تصمیم سخت بایدن درباره ایران
وبسایت فرانس۲۴ در یک گزارش تحلیلی به بررسی وضعیت ایجاد شده درخصوص مذاکرات ایران و غرب بر سر توافق هستهای پرداخته است.
به گزارش همشهری آنلاین، وبسایت فرانس۲۴ در یک گزارش تحلیلی به بررسی وضعیت ایجاد شده درخصوص مذاکرات ایران و غرب بر سر توافق هستهای پرداخته است.
فرانس۲۴ مینویسد، رهبر ایالات متحده دوره ریاست جمهوری خود را با تعهد به بازگشت به توافق بینالمللی ۲۰۱۵ پس از اینکه دونالد ترامپ یکجانبه از آن خارج شد، آغاز کرد. مذاکرات برای بازگرداندن آن توافق به مدت سه ماه بر سر آخرین جزئیات به بنبست رسیده است.
به نوشته این وبسایت، بدون توافق، بایدن یک انتخاب سخت دارد: دادن امتیازات بیشتر به تهران و متهم شدن به ضعف توسط مخالفان جمهوریخواه در آستانه انتخابات میاندورهای یا اعلام پایان مذاکرات که میتواند جرقه یک بحران جدید خاورمیانه محسوب شود.
رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پنجشنبه مدعی شد که حذف ۲۷ دوربین نظارت بر سایتهای هستهای این هفته توسط تهران میتواند ضربه مهلکی به مذاکرات وارد کند.
فرانس۲۴ میافزاید: «در این مرحله، همه چیز میتواند به هر جهت پیش برود. تنش چند روز گذشته به طور بالقوه میتواند مقامات ارشد در تهران و واشنگتن را برای دستیابی به توافقی که روی میز است، تحریک کند. این اولین گام در چرخه دیگری از تشدید تنش است و از این نقطه به بعد اوضاع فقط بدتر خواهد شد.»
«بدتر» میتواند به معنای حرکت تهران برای ساخت سلاح هستهای باشد که مخالفان مانند اسرائیل و تندروهای ایالات متحده خواستار اقدام سخت برای جلوگیری از آن هستند.
ادعاهای گروسی بعد از تصویب قطعنامه علیه ایران در حالی مطرح میشود که سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری کشورمان خطاب به دشمنان گفت: «چندبار میخواهید ملت ایران را بیازمایید و سخنان مسئولان کشور را نشنیده بگیرید، گمان میکنید با صدور قطعنامهها ما عقبنشینی میکنیم؟ به نام خدا و به نام ملت، ایران یک قدم از مواضع خود عقب نمینشیند.»
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان نیز در سفر خود به هندوستان درباره مذاکرات هستهای گفت: «ما در موضوع مذاکرات هستهای در دولت جدید مصمم هستیم که به یک توافق خوب، قوی و پایدار دست پیدا کنیم، توافقی که خطوط قرمز و عزت مردم ما در آن رعایت شده باشد.»
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین گفت: «تقریبا در ۵۰ روز گذشته، وقفهای در مذاکرات ایجاد شد و علت آن این بود که آمریکاییها زیادهخواهی در مذاکرات داشتند، لذا ما توافق کردیم در گفتوگوها مدتی وقفه باشد و این موضوع را با وساطت و با هماهنگی نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا بهطور غیرمستقیم از طریق تبادل پیام و non- paper با طرف آمریکایی ادامه دهیم؛ چرا طرف آمریکایی؟ به این دلیل که عمده تحریمها، تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی و مغایر حقوق بین الملل از سوی آمریکا اعمال شده است، پس توافق شد موضوع لغو تحریم ها به طور غیر مستقیم بین ما و آمریکا انجام شود.»
فرانس۲۴ مینویسد: «دولت بایدن در شرایطی قرار گرفته است که نه توافقی دارد و نه بحرانی بر سر آن. تحولات ۴۸ ساعت گذشته اساسا به هر دو طرف نشان داد که وضعیت موجود در سه ماه گذشته یعنی بدون حصول توافق، بهدور از بحران واقعا پایدار نیست.»
با این حال واشنگتن ضربالاجل تعیین نکرده است. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه تنها هشدار داد که حذف دوربینهای نظارتی تهدیدی برای احیای برجام است.
راندا اسلیم، محقق موسسه خاورمیانه در واشنگتن، این بنبست را وضعیتی بلاتکلیف خواند که به موجب آن همه تصور میکنند که مذاکرات وین شکست خورده است، اما هیچ کس مایل به اعلام آن نخواهد بود. او گفت که این معضل بایدن است.
فرانس۲۴ همچنین نوشت: «دو ساعت در حال حرکت هستند و فشار زیادی بر دولت بایدن وارد میکنند. یکی ساعت پیشرفتهای واقعی فناوری هستهای تهران است و دیگری، ساعت سیاسی است که انتخابات کنگره در ماه نوامبر را نشان میدهد که میتواند عمیقا نفوذ سیاسی بایدن را از بین ببرد.»