نشست دورهای شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱؛
تاکید سازمان ملل بر لغو تحریمهای ایران از سوی آمریکا/ تکرار ادعاهای پهپادی علیه ایران
در جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ که سند قانونی توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی در سال ۲۰۱۵ است، نمایندگان به بیان ارزیابیهای خود از پایبندی ایران به این قطعنامه پرداختند که با ادعاهایی نیز درباره فعالیتهای هستهای ایران، همکاریهای دفاعی آن با برخی کشورهای شریک و نقش آن در منطقه همراه بود.
به گزارش شبکه شرق، طبق گزارشی که از این جلسه در وبگاه سازمان ملل منتشر شده است، رزماری دیکارلو، معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل گزارش داد که دبیرکل هنوز توافق هستهای(برجام) را بهترین گزینه در دسترس برای اطمینانیابی از صلحآمیز بودن ماهیت برنامه هستهای ایران میداند.
او همچنین گفت که بازگردانی اقدامات ناسازگار با تعهدات برجامی توسط ایران و لغو تحریمهای نفتی ایران طبق توافق از سوی آمریکا ضرورت دارد.
در ادامه، دیکارلو گفت که هیات آمریکا اطلاعاتی را به اشتراک گذاشته و مدعی شده است که شواهد آشکاری از تحویل پهپادها توسط ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین دارد که البته نمایندگان ایران و روسیه استدلال خود را در رد این ادعا بیان کردند.
معاون دبیرکل سازمان ملل همچنین اشاره کرد که اسراییل با ارسال نامههایی به این نهاد بینالمللی مدعی شده پهپادها، موشکهای کروز و بالستیک استفاده شده در حملات نیروهای مسلح یمن علیه اسراییل در ماه اکتبر و نوامبر از سوی ایران به آنها عرضه شده است و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ محسوب میشود.
او همچنین بیان کرد: سازمان ملل به درخواست خود از اعضا برای نشان دادن حداکثر خویشتنداری و طی تمامی مسیرهای دیپلماتیک برای احیای توافق هستهای ادامه میدهد.
در ادامه، بیورن اولاف اسکوگ ، نماینده اتحادیه اروپا مدعی شد که توسعه برنامه هستهای ایران که آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز آن را گزارش کرده است، «انحراف جدی» از تعهدات برجامی محسوب میشود.
اسکوگ با اشاره به افزایش ظرفیت غنیسازی ایران، مدعی شد که در این بین، روابط ایران با آژانس بدتر شده است.
او همچنین به آسیبهای اقتصادی ناشی از اعمال تحریمهای «یکجانبه» آمریکا بر ایران اشاره کرد که پس از خروج آن از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ اعمال شدند.
نماینده اتحادیه اروپا افزون بر این، با تکرار ادعای غرب مبنی بر حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین و عرضه پهپادها به روسیه آن را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ دانسته و گفت: ایران باید همکاری خود با کشوری را پایان دهد که تمامی اصول منشور سازمان ملل را نقض کرده است.
او با اشاره به این که توافق هستهای نقشی اساسی در برقراری ثبات در خاورمیانه دارد، گفت که تمامی طرفین توافق هستهای باید بدون تاخیر، گفتوگوها را برای احیای توافق هستهای از سر بگیرند.
جان کلی، معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل مدعی شد که ایران به انجام دادن اقدامات «تحریکآمیز» ادامه میدهد و «عامدانه»در فعالیتهای راستیآزمایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران ایجاد اخلال میکند.
کلی با نادیده گرفتن اقدامات یکجانبه و غیرقانونی کشورش در زمینه توافق هستهای گفت که ایران باید اقداماتی برای جلب اعتماد بینالمللی انجام بدهد و اقدامات تحریکآمیز خود را متوقف کند.
او همچنین از بررسی نشدن ادعای واشنگتن مبنی بر عرضه پهپادهای ایرانی به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین در دبیرخانه سازمان ملل ابراز ناامیدی کرده و گفت ایران به دنبال کسب تسلیحاتی به ارزش میلیاردها دلار از روسیه است که نقض قطعنامههای سازمان ملل محسوب میشود و شورای امنیت باید آن را محکوم کند.
در ادامه، گنگ شوانگ، نماینده هیات چین تاکید کرد که برجام تنها مسیر درست برای حلوفصل مسئله هستهای ایران است.
شوانگ با اشاره به آمریکا به عنوان «آغازگر بحران هستهای ایران»گفت که این کشور باید مسئولیتهای خود را بشناسد و تمامی تحریمهای یکجانبه و اقدامات بلندمدت علیه ایران را لغو کند.
او همچنین از اعضا خواست که موضوع مذاکرات هستهای ایران را برای رسیدن به اهداف ژئوپولیتیکی به مسائل دیگر مرتبط نسازند.
واسیلی نبنزیا، نماینده هیات روسیه خروج آمریکا از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ را عامل اجرایی نشدن توافق هستهای دانست.
نبنزیا همچنین، گفت: اقدام انگلیس، آلمان، فرانسه و اتحادیه اروپا را برای حفظ یکجانبه محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران را که در ۱۸ اکتبر تاریخ آن به پایان میرسید، به اندازه اقدامات آمریکا «مخرب» است.
نماینده روسیه همچنین گفت که هیچ شواهد قانعکنندهای برای اثبات ادعای غرب مبنی بر حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین ارائه نشده است، چراکه هیچ اقدام ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ در این زمینه از سوی ایران و روسیه انجام نگرفته است.