنش به حمله‌اش به اوکراین به توافق هسته‌ای ایران «بی‌ربط» بوده و «نباید هیچ گونه تاثیری بر اجرایی شدن آن داشته باشد.»

به گفته این مقام آمریکایی، «آمریکا هیچ قصدی مبنی بر ارائه هیچ چیز جدید یا به خصوصی مربوط به این تحریم‌ها ندارد، چیز جدیدی هم برای رسیدن به یک توافق در زمینه اجرایی شدن کامل توافق هسته‌ای مورد نیاز نیست.»

اظهارات این مقام آمریکایی در پی این مطرح می‌شود که با ایجاد تغییراتی در مناسبات سیاسی بین‌المللی در پی حمله روسیه به اوکراین و اعمال تحریم‌های اقتصادی توسط‌ وزارت خزانه‌داری آمریکا و برخی کشورهای اروپایی بر اشخاص و نهادهای روسی، دور هشتم مذاکرات وین برای احیای توافق هسته‌ای با پیچیدگی‌هایی مواجه شده است.

مذاکرات وین چند روز پیش در حالی به دنبال تحولات اخیر با وقفه مواجه شد که به گفته طرفین، پیش‌رفت‌های چشم‌گیری در آن ایجاد شده بود.

جوزپ بورل، مسئول سرویس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام در پیامی توییتری درباره مکث در مذاکرات وین گفته بود: به دلیل عوامل خارجی به مکث در گفتگوهای وین نیاز است. متن نهایی اساسا آماده و روی میز است. به‌عنوان هماهنگ‌کننده، من به همراه تیمم به ارتباط با همه اعضای برجام و ایالات متحده برای غلبه بر وضعیت فعلی و توافق ادامه خواهم داد.

سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان هم تاکید کرده است: وقفه اعلام شده در مذاکرات وین می‌تواند زمینه‌ساز حل‌ موضوعات باقی‌مانده و بازگشت نهایی باشد. دستیابی به‌ موفقیت در گفتگوها تمرکز اصلی همه طرف‌ها خواهد بود. هیچ عامل خارجی‌ای بر اراده مشترک ما برای حرکت به سمت یک توافق جمعی اثر نخواهد گذاشت.

مخالفت آمریکا با درخواستی است که سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه چند روز پیش درباره تحریم‌های اعمال شده آمریکا علیه روسیه در پی حمله این کشور به اوکراین مطرح کرده و گفته بود: ما تضمینی می‌خواهیم که این تحریم‌ها به هیچ وجه روابط تجاری-اقتصادی و سرمایه‌گذاری مقرر در برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد.

او در این باره ادامه داد: ما خواستار تضمینی کتبی شده‌ایم که روند فعلی آغاز شده توسط آمریکا به هیچ وجه به حق ما برای تجارت، همکاری اقتصادی و سرمایه‌گذاری و همکاری نظامی-فنی آزاد و کامل با این کشور اسلامی[ایران] آسیبی وارد نکند.

در صورتی که مقامات آمریکا می‌گویند تحریم‌های اعمالی علیه روسیه ارتباطی با توافق هسته‌ای با ایران ندارد.
روز گذشته روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داد، یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا در پی درخواست روسیه برای دریافت تضمینی کتبی از واشنگتن جهت مصون ماندن روابط اقتصادی-تجاری‌اش با ایران از تحریم‌های آمریکا، گفت که آمریکا [با مسکو] برای حفظ توافق هسته‌ای درباره معافیت از تحریم‌های مربوط به اوکراین علیه روسیه مذاکره نخواهد کرد و در عوض، اگر کرملین از درخواست لحظه آخرش [در مذاکرات وین] عقب ننشیند، تلاش خواهد کرد توافقی جدید و بدون حضور روسیه انجام دهد.

این روزنامه همچنین مطرح کرد: در پی به خطر افتادن یکی‌ از اهداف اصلی سیاست خارجی دولت جو بایدن که بازگشت به توافق هسته‌ای بود، به گفته این مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا، مسکو یک هفته وقت دارد از خواستش برای دریافت ضمانت کتبی جهت معاف شدن از تحریم‌های مربوط به اوکراین در زمینه روابط تجاری آتی مسکو با تهران، صرف نظر کند.
این درخواست روسیه با واکنش آلمان، روسیه وانگلیس، کشورهای اروپایی برجام‌[توافق هسته‌ای] نیز مواجه شده بود. این سه کشور اخیرا در بیانیه‌ای مشترک گفتند: هیچ کسی نباید به دنبال سودجویی از مذاکرات برجام[توافق هسته‌ای] برای دست یافتن به تضمین‌هایی باشد که جدا از برجام هستند.

به ادعای این سه کشور اروپایی، «این کار خطر فروپاشی توافق را در بر دارد».