سرنوشت شبیه به هم چهرههای تاثیرگذار در مبارزات انتخاباتی ایران و امریکا
ژنرالها از کابینه پیاده میشوند!
در ماه های گذشته سرنوشت دو انتخابات ریاست جمهور توسط نه خود چهرههای پیروز که یار کمکی که داشتند رقم خورد و اکنون چهرههایی که نقش کلیدی در تشکیل دولت جدید در کشورهای خود بر عهده داشتند زودتر از همه از قطار کابینه خارج میشوند.

به گزارش گروه گروه سیاست- چهرههایی که در ماههای گذشته نقش کلیدی در تشکیل دولت جدید در کشورهای خود بر عهده داشتند زودتر از همه از قطار کابینه خارج میشوند.
دو انتخابات مهم ریاست جمهوری که توجهات بسیاری را در دنیا به خود جلب کرده بود یکی در ایران رخ داد و دیگری در امریکا؛ در ایران سقوط هلیکوپتر رییس جمهور سابق؛ همه توجهات را به صندوق های رای جلب کرد و در نهایت در عین ناباوری ریل مدیریت عالی ایران به کل تغییر کرد و در امریکا هم با همه نگرانی ها از بازگشت ترامپ؛ سرنوشت انتخابات قابل پیشبینی بود و مرد بازرگان راهی کاخ سفید شد.
در ایران در کنار علی طیب نیا و محمد جواد آذری جهرمی؛محمد جواد ظریف که با نقشآفرینی به موقع نه فقط مشارکت را در انتخابات افزایش داد که توانست مسعود پزشکیان را به پاستور برساند و بر مسند جدیدی یعنی معاونت راهبردی تکیه زد. معاونتی که بعد از تقسیم مناصب برای ماندن او در دولت ایجاد شد و حالا با رفتن ظریف هنوز سرنوشت این معاونت مشخص نیست که در نهایت یک پست تشریفاتی خواهد شد یا کلا در مسیر حذف قرار خواهد گرفت.در امریکا هم ایلان ماسک از زمانیکه توییتر را خرید و یار کمکی ترامپ شد میدانست میتواند مستاجر جدید کاخ سفید را تعیین کند. ماسک که به عنوان وزیر کارآیی دولت فعالیت میکرد، نقش مهمی در کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری داشت. با خروج او، ممکن است این وزارتخانه به پایان برسد یا تغییرات عمدهای در ساختار و اهداف آن ایجاد شود.
بنابراین داستانهر دو مرد سرنوشتی نزدیک به هم داشتند؛ انها در میدان رزم چونان ژنرالهایی بودند که سرنوشت نبرد در دستشان بود و توانستند با نبردی جسورانه و وفادارانه فرمانده خود را به قدرت برسانند اما هر دو عمر کوتاهی در دولتهای خود داشتند.
در ایران فشار تندروها و البته همراهی برخی از چهرههای تزدیک به رییس جمهور در دولت چهاردهم محمد جواد ظریف را حذف کرد اما در امریکا فعلا ایلان ماسک به کارخود مشغول است واخیراً شایعاتی درباره کنارهگیریاش منتشر شده است. با این حال، سخنگوی کاخ سفید این شایعات را رد کرده و اعلام کرده که ماسک همچنان به فعالیت خود ادامه خواهد داد به نظر میرسد که او ممکن است در آینده نقش غیررسمیتری به عنوان مشاور داشته باشد.
این وضعیت با حذف محمدجواد ظریف از دولت ایران متفاوت است، اما جدایی بازیگران مهم و تاثیرگذار از دولتهایی که خود ساختهاند شبیه یکدیگر است. ظریف به دلیل مسائل سیاسی داخلی و فشارهای مختلف از سمت خود کنار رفته اما در مورد ماسک، تصمیمگیری بیشتر به توافق میان او و ترامپ بستگی دارد. هرچند اگرچه ترامپ به ماسک بهعنوان یک نیروی ارزشمند و "میهنپرست" نگاه میکند، اما مقامات و وزرای کابینه از پایان دخالت مستقیم ماسک استقبال کردهاند، زیرا وی بارها با نظرات غیرمنتظره و تغییرات ناگهانی در بودجه، سردرگمی ایجاد کرده بود. همچنین، ماسک ممکن است همچنان بهصورت غیررسمی بهعنوان مشاور در کاخ سفید حضور داشته باشد، اما خروج او از موقعیت کلیدی یک پیام سیاسی قابل توجه است که دموکراتها از آن بهرهبرداری کردهاند.
البته ایلان ماسک همچنان از حمایت کامل ترامپ برخوردار است و محمدجواد ظریف مشخص نیست این حمایت را داشته یا خیر؟!.
گویا همچنان اصرار بر مدیریت سنتی و بازیهای سیاسی متداول در میان جریانهای سیاسی سنبه پر زورتری دارد و صاحبان قدرت از ورود نگاه های جدید مدیریتی استقبال نمیکنند و در مقابل چهرههایی که مانند انها عمل نمیکنند می ایستند.
بماند که در ایران محمدجواد آذری جهرمی و علی طیبنیا دیگر چهرههای موثر در پیروزی مسعود پزشکیان همان ابتدا نادیده گرفته شدند تا داستان حذف ژنرالهای پیروز در نبردهای بزرگ در دوران اساطیر باقی نماند و در دنیای مدرن امروز هم نمود عینی داشته باشد.