جزئیات توافق احتمالی بین اسرائیل و حماس
روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» جزئیاتی در خصوص آتشبس و توافق احتمالی بین اسرائیل و حماس منتشر کرد.
به گزارش شبکه شرق، روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» از دستیابی به «تفاهم در مورد اکثر بندها» در یک معامله جدید برای آزادی گروگانهای اسرائیلیخبر داده است.
گزارش «هاآرتص» به نقل از منبع دولتی نزدیک به مذاکرات، در آستانه دیدار میان روسای موساد، سیآیای، نخستوزیر قطر و رئیس سازمان امنیت مصر برای گفتوگو در خصوص معامله بین اسرائیل و گروه حماس منتشر شده است.
محل و موعد دقیق این مذاکرات فاش نشده اما تاکید شده که مذاکرات در این آخر هفته در یک کشور اروپایی برگزار خواهد شد. پیش از این ویلیام برنز، رئیس سیآیای، در توافقی که دو ماه پیش به آزادی ۱۱۰ تن از میان بیش از ۲۵۰ گروگان اسرائیلی منجر شد، نقش داشت.
هاآرتص پنجشنبه شب «پنجم بهمن ماه» نوشت معامله مورد گفتوگو شامل آزادی «تمامی ربودهشدگان اسرائیلی به غزه» در یک دوره ۳۵ روزه است و اسرائیل در برابر آن، زندانیان فلسطینی را آزاد خواهد کرد و با انتقال کمکهای بشردوستانه بیشتر به غزه موافقت خواهد کرد.
منبع مورد گفتوگوی هاآرتص افزوده که فرمول آزادی شمار زندانیان فلسطینی در برابر هر یک از اسرائیلیهای گروگان در غزه «پیشاپیش مشخص شده» و هویت زندانیان فلسطینی که قرار است آزاد شوند، اکنون در دست بررسی است.
ارزیابی شده هزاران زندانی فلسطینی در زندانهای اسرائیل باشند.
حماس همچنین خواهان آزادی صدها تن از اعضای خود از واحد موسوم به «نخبه» در شاخه نظامی حماس شده، که در حمله روز ۱۵ مهر به اسرائیل یا در جریان جنگ اسرائیل در غزه دستگیر شده و به اسرائیل انتقال یافتند.
هاآرتص افزود حماس پیشنهاد اسرائیل برای تبعید یحیی سنوار و سایر رهبران و فرماندهان اصلی حماس از نوار غزه را که در تونلهای زیرزمینی در غزه پنهان شده و گروگانهای اسرائیلی را با خود دارند، رد کرده اما هنوز بحث بر سر احتمال تبعید آنها به کشورهای دیگر ادامه دارد.
به نوشته هاآرتص، تنها موضوع اساسی که هنوز طرفها قادر به حل آن نشدهاند، این است که آیا آتشبس کامل به عنوان بخشی از توافق یادشده اعلام خواهد شد یا نه.
حماس خواهان اعلام آتشبس مطلق است اما نخستوزیر اسرائیل با حمایت کابینه جنگ و ستاد ارتش اسرائیل بر ادامه جنگ، حتی پس از وقفه طولانی در عملیات نظامی، اصرار دارد.
به نوشته هاآرتص، نشست کابینه جنگ اسرائیل در شامگاه پنجشنبه برای بررسی جزییات این توافق با حماس برگزار شد.
در این میان، براساس بیانیه دفتر وزیر دفاع اسرائیل، یوآو گالانت، بامداد جمعه «ششم بهمن ماه» در گفتوگوی تلفنی با لوید آستین، همتای آمریکایی خود گفت «فشار آمریکا در تلاش برای بازگرداندن گروگانهای ما بسیار مهم است».
شبکه کان اسرائیل نیز شامگاه پنجم بهمن، گزارش داد که شماری از اعضای کنگره آمریکا به پیشنهاد مقامات اسرائیلی، این راهکار را بررسی میکنند که قطر را با اهرم تحریم زیر فشار بگذارند تا از روابط نزدیک خود با حماس بهره گرفته و به این گروه برای آزادی اسرائیلیهای ربودهشده به غزه ضربالاجل فوری بدهد.
وزارت امور خارجه آمریکا گفته بود که قطر «یک شریک کلیدی» در حل برخی موضوعهای منطقهای و فراتر از آن است و در حل بحران جاری بین اسرائیل و حماس «هیچ جایگزینی ندارد».
خانوادههای گروگانها و حامیان آنها در افکار عمومی اسرائیل نخستوزیر را برای تن دادن به توافقی که به آزادی این شهروندان منجر شود، کماکان زیر فشار سنگین قرار داده و این هفته نیز در هوای سرد و بارانی، در کنار خانه نخستوزیر و دفتر کار او در شهر اورشلیم چادر زدهاند.