|

عباس عراقچی در گفت‌و‌گویی تفصیلی مطرح کرد؛

تذکر رهبر انقلاب به ظریف؛ «تند حرف بزن ولی داد نزن!»/ دیپلمات در صحنه مذاکره به دستورالعمل‌های داده شده، عمل می‌‌کند/ دفاعی که ظریف در مذاکرات برجام از سپاه کرده، کسی نکرده‌است

عباس عراقچی نسبت به اجرای پروژه بدنام‌سازی، امنیتی سازی و مشروعیت‌زدایی از جمهوری اسلامی در دنیا هشدار داد و گفت: این بسیار خطرناک است. خطرناک به این معنا که منافع ما را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

تذکر رهبر انقلاب به ظریف؛ «تند حرف بزن ولی داد نزن!»/ دیپلمات در صحنه مذاکره به دستورالعمل‌های داده شده، عمل می‌‌کند/ دفاعی که ظریف در مذاکرات برجام از سپاه کرده، کسی نکرده‌است

به گزارش شبکه شرق، سیدعباس عراقچی، دبیر شورای راهبرد سیاست خارجی و مشاور وزیر امور خارجه، در چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در حسینیه جماران با اشاره به پیشینیه حضورش در وزارت امور خارجه گفت: در دوران جنگ به پیشنهاد یکی از همرزمانم در کنکور وزارت خارجه شرکت کردم و پس از قبولی، در دانشکده وزارت امور خارجه مشغول به تحصیل شدم. تحصیلات من با پذیرش قطعنامه ۵۹۸ همزمان شد.

او افزود: از آنجا که تفکر قالب این بود که سازمان‌های بین‌ المللی خاصیتی ندارند و شورای امنیت سازمان ملل یک نهاد آلت دست آمریکاست که در راستای منافع قدرت‌های بزرگ اقدام می‌ کند، پذیرش قطعنامه مرا بهت زده کرد که مگر نمی‌‌گفتیم شورای امنیت یک جای ناعادلانه است؟ پس چطور شد که یک قطعنامه شورای امنیت الان ملاک قرار می‌‌گیرد، از سوی ما مورد پذیرفته شده و موجب خاتمه جنگ و آتش بس می‌‌شود؟ همه این‌ها باعث شد که بنده نگاه وسیع‌تر و جامع‌تری را نسبت به سازمان‌ها و همکاری‌های بین‌ المللی پیدا کنم.

 

امام خمینی یک انقلابی بود که مسائل دنیا را خوب می‌ فهمید

او بیان کرد: از نگاه من حضرت امام (ره) یک انقلابی بود ولی یک انقلابی که مسائل دنیا را خیلی خوب می‌‌فهمید و آنها را تجزیه و تحلیل می‌‌کرد و در جهت اهداف خود به کار می‌‌گرفت. فکر نمی‌‌کنم کسی مانند او دیپلماسی رسانه را آنقدر خوب به کار برده باشد.

او ادامه داد: ایشان زمانی که در پاریس بود و حتی زمانی برگشت و در قم بود، چند مصاحبه قوی با رسانه‌‌های درجه یک خارجی کرده است. بعضاً شده ایشان روزی هفت مصاحبه کرده بود و در آن با زبان روز دنیا صحبت کرده و ایده‌‌های خود را مطرح می‌ کند. بعد هم زمانی که به رهبری می‌‌رسد با رهبران دنیا مکاتبه و صحبت می‌‌کند؛ در مصاحبه‌‌ها وقتی اصول سیاست خارجه‌‌اش را می‌‌گوید که یک اصول انقلابی است، در عین حال به احترام متقابل هم توجه می‌ کند.

او بیان کرد: وقتی حرف از صدور انقلاب می‌‌زند، بلافاصله توضیح می‌‌دهد که منظور ما کشورگشایی نیست. منظور صدور آرمان‌های انقلاب و صدور اسلام است. درست است که با نظم موجود مخالفت می‌‌کند و خیلی از ساختارهای نظم موجود را به چالش کشیده و نظم جدیدی را وارد سیاست خارجه ما می‌ کند و بنیان‌های جدیدی در سیاست خارجی می‌‌گذارد ولی روابط بین‌‌الملل را می‌‌شناسد و تنظیم می‌ کند.
 

تذکر امام به شهید رجایی درباره رعایت اصول دیپلماتیک

او خاطرنشان کرد: یک نقل قول مشهوری هست به این مضمون که وقتی رئیس‌جمهور فرانسه به مرحوم رجایی به عنوان رئیس‌جمهور برای سالگرد پیروزی انقلاب، پیام تبریک می‌‌فرستد و مرحوم رجایی پاسخ بسیار تندی به او می‌‌دهد و سیاست‌های استعماری آنها را زیرسوال می‌‌برد؛ امام به ایشان تذکر می‌‌دهد که او یک رئیس جمهور است و پاسخ ایشان، پاسخ متقابل است و شما هم باید تبریک می‌‌گفتی یا تشکر می‌‌کردی. یعنی حتی ایشان حواسش به نزاکت و پروتکل‌های دیپلماسی بود که رعایت شود.

 

رهبری شنیده‌بودند که ظریف با وزیر امور خارجه آمریکا با صدای بلند حرف زده

او با بیان اینکه چنین تذکری را هم رهبر انقلاب به آقای ظریف دادند، گفت: در خلال مذاکرات به گوش رهبری رسیده بود که آقای ظریف با صدای بلند با وزیر امور خارجه آمریکا صحبت کرده؛ آنطور که من شنیدم ظاهراً ایشان فرموده بودند که «تند حرف بزن ولی داد نزن!». به معنی اینکه قاطع و محکم صحبت کردن و روی مواضع پافشاری کردن، لزوماً داد و بیداد کردن نیست.

معاون سابق وزیر امور خارجه بیان کرد: امام نقش زیادی در تربیت ما دیپلمات‌ها داشت؛ رهبری نیز حتی در جنبه‌های مختلفِ رعایت پروتکل‌های دیپلماتیک، همیشه ارشادات درستی دارند.

 

استقلال؛ میراث گرانبهای امام در سیاست خارجی

او با بیان اینکه امام چندین میراث گران‌بها و استوار در سیاست خارجی کشور بر جای گذاشتند، اظهار کرد: اولین و مهم‌ترین آنها استقلال، یا استقلال‌ خواهی و مستقل ماندن است. برای اینکه حکومت شاه، حکومتی بود که استقلال واقعی را نداشت و تابع سیاست‌های آمریکا در منطقه و حتی در خدمت آن بود.

او افزود: امام (ره) به دنبال یک سیستم و سیاست خارجی بود که کاملًا مستقل و براساس منافع ملی کشور فکر کند و تصمیم بگیرد و از نهیب قدرت‌ها نترسد. چرا که استقلال واقعی آنجا است که شما وقتی منافعت اقتضا می‌کند، رو در روی ابرقدرت‌ها بایستی و بگویی نه. این شهامتی بود که امام (ره) به ما یاد داد و شجاعتی بود که در سیاست خارجی به کار گرفت.

 

زیرسلطه نرفتن یکی از اصول انقلاب ما است

 عراقچی، زیر سلطه نرفتن را یکی از اصول انقلاب و سیاست خارجی کشور خواند و گفت: این سیاست همیشگی ماست که هزینه زیادی هم برای آن داده‌‌ایم. این به معنی استقلال واقعی داشتن است و اینکه خودمان برای خودمان تصمیم بگیریم. ممکن است تصمیم غلط هم بگیریم. من از همه تصمیماتی که گرفته شده دفاع نمی‌کنم ولی حداقل این خودمان هستیم که تصمیم می‌‌گیریم.

 

مذاکرات هسته‌ای جلوه‌ای از زیربار سلطه غرب نرفتن ایران است

دیپلمات ارشد ایران جریان مذاکرات هسته‌ای را مصداقی از زیر سلطه نرفتن جمهوری اسلامی دانست و گفت: ما وارد موضوع گفتگوهای هسته‌‌ای شدیم به این دلیل که زیر تحمیل و سلطه غربی‌ها نرویم. آنها حرف‌شان این بود که ما از برنامه هسته‌‌ای شما نگرانیم و باید متوقفش کنید.

او افزود: ما ایستادگی کردیم و این قدرت ما بود که زیر بار حرف زور آنان نرفتیم. نه اینکه فقط بخواهیم هسته‌‌ای را حفظ کنیم؛ البته که انرژی هسته‌‌ای خیلی مهم است و تکنولوژی بسیاری به کشور آورده ولی شروع این مقابله از اینجا بود که آنها می ‎‌گفتند ما نگرانیم و نباید هسته‌‌‌ای داشته باشید.

 

سلاح هسته‌ای ما زیربار حرف زور نرفتن است

عضو سابق تیم مذاکره‌کننده هسته‌‌ای در خصوص دشواری شرایط مذاکرات برجام اظهار کرد: من همیشه آرزو می‌‌کردم ای کاش مذاکرات ما فیلمبرداری و به مردم نشان داده می‌‌شد تا ببینند که چگونه ما ایستادگی می‌‌کردیم. چرا که دیپلمات‌های آمریکایی کم کسانی نبودند. برای مثال ویلیام برنز بود که الان مدیر سی آی ای است؛ دیگری، همان خانم شرمن بود که در حال حاضر معاون وزیر خارجه است و نفر دیگرشان آقای جیک سالیوان بود که الان دبیر شورای عالی امنیت ملی آمریکا است.

او افزود: اینها طرف مقابل ما بودند و ما واقعاً با اعتماد به نفس مذاکره می‌‌کردیم. من این را از آموزش‌هایی می‌‌دانم که مکتب امام و رهبری به ما داد که در مقابل قدرت‌های بزرگ کم نیاوریم و بایستیم. به نظر من یکی از مؤلفه‌های قدرت جمهوری اسلامی، قدرت دیپلماسی آن است که نباید آن را دست کم بگیریم.

 

اصل نه شرقی نه غربی، یک مکتب است که باید حفظ شود

عراقچی، میراث دیگر امام (ره) در سیاست خارجی را اصل «نه شرقی، نه غربی» دانست و تصریح کرد: این مکتب را امام (ره) وارد سیاست خارجی ما کرد. البته در هر زمان و بنا به مصالح و مقتضیات، ممکن است با یک طرفی بیشتر و نزدیکتر کار کنیم و سیاست‌هایمان به هم نزدیکتر شود ولی اینکه این منافع برای ما موجب وابستگی به آن قدرت شود، هیچ وقت مد نظر نبوده و نیست.

او گفت: ما باید بدانیم که روابط بین‌ الملل براساس منافع است و هر کشوری بر اساس منافع خود با کشورهای دیگر همکاری یا تقابل می‌ کند و اتفاقاً دیپلماسی، هنرِ در راستا قرار دادن منافع خود با منافع دیگران است. ما از این هنر در روابط بین شرق و غرب استفاده کردیم و می‌ کنیم. ممکن است بعضی جاها اشتباهاتی صورت گرفته باشد و یا زیادی به یک طرف نزدیک شده باشیم ولی به نظر من این مکتب «نه شرقی نه غربی» به اندازه کافی در سیاست خارجی ما برای خود جا باز کرده و در همین مسیر هم باید ادامه دهیم.

 

گفتگو و تعامل با رقبای بین‌المللی به معنای دوستی نیست

دبیر شورای راهبردی وزارت امور خارجه در خصوص نوع رفتارهای دیپلماتیک در مواجهات بین‌ المللی با اشاره به این سخن حضرت امام (ره) که فرمودند «مراقب باشید با دشمن خود دوستی نکنید و او را به عنوان دوست اشتباه نگیرید زیرا مسیر شما انحراف پیدا می‌ کند»، اظهار کرد: اگر او را به دشمنی قبول دارید، دوستی کردن یک نوع خیانت است. اما نکته‌ای که وجود دارد، این است که برخی از دوستان گفتگو و تعامل را با دوستی یکی می‌‌کنند و فکر می‌کنند برخی تاکتیک‌های مذاکراتی علامت دوستی است.

او با بیان اینکه دیپلمات‌ها تابع دستورالعمل هستند، افزود: اصول و راهبرد سیاست خارجی کشور جای دیگر تعیین و تاکتیک‌ها در داخل وزارت خارجه طراحی می‌‌شود و دیپلمات، در صحنه مذاکره دیپلماسی، عین دستورالعمل‌هایی که به او داده شده، عمل می‌‌کند. اگر خلاف آن را اجرا کند، تخلف کرده و باید برگردد.

او موضوع فلسطین را اصل مهم دیگری خواند که توسط امام (ره) به سیاست خارجه کشور وارد شد و خاطرنشان کرد: موضوع قدس شریف و فلسطین در مرکز اصل دفاع از کیان اسلام و مسلمانان است و شامل تمام مسلمانان در سراسر جهان می‌ شود.

عراقچی افزود: امام این بحث را به یک عنصر جدایی‌ ناپذیر از سیاست خارجی ما تبدیل کردند که هنوز هم هست. ما دفاع از فلسطین و فلسطینی‌ها و دفاع از اماکن مقدس اسلامی در بیت‌ المقدس را همیشه بخش جدایی‌ ناپذیر از سیاست خارجی خود دانسته‌ ایم. یکی دیگر از ابتکارات حضرت امام (ره) طراحی روزی به نام روز قدس بود. روز قدس دقیقاً یک کار دیپلماسی عمومی است. انقلاب و جمهوری اسلامی بوده است که مسئله فلسطین را همچنان زنده نگه داشته است.

او تصریح کرد: حرکت‌‌هایی مانند طرح ابراهیم، تلاشی است برای آنکه اسرائیل در دید مسلمانان و کشور‌های عربی از تهدید خارج شود. این بلندنگری امام(ره) بود که این حرکات را می‌‌دیدند و لذا با یک ابتکار در حوزه دیپلماسی عمومیِ سراسر جهان اسلام، سعی کردند با معرفی روزی به نام روز قدس نگذارند موضوع فلسطین به آسانی فراموش شود.

 

مکتب امام، جبهه مقاومت را به بازیگر اصلی منطقه تبدیل کرده است

عراقچی گفت: یکی از ایده‌‌های امام و آرمان‌ های انقلاب که جزو اولویت‌ های سیاست خارجی هم قرار گرفت، ارتباط با نهضت‌‌های آزادی بخشی است که برای منافع مشروع می‌‌جنگند؛ مانند فلسطین یا لبنان وقتی که مورد اشغال واقع شد و ما همیشه از این نهضت‌ها حمایت کردیم.

او با تأکید بر اینکه این نگاه امام، امروز جبهه مقاومت را به بازیگر اصلی در منطقه تبدیل کرده است، ادامه داد: این تفکر که برای مقابله با قدرت‌ها باید قوی شد، یکی از آموزه‌‌های امام بود که ما در طول ۴۰ سال گذشته خیلی خوب فهمیدیم و در جهت آن حرکت کردیم. یکی از تأکیدات عمده رهبری هم همیشه بر همین بوده است.

عراقچی اظهار کرد: این یک واقعیت است که اگر ما الان از امنیت خودمان به مقدار زیادی مطمئن هستیم، به‌ خاطر توان بازدارندگی است که در صنایع دفاعی ایجاد کردیم. من نمی‌‌گویم امنیت فقط از طریق صنایع دفاعی و تسلیحاتی تأمین می‌‌شود اما اینکه هیچ همسایه‌‌ای یا قدرت‌های دیگر حتی فکر اینکه بتوانند به ایران حمله کنند را ندارند به دلیل قدرت بازدارندگی و قدرت مقابله ایران است؛ اینها همه آموزه‌های امام و رهبری است که به خوبی عمل شده است.

او با بیان اینکه جبهه مقاومت در حوزه دیپلماسی، به ما قدرت ظهور و بروز منطقه‌ای داده است، گفت: این یعنی اکنون ایران قدرتی است که می‌تواند در منطقه آرمان‌های خودش را دنبال کند و آرمان‌هایش خریدار دارد.

او گفت: معتقدم یکی از قدرت‌‌های جمهوری اسلامی، قدرت گفتمان‌ سازی است که یک قدرت معنایی است. جبهه مقاومت به نظر من آن شاکله قدرتش، گفتمان مقاومت است که به دنبال خودش مسائل بعدی را هم می‌‌آورد و این قدرت معنایی جمهوری اسلامی است که در کنار قدرت‌های مادی و تسلیحاتی، حتی جلوتر از آنها می‌ تواند کار کند و باید مراقب باشیم این قدرت دچار ضعف نشود.

 

موشک، یکی از مؤلفه‌های قدرت ما در مذاکرات بود

او با بیان اینکه آنچه آمریکا و سه کشور اروپایی و روسیه و چین به عنوان شش قدرت برتر دنیا و آلمان که بزرگترین قدرت دنیا است، را پای میز مذاکره با ایران نگه داشت، فقط قدرت دیپلمات‌ها نبود؛ بلکه قدرت جمهوری اسلامی ایران و مؤلفه‌‌های قدرت ما بود. چرا که دیپلمات‌ به اتکای مولفه‌‌های قدرتی که پشت سرش قرار دارد، صحبت می‌‌کند.

او، قدرت موشکی را یکی از مؤلفه‌‌های قدرت ایران خواند و تأکید کرد: موشک‌‌های ما بود که اجازه نمی‌‌داد هیچ کسی بتواند به تاسیسات هسته‌‌ای ما حمله کند. اگر قدرت علمی ما نبود، در مذاکرات هسته‌‌ای کسی نبود با ما مذاکره کند. ما به خون دانشمندان هسته‌‌ای و دانشمندان موشکی که ما را تقویت کردند، تا ابد مدیونیم.

عراقچی در پاسخ به این سوال که اگر به سال ۹۲ برگردید، باز هم همین مسیر را برای مذاکره انتخاب می‌ کنید؟ گفت: بله؛ البته شاید بعضی از تاکتیک‌ها و سیاست‌ها را تغییر می‌‌دادم.  ولی در کل تصمیمی که گرفته شد، یک تصمیم کاملاً هوشمندانه بود و نظام هم پشت آن بود و ما هم مسیر درستی را رفتیم. نتیجه‌‌ای هم که گرفتیم نتیجه قابل دفاعی است و کما اینکه هنوز هم از جهات مختلف به دنبال احیای همان نتیجه هستند.

 

درباره برجام سفسطه می‌ کنند

عراقچی نقد عده‌‌ای به شیوه تنظیم‌ برجام و دست باز غربی‌‌ها برای خروج بدون هزینه از آن را سفسطه خواند و اظهار کرد: این یکی از سفسطه‌‌هایی است که راجع به برجام می‌‌کنند. مکانیزم حل اختلاف برجام در بند ۳۶ و ۳۷ است که اول باید به بند ۳۶ توجه کرد که برای ما و آنهاست و پاراگراف ۳۷ فقط برای آنهاست.

او افزود: پاراگراف ۳۶ می‌‌گوید اگر ایران نسبت به اینکه طرف مقابل تعهدات خود را اجرا نمی‌‌کند، شکایت داشته باشد، به کمیسیون مشترک می‌‌رود و شکایت خود را طرح می‌‌کند و کمیسیون مشترک باید ظرف ۱۵ روز تشکیل شود و اگر ایران قانع نشد، کمیسیون مشترک در سطح وزرا تشکیل می‌‌شود و در آخر می‌گوید اگر آن کشور قانع نشد، می‌‌تواند تعهدات خود را به صورت کلی یا جزئی متوقف کند.

او گفت: این همان کاری است که ما کردیم و ما تمام تعهدات برجامی خود را بعد از خروج آمریکا متوقف کردیم. این ۵ گام دارد و بین هرگامی دوماه فاصله بود. یعنی آن قسمتِ به صورت جزئی کار را گرفتیم، وقتی شکایت کردیم و قانع نشدیم، تعهدات خود را دو ماه دو ماه کم کردیم و سپس به نقطه‌ای رسیدیم که کاملاً تعهدات خود را کنار گذاشتیم. این درحالی است که طرف مقابل هنوز پاراگراف ۳۷ را اجرا نکرده است.

عراقچی اظهار کرد: در مقابل نگرانی‌هایی که درباره تضمین اجرا شدن برجام وجود داشت، جمع‌بندی ما این بود که تضمین اجرای برجام، خود ما هستیم که باید ظرفیت بازگشت‌پذیری به برنامه هسته‌ای خود را حفظ کنیم. این در برجام ذکر شده و ما هم عمل کردیم.

وی با بیان اینکه در طول مذاکرات فشارهای زیادی تحمیل می‌‌شد، گفت: البته انگیزه‌‌های ما خیلی بالا بود اما قوت قلب را اول خود رهبری می‌ دادند که ارشادات و راهنمایی زیادی داشتند و همیشه هم مدافع بودند. یعنی هر موقع که می‌‌دیدند خیلی دارند ما را کتک می‌‌زدند، می‌‌گفتند اینها فرزندان غیور و شجاع ما هستند.

عراقچی در ادامه به پیوستگی و همفکری با سردار شهید قاسم سلیمانی در جریان مذاکرات اشاره و بیان کرد: آقای ظریف با سردار سلیمانی هر هفته جلسه داشتند. البته زمانی که هر دو تهران بودند، سه‌شنبه‌ها ساعت شش و نیم صبح جلسه داشتند که بنده هم در یکی دو تا از آنها شرکت داشتم. در جلسات دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، تقریباً هفته‌ای یکی دو بار بنده و بیشتر آقای ظریف شرکت می‌کردیم. ایشان خیلی محبت داشت و همیشه نقطه نظراتی داشتند و بیان می‌کردند.

 

ظریف علیه حاج قاسم صحبت نکرده بود

او در خصوص فیلم منتشر شده از محمدجواد ظریف در خصوص رابطه دیپلماسی و میدان و بازخورد منفی آن فیلم در جامعه بیان کرد: من حس نمی‌‌کنم ایشان علیه حاج قاسم صحبت کرده‌باشد. صحبت‌های ایشان بحث میدان و دیپلماسی بود که در صحنه سیاسی کشور، یک بحث بسیار جدی است. حتی رهبری هم به آن ورود کردند و توضیح دادند که بحث کارشناسی است و در همه دنیا هم هست.

وی افزود: ما یک میدان داریم و یک دیپلماسی؛ که دیپلماسی معمولاً نتایج میدان را در صحنه خارجی نقد می‌کند یعنی تا در میدان چیزی نباشد، دیپلماسی عاجز است. همه کسانی که در میدان کار می‌کنند میدانی هستند و در اصل، کار را آنها انجام می‌دهند و ثمره کار آنهاست که به امنیت و حیثیت ملی تبدیل می‌شود.

عراقچی با بیان اینکه من می‌‌دانم که آقای ظریف ارادتش به حاج قاسم واقعی و وصف‌ناپذیر بود، گفت: این را خود آقای ظریف برای من تعریف کردند که حدود دو سال پیش از شهادت سردار، در جلسه‌ای در دبیرخانه شورای عالی، می‌گفت خیلی بحث جدی شد و بین من و حاج قاسم مقداری تندی شد که احساس کردم حاج قاسم از من ناراحت شده است. همان جا بلند شدم و از پشت صندلی، ایشان را بغل کردم و بوسیدم.

او گفت: من سال‌ها با آقای ظریف کار کرده‌‌ام و او را می‌‌شناسم. خدا را شاهد می‌‌گیرم دفاعی که آقای ظریف از سپاه در مذاکرات برجام و تحریم‌های سپاه کرده است، کسی نکرده است. ایشان زبان گویا و بُرایی در سیاست خارجه دارد. از آن سو وقتی آقای ظریف سر مسئله‌ آقای بشار اسد استعفا داد، حاج قاسم به خانه ایشان رفت و از ایشان دلجویی کرد و ایشان را برگرداند.

 

هشدار نسبت به اجرای پروژه خطرناک ایران‌هراسی در دنیا

مشاور وزیر امور خارجه با اشاره به ناآرامی‌های اخیر، با بیان اینکه علی‌رغم نگرانی درباره وضعیت کلی کشور، معتقدم که می‌توانیم هوشمندانه از این فضا عبور کنیم، نسبت به اجرای پروژه بدنام‌سازی، امنیتی‌سازی و مشروعیت‌زدایی از جمهوری اسلامی در دنیا هشدار داد و گفت: این بسیار خطرناک است. خطرناک به این معنا که منافع ما را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

او با تأکید بر اینکه دست صهیونیست‌ها در پشت این قضایا قرار دارد، بیان کرد: آنها در تلاشند که ایران را به عنوان یک تهدید و یک نظام غیرقابل در جهان قبول معرفی کنند. این اثرات خود را در روابط خارجی ما می‌‌گذارد و باعث کاهش همکاری‌‌های ما با کشورهای دیگر می‌‌شود یعنی فضایی را به وجود می‌‌آورند که کشورها برای همکاری با ایران تردید پیدا کنند.

عراقچی افزود: ما نباید اجازه دهیم این فضا بیشتر از این شکل بگیرد و باید در جهت کاهش این فضا حرکت کنیم؛ این مسئله هم به دیپلماسی رسانه‌ای نیاز دارد و هم به دیپلماسی عمومی و البته به اتخاذ تصمیمات درست. علی‌رغم اینکه معتقدم جمهوری اسلامی قوی‌ تر از اینهاست ولی به هرحال نباید اجازه دهیم هزینه‌های آن بیشتر شود.

عراقچی، اهریمن‌سازی اروپا و آمریکا در قضیه برجام، هواپیمای اوکراینی یا پهپادها را بستر فشارهای دیگری به ایران دانست و گفت: من نمی‌گویم جلوی این فشارها کم می‌آوریم. اما چرا باید اجازه دهیم هزینه ایجاد شده و فشار به جمهوری اسلامی و مردم بیشتر شود. باید با آن مقابله کنیم و این مستلزم آن است که هم در دیپلماسی، هم در کار فرهنگی و هم در سیاست داخلی تدابیری را اتخاذ کنیم و نگذاریم چهره جمهوری اسلامی را مدخوش و بدنام کنند.

وی سفر مسئولان چین و کره جنوبی به کشورهای حاشیه خلیج فارس را در همین پازل خواند و گفت: این در پازل منافع ملی هرکشوری تعریف می‌شود اما در این فضا امکان مانور بهتری پیدا می‌کند. وقتی شما منافع خود را جای دیگر ببینید، فضا که تخریبی باشد، راحت‌ تر می‌ توانید از این کارها کنید. دوستان ما در وزارت امور خارجه این امر مهم را برعهده دارند و باید اجازه دهیم در آرامش این شرایط سخت و مهم را با آن مقابله کنند و بگذرانند.

عراقچی به فعالیت‌‌های شورای راهبردی وزارت امور خارجه نیز اشاره کرد و گفت: شورای راهبردی روابط خارجی به سهم خود آنچه که باید انجام دهد را انجام می‌‌دهد. شورای راهبردی یک بازوی مشورتی برای رهبری است و در موضوعات سیاست خارجی که جنبه راهبردی دارد، اقدام می‌ کند. موضوعات با اولویت انتخاب می‌ شود و جمع‌بندی آن به صورت پیشنهاد یا راهکارهای پیشنهادی خدمت رهبری ارائه می‌ شود.

 

نظر عراقچی درباره از سرگیری مذاکرات برجام

او در خصوص احتمال اقدام ایران برای خروج از ان پی تی بیان کرد: در دیپلماسی نباید خیلی سراغ گزینه‌هایی رفت که هنوز موعد آن نشده است. میدان کار هنوز به اندازه‌ای بسته نشده که سناریوهای خیلی خاصی را در نظر داشته باشیم. به نظر من هنوز گزینه‌های بهتری وجود دارد.

عراقچی درباره احتمال بازگشت طرفین مذاکرات به گفتگوهای برجامی نیز ابراز امیدواری کرد و گفت: به عنوان یک دیپلمات معتقدم که باید امیدواری را همیشه حفظ کرد.

عراقچی با بیان اینکه به آینده جمهوری اسلامی امیدوارم، خاطرنشان کرد: نمی‌گویم شرایط خوب است چون برای مردم مشکلاتی وجود دارد. ولی من به لطف و عنایت الهی امیدوارم؛ چون بالاخره این نظام محصول خون شهدا و محصول زحمات صادقانه بسیاری است. خداوند مراقبت می‌کند و در زمان خودش راه‌هایی را باز می‌کند. فقط ما باید لایق این عنایت خداوند بشویم و آن را در خود حفظ کنیم.

 

منبع: جماران
 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها