بیانیه تند آمریکا علیه ایران/ آمریکا از تصویب قطعنامه تروئیکای اروپایی علیه ایران حمایت کرد
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به سوالی درباره احتمال همراهی واشنگتن با شرکای خود در تروئیکای اروپایی، برای تصویب پیشنویس قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی پاسخ داد.
به گزارش شبکه شرق، تروئیکای اروپایی، پیشنویس قطعنامهای تنبیهی را علیه ایران به اعضای شورای حکام ارائه کردهاند که قرار است طی روزهای آتی، به رای گذاشته شود.
نماینده آمریکا در سازمانهای بینالمللی در وین، بیانیهای علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرائت کرد.
«لورا هولگیت» نماینده آمریکا در سازمانهای بینالمللی در وین، در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بیانیهای را درباره «راستیآزمایی و نظارت در ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد» قرائت کرد.
نماینده آمریکا مدعی شد «تصمیم سه سال پیش ایران برای توقف اجرای تعهدات هستهای خود در برجام و متعاقب آن برداشتن تجهیزات نظارت و پایش مرتبط با برجام، تلاشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تضعیف میکند».
هولگیت در ادامه گفت «امتناع ایران از اجرای تعهدات خود تحت کد اصلاحی ۳.۱ و تصمیم آن برای توقف اجرای موقت پروتکل الحاقی، بهشدت دسترسی به اطلاعات و مکانهایی که آژانس برای برای اجرای ماموریت راستیآزمایی به منظور اطمینان از عدم وجود فعالیتهای اعلام نشده به آنها نیاز دارد را محدود میکند.
نماینده آمریکا در این بیانیه به گزارش «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که گفته «این نهاد تداوم دانش خود درباره تولید و موجودی سانتریفیوژها و اجزای مرتبط با آن، در حالیکه ذخایر اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد ایران در حال افزایش است را از دست داده است» اشاره کرده است.
در این بیانیه همچنین ادعایی مبنی بر اینکه «توجیه معتبر غیرنظامی برای ایران به منظور انباشت ذخایر اورانیوم غنیشده با درصد بالا وجود ندارد»، تکرار شده است. آمریکا اعلام کرده که این اقدامات در تضاد با رفتار سایر کشورهای غیرهستهای است که عضو معاهده انپیتی هستند.
هولگیت در ادامه بیانیه خود مدعی شده «در پرتو این چالشهای ادامهدار، ضروری است که ایران اطلاعات و دسترسی مورد نیاز بهمنظور فعالیتهای مرتبط با غنیسازی را در اختیار آژانس قرار دهد».
نماینده آمریکا به لغو انتصاب بازرسان آژانس در ایران هم اشاره کرد و گفت: «ایران بهجای این اقدامات، تصمیم گرفت چندین بازرس باتجربه آژانس را لغو انتصاب کند.»
نماینده آمریکا همچنین مدعی شده آمریکا مانع از بازگشت ایران به تعهدات برجامی نیست و اظهارات درباره اینکه این کشور به همراه سه کشور اروپایی عضو برجام اراده سیاسی برای جمعبندی مذاکرات سال ۲۰۲۲ نداشتهاند را رد کرده است.
دیپلمات آمریکایی در ادامه اعلام کرده که ۲ بار در سال ۲۰۲۲، توافقهایی روی میز گذاشته شد اما ایران با «خواسته های غیرقابل قبول و فراتر از برجام» به آنها پاسخ داد.
هولگیت در ادامه، مدعی شده «در حالیکه برنامه هستهای ایران بهصورت قابل توجهی گسترش یافته و دانش درباره برنامه هستهای ایران از دست رفته و همکاری ایران با آژانس به پائینترین حد خود رسیده است، این ایده که مسائل باقیمانده میتواند ظرف چند روز حلوفصل شود، بیمعنی است».
نماینده آمریکا در سخنرانی خود بار دیگر از ایران خواست «مسیر خود را معکوس کند، بهطور کامل و به منظور اجرای فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت آژانس از جمله اجرای اقدامات مرتبط با بیانیه مشترک خود با آژانس در مارس ۲۰۲۳، با این نهاد همکاری کند».
او همچنین از ایران خواست «از تصمیم خود برای لغو انتصاب بازرسان آژانس بازگردد، اجرای موقت پروتکل الحاقی را از سر بگیرد و کد اصلاحشده ۳.۱ را بدون تاخیر اجرا کند».
واکنش آمریکا به اقدامات تروئیکای اروپایی برای تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به سوالی درباره احتمال همراهی واشنگتن با شرکای خود در تروئیکای اروپایی، برای تصویب پیشنویس قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی پاسخ داد.
«متیو میلر» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری در پاسخ به این سوال که موضع واشنگتن درباره ارائه پیشنویس قطعنامهای علیه ایران از سوی تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی چیست، گفت: «قصد ندارم اقداماتی را که ممکن است در شورای حکام انجام بدهیم، از پیش بیان کنم. فقط میگویم ما در گذشته، در شورای حکام اقدامات قابلتوجهی انجام دادهایم. آماده هستیم که در آینده نیز دوباره آن را تکرار کنیم و به مذاکره با شرکایمان، از جمله تروئیکای اروپایی درباره این که دقیقا به چه شکلی خواهند بود، ادامه میدهیم.»
میلر در این نشست خبری که مشروح آن در وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شده است، در اینباره بیان کرد: «اگر قطعنامهای در کار باشد، شاهد موضع آمریکا خواهید بود. اما فکر میکنم نباید انتظار داشته باید که عملکردمان ناهماهنگ با شرکایمان در تروئیکای اروپایی باشد. اتحادمان با آنها برایمان مغتنم است و انتظار من این است که ادامه بیابد.»
شرکای اروپایی توافق هستهای پیشنویس قطعنامهای تنبیهی را علیه ایران به اعضای شورای حکام ارائه کردهاند که قرار است طی روزهای آتی به رای گذاشته شود.
سوال درباره موضع آمریکا در قبال این قطعنامه در پی این مطرح شده است که پیشتر، دیپلماتهای اروپایی گفته بودند در همراه کردن آمریکا با این اقدام خود، به مشکلاتی برخوردهاند و واشنگتن این بار، از اقدام علیه ایران در شورای حکام حمایت نکرده است.
جمهوری اسلامی ایران پس از خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سال ۲۰۱۸، به تدریج اجرای تعهدات هستهای خود را ذیل این توافق کاهش داد. برجام محدودیتهایی را برای فعالیتهای هستهای ایران در ازای رفع تحریمهای ایجاد کرده بود. تلاشها برای احیای این توافق نیز که با خروج یکجانبه ایالات متحده ضعیف شد، تاکنون به نتیجه نرسیده است.
«محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی روز گذشته در این باره گفت: اگر طرفین به تعهدات خود برنگشتند و عمل نکردند ما هم کاهش تعهدات را داریم، اکنون در فاز کاهش تعهدات هستیم و ملاک برای ما قانون اقدام راهبردی مجلس برای رفع تحریمها است.