|

محمد مرندی، کارشناس ارشد مسائل سیاسی:

اتهامات ضدایرانی آژانس اگر سیاسی‌ نشود، قابل حل است

کارشناس ارشد مسائل سیاسی گفت: پرونده اتهامات نادرست قبل از آن که بتوانیم اجرای یک توافق را جلو برویم، باید بسته شود. اگر سیاسی‌سازی نشود، به راحتی حل می‌شود.

اتهامات ضدایرانی آژانس اگر سیاسی‌ نشود، قابل حل است

«محمد مرندی» کارشناس ارشد مسائل سیاسی در گفت‌وگو با شبکه «فرانس ۲۴» به سوالاتی در خصوص مذاکرات هسته‌ای جاری در وین پاسخ گفت. 

وی در خصوص تعلل آمریکا در دادن پاسخ به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا گفت: فکر می‌کنم کاملاً واضح است که ایالات متحده مشکلات داخلی خودش را دارد؛ و همچنین فشار زیادی روی بایدن از سوی رژیم اسرائیل و حامیانش در واشنگتن وجود دارد. به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها مطمئن نیستند می‌خواهند چه کنند که به نظر من کاملاً قابل توجه است. زیرا این احتمال را مطرح می‌کند که آمریکا می‌خواهد اروپا را در زمانی که بحران انرژی وجود دارد، قربانی کند. 

این کارشناس ایرانی در ادامه تصریح کرد: شرایط ایران روشن است و همانطور که آقای بورل گفت معقول است. بنابراین دلیلی وجود ندارد که ایرانی‌ها عقب بکشند. زمستان در راه است و قیمت انرژی در اروپا بالاست، همانطور که حرف می‌زنیم ایران می‌تواند مقادیر زیادی نفت صادر کند و همچنین قادر خواهد بود مقداری گاز از طریق ترکیه صادر کند؛ بنابراین اگر آمریکایی‌ها می‌خواهند مردم اروپا را قربانی کنند انتخاب با آن‌هاست اما اگر فکر می‌کنند ایرانی‌ها (از خواسته‌هایشان) دست می‌کشند کاملاً در اشتباه هستند. 

وی در ادامه بار دیگر تاکید کرد حذف نام سپاه از فهرست به اصطلاح تروریستی آمریکا هرگز پیش شرطی در مذاکرات نبوده اما آن شرکت‌ها و نهادهایی که با توافق هسته‌ای مرتبط هستند، تحریم‌ها علیه‌شان باید به منظور اجرایی شدن کامل توافق برداشته شود. 

مرندی همچنین در خصوص اظهارات «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که خواستار پاسخگویی ایران به ادعاهای اثبات‌نشده آژانس شده بود و این که آیا این موضوع، مشکلی جدید برای مذاکرات ایجاد می‌کند، گفت: پرونده اتهامات نادرست قبل از آن که بتوانیم اجرای یک توافق را جلو برویم، باید بسته شود.

وی افزود: (این موضوع) اگر سیاسی‌سازی نشود، به راحتی حل می‌شود. اما می‌دانیم که آمریکا این نهاد را قبلاً سیاسی کرده بنابراین بسته به آمریکاست که چگونه رفتار کند، یا معقول رفتار می‌کند که در آنصورت ایران همکاری خواهد کرد تا موضوع بسته شود یا می‌خواهد این موضوع را باز نگه دارد تا در آینده از آن استفاده کند که در آن صورت توافقی نخواهیم داشت. 

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی سه‌شنبه (۲۳ اوت) هم در توییتی به گزارش ادعایی خبرگزاری رویترز مبنی بر کوتاه آمدن ایران از برخی خواسته‌هایش در مذاکرات رفع تحریم‌ها واکنش نشان داد. وی ضمن «بسیار گمراه‌کننده خواندن» گزارش این خبرگزاری انگلیسی گفت: ماه‌هاست که می‌گویم حذف سپاه پاسداران از FTO (فهرست ادعایی سازمان‌های تروریستی خارجی) پیش‌شرط نیست. 

مرندی در ادامه در اشاره به ادعای دیگر رویترز، اعلام کرد: «هیچ توافقی قبل از بسته شدن دائمی پرونده اتهامات نادرست (ضد ایرانی) شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجرا نخواهد شد». این کارشناس ایرانی در پایان تاکید کرد برنامه هسته‌ای ایران برچیده نخواهد شد.

خبرگزاری رویترز سه‌شنبه (۲۳ اوت) در گزارشی مدعی شد یک مقام ارشد آمریکایی دوشنبه به این خبرگزاری گفت که ایران برخی از خواسته‌های اصلی خود از جمله «اصرار برای بسته شدن برخی از تحقیقات درباره برنامه هسته‌ای ایران توسط بازرسان بین‌المللی را کنار گذاشته که احتمال توافق را بیشتر می‌کند».

این ادعاها با هدف فشار بر ایران در حالی است که به اذعان جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مذاکرات معطل پاسخ آمریکا به متن پیشنهادی این اتحادیه است. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اظهاراتی در روز دوشنبه پاسخ ایران به پیشنهاد این اتحادیه درباره احیای توافق هسته‌ای را معقول خواند و افزود: (پاسخ ایران) به آمریکا منتقل شد که هنوز جواب نداده است. ما منتظر پاسخ آن هستیم و امیدوارم این پاسخ به ما اجازه دهد مذاکرات را کامل کنیم. 

به گزارش فارس، «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دوشنبه ۳۱ مردادماه در نشست با خبرنگاران گفت: آنچه مهم است تاکنون تعلل طرف آمریکایی در ارائه پاسخ است وگرنه ما در این زمینه به موقع عمل کرده و نشان دادیم مسؤولانه عمل می‌کنیم. دولت آمریکا مسؤول شرایط کنونی برجام و عدم اجرای توافق تا الان است و در روند جاری هم دولت آمریکا مسؤول وضعیت کنونی است و اگر اراده سیاسی را به صورت جدی در عمل نشان دهد و همگام با قول و اظهارنظر در عمل هم مسؤولانه عمل کند، می‌توانیم به سمت مرحله بعدی حرکت کنیم.

کنعانی خاطرنشان کرد: ایران اعلام کرد ما به دنبال توافق هستیم و تیم مذاکره کننده ایران با هدف تامین منافع ملت و با هدف تحقق منافع قانونی دولت و ملت ایران در میز مذاکرات حضور یافت و در مسیر مذاکره به صورت جدی و حرفه‌ای عمل کرد و همچنان در این مسیر پای کار ایستاده است.