|

تاکید سازمان همکاری شانگهای بر پایبندی به توافق هسته ای ایران

خبرگزاری هند اعلام کرد: اعضای سازمان همکاری شانگهای از همه کشور‌های امضاکننده خواستند تا به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که به توافق هسته‌ای ایران نیز معروف است، پایبند باشند.

تاکید سازمان همکاری شانگهای بر پایبندی به توافق هسته ای ایران

به گزارش شبکه شرق و به نقل از خبرگزاری هندی باها، اعضای سازمان همکاری شانگهای امروز همزمان با عضویت رسمی ایران در این سازمان از امضاکنندگان برجام خواست به این توافق پایبند باشند.

اعضای سازمان همکاری شانگهای (SCO) امروز سه‌شنبه همزمان با مراسم رسمی شدن عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در این سازمان از همه کشور‌های امضاکننده خواستند تا به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که به توافق هسته‌ای ایران نیز معروف است، پایبند باشند.

در بیانیه‌ای که پس از اجلاس مجازی منتشر شده آمده است: «کشور‌های عضو تضمین اجرای پایدار برنامه جامع اقدام مشترک در مورد برنامه هسته‌ای ایران را مهم می‌دانند و بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، از همه امضا کنندگان برجام می‌خواهند که به تعهدات خود برای اجرای جامع و مؤثر این توافق عمل کنند.»

امروز (سه‌شنبه) ۱۳ تیر ماه و در بیست و سومین نشست سران سازمان همکاری شانگهای که به صورت مجازی و به ریاست هند برگزار شد، عضویت ایران به صورت رسمی اعلام شد.

این بیانیه تنها چند روز پس از انتشار گزارش‌هایی مبنی بر برنامه‌ریزی انگلیس، آلمان و فرانسه برای نقض مفاد توافقنامه ۲۰۱۵ با لغو تحریم‌ها علیه ایران در ماه اکتبر منتشر شد. پیش از این، ایران در سال ۲۰۱۹ پس از خروج آمریکا از توافق، بخشی از تعهدات خود را در این توافق به حالت تعلیق درآورد.

سازمان همکاری شانگهای در سال ۱۹۹۶ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان با هدف برقرار کردن موازنه قدرت در برابر نفوذ آمریکا و ناتو به نام شانگ‌های پنج پایه‌گذاری شد و بعد از پیوستن ازبکستان به آن، سازمان همکاری شانگهای نام گرفت. سازمان همکاری شانگهای رسما در ۱۵ ژوئن ۲۰۰۱ میلادی تأسیس و دفتر مرکزی آن در چین ایجاد شد. زبان رسمی این سازمان روسی و چینی است.

جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۰۵ و چهار سال بعد از تشکیل رسمی این سازمان به همراه هند و پاکستان عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای شد و یک سال بعد (۲۰۰۶ میلادی) درخواست عضویت دائم در این سازمان را مطرح کرد. هند و پاکستان در تابستان سال ۲۰۱۶ میلادی به عضویت دائم این سازمان درآمدند و در حال حاضر این سازمان دارای هشت عضو اصلی است و آنگونه که سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه اعلام کرده ایران و بلاروس قرار است در نشست آتی این سازمان به عضویت دائم دربیایند. عضویت دائم ایران در بیست و یکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ با حضور آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در دوشنبه پایتخت تاجیکستان مورد پذیرش اعضای این سازمان قرار گرفت و یادداشت تعهدات عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای هم ۲۳ شهریور ۱۴۰۱ توسط حسین امیرعبداللهیان در نشست سران شانگهای در سمرقند امضا شد.

 

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان