حاضران و غایبان مرحله «پیش ثبت نام» انتخابات مجلس؛ برای هر صندلی چند نفر رقابت میکنند؟
انتخابات مجلس شورای اسلامی در پایان سال بر اساس قانون جدید برگزار می شود و در این قانون مرحله تازه ای به نام پیش ثبت نام وجود دارد که روند آغاز ثبت نام انتخابات را زودتر آغاز می کند به گونه ای که برای مجلس آینده از چند روز پیش مرحله «پیش ثبت نام» شروع شد و موجب گردید تا تحرکات سیاسی و انتخاباتی نسبت به دوره های پیشین سریعتر شروع گردد و متن و حاشیه های جالبی را رقم بزند.
به گزارش شبکه شرق، در مجموع ۴۸۸۴۷ نفر در این دوره برای ورود به ساختمان بهارستان نامنویسی داشتند.نگاه به جزئیات ثبتنامها طی روزهای این مرحله نیز قابل تأمل است؛ روز اول ۷۷۰۰ نفر، روز دوم ۶۲۴۷ نفر، ۵۲۰۱ نفر در روز سوم، ۴۳۴۹ نفر برای روز چهارم، ۴۲۶۵ نفر روز پنجم، ۷۸۸۲ نفر در روز ششم و ۱۳۲۳۴ نفر در آخرین روز مدارک هویتی خود را در سامانه وزارت کشور بارگزاری کردند.
انتخابات مجلس شورای اسلامی در پایان سال بر اساس قانون جدید برگزار می شود و در این قانونحله تازه ای به نام پیش ثبت نام وجود دارد که روند آغاز ثبت نام انتخابات را زودتر آغاز می کند به گونه ای که برای مجلس آینده از چند روز پیش مرحله «پیش ثبت نام» شروع شد و موجب گردید تا تحرکات سیاسی و انتخاباتی نسبت به دوره های پیشین سریعتر شروع گردد و متن و حاشیه های جالبی را رقم بزند.
روز گذشته بازهی زمانی هفتروزهی پیشثبتنام برای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به پایان رسید و رکورد جدیدی در اعلام آمادگی داوطلبان به ثبت رسید؛ نامنویسی بیش از ۴۸ هزار نفر برای راهیابی به مجلس دوازدهم. این آمار بیش از سه برابرِ دوره پیشین مجلس است.
طبق قانون جدید انتخابات مجلس شورای اسلامی، وزارت کشور موظف شده ۷۰ الی ۱۱۰ روز قبل از ثبتنام اصلی که از ۲۷ مهرماه الی ۳ آبانماه برگزار خواهد شد، مرحله پیشثبتنام را برگزار کرد.مجلس شورای اسلامی دارای ۲۹۰ کرسی نمایندگی است که با این حساب، برای هر یکی از صندلیهای خانه ملت ۱۶۸ نفر اسم نوشتهاند.
آمار تفکیکی افراد داوطلبین نمایندگی مجلس نیز عبارت از این است که ۸۶ درصد آقایان و ۱۴ درصد خانمها برای راهیابی به خانه ملت، متقاضی هستند و اکثر کسانی که اسم نوشتهاند زیر ۵۰ سال هستند.
بهگفتهی سخنگوی ستاد انتخابات کشور، تمام اطلاعات هویتی بارگذاری شده متقاضیان به ۶ دستگاه ثبت احوال، فراجا، دادستانی، وزارت امور خارجه، سازمان امور استخدامی و وزارت علوم (وزارت علوم، وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد اسلامی و مرکز مدیریت حوزه علمیه) ارسال میشود. این ۶ دستگاه بهمدت یکماه مهلت دارند گزارش خود را در قالب «تأیید» و یا «عدم تأیید» به ستاد انتخابات کشور انعکاس دهند.
بهعنوان مثال اگر مشکلی در کارت پایان خدمت متقاضی باشد، فراجا تأیید و یا عدمتأیید اعلام میکند؛ ثبت احوال به بررسی شناسنامه و سن افراد میپردازد، دادستانی درباره سوءپیشینیه قضایی و کیفری اعلام نظر خواهد کرد و وزارتخارجه تابعیت فرد متقاضی را بررسی میکند که فرد حتماً تابعیت ذاتیِ ایرانی را داشته باشد.
اگر نواقصی در مدارک داوطلبین مشاهده شود، به صورت پیامک به متقاضیان اطلاع داده میشود که میتوانند اطلاعات خود را تکمیل کنند. متقاضیانی که نسبت به پاسخهای دادهشده اعتراض دارند، میتوانند تا ۲۴ ساعت قبل از ثبتنام نهایی یعنی نهایتاً تا ۲۶ مهرماه به تکمیل مدارک خود اقدام کنند.
سخنگوی شورای نگهبان درباره این مرحله گفته است فلسفه پیشثبتنام این بود که یک سری از شرایط عینی و اولیه و شکلی داوطلبان شرکت در انتخابات ابتدا مورد بررسی قرار گیرد و صرفاً افرادی که حائز شرایط اولیه هستند، بتوانند در مرحله نهایی ثبتنام شرکت کنند. بررسی صلاحیت داوطلبان بعد از ثبتنام نهایی آغاز خواهد شد و هیئت اجرایی، هیئت نظارت و در نهایت شورای نگهبان پس از احراز شرایط اولیه افراد که از سوی دستگاههای اجرایی مورد استعلام قرار گرفته شده، صلاحیت داوطلبان را مورد بررسی قرار خواهند داد.
نامنویسی سه برابری در انتخابات مجلس نسبت به دوره قبل/ ۱۶۸ داوطلب بهازای هر کرسی نمایندگی
آخرین از مرحله پیشثبتنام برای انتخابات مجلس دوازدهم در حالی به پایان رسید که ۴۸۸۴۷ نفر برای راهیابی به خانه ملت نامنویسی کردند. این میزان نامنویسی بیش از سه برابرِ آمار مجلس یازدهم است.استقبال از این پیشثبتنام که بهصورت الکترونیکی صورت گرفت، به حدی بود که بهطور متوسط روزانه حدود ۶۰۰ نفر برای حضور در مجلس آینده و مشارکت در روند قانونگذاری کشور اعلام آمادگی کردند.
بر اساس اعلام ستاد انتخابات کشور، در مجموع ۴۸۸۴۷ نفر در این دوره برای ورود به ساختمان بهارستان نامنویسی داشتند.نگاه به جزئیات ثبتنامها طی روزهای این مرحله نیز قابل تأمل است؛ روز اول ۷۷۰۰ نفر، روز دوم ۶۲۴۷ نفر، ۵۲۰۱ نفر در روز سوم، ۴۳۴۹ نفر برای روز چهارم، ۴۲۶۵ نفر روز پنجم، ۷۸۸۲ نفر در روز ششم و ۱۳۲۳۴ نفر در آخرین روز مدارک هویتی خود را در سامانه وزارت کشور بارگزاری کردند.
رشد نامنویسیها در این دوره تا حدی قابل پیشبینی بود، ولی این میزان از استقبال که بخش زیادی از آن را جوانان شامل میشوند، فراتر از پیشبینیهای برخی مراکز آماری بوده است.آماری که با نامنویسی ۴۸۸۴۷ نفر، بیش از سه برابرِ آمار نامنویسی مجلس یازدهم با ۱۶۰۳۳ ثبتنامکننده است.بر اساس این گزارش، مجلس شورای اسلامی دارای ۲۹۰ کرسی نمایندگی است که با این حساب، برای هر یکی از صندلیهای خانه ملت ۱۶۸ نفر اسم نوشتهاند.
تعداد ثبتنام داوطلبان در یازده دوره قبلی هم به این شرح است: مجلس اول: ۳ هزار و ۷۴۸ نفر، مجلس دوم: یکهزار و ۵۹۰ نفر، مجلس سوم: یکهزار و ۹۹۴ نفر، مجلس چهارم: یکهزار و ۲۷۶ نفر، مجلس پنجم: ۵ هزار و ۳۶۱، ششمین دوره مجلس: ۶ هزار و ۸۵۲، مجلس هفتم: ۸ هزار و ۱۶۷ نفر، مجلس هشتم: ۷ هزار و ۵۹۵ نفر، نهمین مجلس: ۵ هزار و ۳۸۲، دهمین دوره مجلس: ۱۲ هزار و ۱۲۳ نفر و مجلس یازدهم: ۱۶ هزار و ۰۳۳ نفر نامنویسی کرده بودند.
آمار تفکیکی افراد داوطلبین نمایندگی مجلس نیز عبارت از این است که ۸۶ درصد آقایان و ۱۴ درصد خانمها برای راهیابی به خانه ملت، متقاضی هستند.
کدام نمایندگان مجلس یازدهم در انتخابات ثبتنام کردند؟
روز گذشته مرحله پیش ثبتنام انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی به پایان رسید و مجموعا ۴۸۸۴۷ متقاضی در این مرحله پیشثبتنام خود را نهایی کردند.به گفته مسئولان وزارت کشور حدود ۲۵۰ نفر از نمایندگان مجلس یازدهم در پیش ثبتنام شرکت کردند که در ادامه اسامی برخی نمایندگان مجلس فعلی که پیش ثبتنام خود را انجام دادهاند را میخوانید:
علی نیکزاد ثمرین نماینده اردبیل
علیرضا منادی سفیدان نماینده تبریز
محمدمهدی زاهدی نماینده کرمان
احمد علیرضا بیگی نماینده تبریز
محمدحسین فرهنگی نماینده تبریز
احمد علیرضا بیگی نماینده تبریز
روحالله حضرتپور نماینده ارومیه
الهام آزاد نماینده خور و بیابانک
جلال محمودزاده نماینده مهاباد
موسی غضنفرآبادی نماینده بم
صدیف بدری نماینده اردبیل
محمدصالح جوکار نماینده یزد