بایدها و نبایدهای نحوه انتشار خبر فوت ملکه الیزابت دوم / الو! پل لندن از کار افتاد!
منشی خصوصی ملکه، سِر ادوارد یانگ نخستین کسی است که از این خبر آگاه میشود و با نخستوزیر بریتانیا تماس میگیرد و به رمز میگوید: « پل لندن از کار افتاد ».
وقتی ملکه الیزابت دوم میمیرد، انتشار خبر درگذشت او به این راحتیها نیست. هر کس و هر نهادی اجازه ندارد این خبر را منتشر کند؛ این کار اصول و قوانین خاصی دارد که از دهه ۶۰ میلادی نوشته شده است و باید اجرا شود. اینجا برخی از این قوانین را مرور میکنیم:
چه کسی خبر درگذشت ملکه را میدهد و چه میگوید؟
منشی خصوصی ملکه، سِر ادوارد یانگ نخستین کسی است که از این خبر آگاه میشود و با نخستوزیر بریتانیا تماس میگیرد و به رمز میگوید: « پل لندن از کار افتاد ».
سپس مرکز جهانی وزارت خارجه انگلیس به ۱۵ دولت خارج از بریتانیا که ملکه ریاست آن را به عهده دارد و همچنین رئیس ۳۵ کشور در زعامت ملکه ( مشترک المنافع ) این خبر را اعلام میکند.
حالا نوبت انجمن مطبوعات و رسانههای انگلیس است که از خبر مطلع شوند. آنها در ادامه خبر را به گوش رسانههای جهان میرسانند.
چه بپوشند؟ چه بگویند؟ چه بکنند؟
بیبیسی سیستم هشدار رادیویی خود را که برای خبر درگذشت اعضای خانواده سلطنتی طراحی شده است، به کار میاندازد. چراغهای آبی چشمکزن در ایستگاههای رادیویی فعال خواهند شد. مجریهای خبر «باید» کت و شلوار و کراوات مشکی ( لباس مشکی ) بپوشند ( این لباس همواره همراه آنها هست ) و خبر را با جمله « با نهایت تاسف اعلام میداریم » بخوانند.
برنامهها و نمایشهای کمدی تا پایان مراسم خاکسپاری لغو خواهد شد. خلبانان به هنگام پرواز این خبر را به گوش مسافران میرسانند. بورس لندن تعطیل میشود هرچند که میلیاردها پوند هزینه داشته باشد.
اگر ملکه در کجا بمیرد، چه میشود؟
اگر ملکه در خارج از کشور بمیرد، جسد او باید با پرواز سلطنتی و سوار بر جت BAe 146 و با اسکادران شماره ۳۲ به لندن بازگردد.
اگر ملکه در ساندرینگهام، نورفولک فوت کند، جسد پس از یک یا دو روز با ماشین به لندن میآید.
اگر محل فوت بالمورال باشد، مراسم اسکاتلندی برای او در نظر گرفته میشود؛ جسد او به هولی رودهاس در ادینبورگ انتقال داده میشود. سپس مسیر رویال مایل را تا کلیسای جامع سنت گیلس طی و از آنجا سوار بر قطار سلطنتی در ساحل شرقی حرکت میکند. دست آخر جسد ملکه به اتاق تاج و تخت در کاخ باکینگهام میرسد و با حضور چهار نیروی گارد محافظت میشود.
دولتمردان و سیاستمداران انگلیسی چه بکنند؟
ابتدا گروههای خبری در دروازه کانادا در پارک سبز مستقر میشوند و دستورالعملهای خبری خود را پی میگیرند. سپس نوبت به فعالیت سیاستمداران و دولتمردان میرسد. آنها متشکل از اهالی دولت، پلیس، نیروی امنیتی و نظامی و … گرد هم میآیند و وظایفی که به عهده دارند را انجام میدهند.
همه پرچمها در سراسر بریتانیا به حالت نیمه افراشته درمیآیند، به جز پرچم سلطنتی که همیشه برافراشته خواهد بود. ناقوس کلیساها به صدا درخواهد آمد.
اعضای هر دو مجلس انگلیس فراخوانده میشوند و ظرف چند ساعت پس از مرگ ملکه با هدف وفاداری به پادشاه جدید سوگند میخورند.
آیین تشییع چگونه است؟
مقامات رسمی و خانوادههای سلطنتی از سراسر جهان به لندن میآیند. در تالار وست مینستر بسته، درون آن تمیز و سپس فرش میشود. تابوت حامل جسد در این تالار مستقر میشود و به مدت چهار روز میماند. درها را به مدت ۲۳ ساعت در روز باز میکنند تا مردم بتوانند با ملکه وداع کنند.
نه روز پس از مرگ و پس از انجام مراسم کلیسا و یادبود، تشییع در یک روز تعطیلی سراسری و ملی برگزار میشود. در ساعت ۹ صبح روز تشییع، و با اعلام ساعت بیگ بن لندن جسد از وست مینستر به ابی وست مینستر منتقل میشود. این فرآیند دو ساعت طول میکشد. سپس اسقف کانتربری باید سخنرانی کند.
آیین خاکسپاری چگونه است؟
طبق سنت جا مانده از دوران ملکه ویکتوریا، ۱۳۸ملوان نیروی دریایی تابوت ملکه را با کالسکه حمل میکنند. پس از آن تابوت از مسیر قلعه ویندسور به کلیسا منتقل میشود. از این جا دیگر دوربینها اجازه پخش تصاویر را ندارند.
احتمال دارد ملکه در کلیسای سنت جورج در قلعه ویندسور دفن، و یا حتی در سندرینگهام و یا بالمورال اسکاتلند به خاک سپرده شود.
انگلیس دست کم تا سه روز دیگر در عزای عمومی باقی خواهد بود.
آیین جانشینی ملکه چگونه است؟
شاهزاده چارلز پادشاه جدید خواهد بود. او در عصر روز درگذشت ملکه، برای ملت سخنرانی خواهد کرد. سپس اعلامیههای آغاز پادشاهی چارلز طی ۲۴ ساعت تهیه خواهد شد. اعضای شورای خصوصی در شورای پادشاهی دور هم جمع میشوند و پادشاهی چارلز را اعلام میکنند.
حالا نوبت به انجام وظیفه شیپورزنان سلطنتی میرسد. آنها هم با سه بار دمیدن در شیپورها در جبهه شرقی کاخ ( صحن فریری ) و البته با حضور یک شجرهشناس آغاز پادشاهی جدید را اعلام میکنند.
طی نه روز پس از درگذشت ملکه، مراسم سوگواری او به صورت رسمی و دیپلماتیک برگزار میشود. پادشاه چارلز هم تور مسافرتی خود را به انگلستان، اسکاتلند، ولز و ایرلند آغاز میکند. همسر پادشاه چارلز، دوشس کورنوال، کامیلا پارکر عنوان ملکه را از آن خود میکند.
مراسم تاج گذاری پادشاه چارلز پس از این مراسم و در تاریخی مشخص برگزار خواهد شد. کلمات سرود ملی تغییر خواهد کرد و البته درباره این که چه کسی رئیس کشورهای مشترک المنافع ( زعامت پادشاهی انگلیس ) خواهد بود تصمیماتی گرفته خواهد شد. این عنوان موروثی نیست و از ملکه الیزابت دوم به شاهزاده چارلز به ارث نمیرسد.