|

شکایت سه مخالف سابق از «شکنجه‌گر ارشد» شاه

سه ایرانی مقیم آمریکا از پرویز ثابتی، معاون ساواک در زمان محمدرضا شاه پهلوی شکایت کردند.

شکایت سه مخالف سابق از «شکنجه‌گر ارشد» شاه

 به گزارش گروه رسانه‌ای شرق؛ در  شکایتی که  در روزنامه ایندیپندنت انگلیس  بازناب داشته سه مبارز علیه  شاه   در فلوریدا علیه پرویز ثابتی معاون ساواک شکایت کرده‌اند. 

 در این روزنامه جزییات زیادی درباره این دادخواست آمده است 

شکایت۲۲۵ میلیون دلاری 

. طبق گزارش این روزنامه  سه ایرانی مقیم آمریکا که پیش از انقلاب تحت شکنجه های سنگین پرویز ثابتی عضو ارشد ساواک قرار گرفته بودند، طی  دادخواستی ۲۲۵ میلیون دلاری از وی شکایت کردند ، این روزنامه انگلیسی از پرویز ثابتی به عنوان معمار نهادینه سازی شکنجه در  ایران نام برده است.

نام شاکیان از ترس اینکه ثابتی و عوامل او به سراغشان نروند محفوظ مانده و به  دو نام‌های جان دو ۱، جان دو  ۲ و جان ۳ معرفی شده‌اند. هر سه نفر بیش از هفتاد سال سن دارند. 

آنها از ثابتی به عنوان «قدرتمندترین و مخوف‌ترین مردان» ، در «یک حکومت توتالیتر» نام برده‌اند.

سه مخالف سیاسی سابق که اکنون در آمریکا زندگی می‌کنند، از «شکنجه‌گر ارشد» شاه ایران که بعدها به فلوریدا مهاجرت کرده و در حوزه املاک فعالیت داشته است، به دلیل سال‌ها شکنجه غیرقابل تصور که  هنوز آنان را رها نکرده است، شکایت کرده‌اند.

 این دادخواست می‌افزاید که «استفاده از اعترافات اجباری عمومی که از طریق شکنجه به دست می‌آمد، از دوران او توسعه یافت و به‌سرعت گسترش یافت این شکایت  در تاریخ ۱۰ فوریه در دادگاه فدرال اورلاندو ثبت شده است.

ثابتی به‌عنوان فرد شماره دو در ساواک، سازمان اطلاعات و امنیت  ایران پیش از انقلاب اسلامی، شناخته می‌شد. 

یکی از منابع آگاه در این پرونده اظهار داشته که اکنون  بسیاری از ایرانیان  معتقدند زمان آن رسیده که درباره این مسائل سخن بگویند 

ثابتی که هنوز احضاریه رسمی دریافت نکرده است، روز دوشنبه به ایمیل‌ها، پیامک‌ها و پیام‌های صوتی که برای دریافت نظر او ارسال شده بود، پاسخی نداد.

موارد شکنجه 

شاکیان ثابتی که در اسناد دادگاه با نام‌های مستعار «جان دو اول»، «جان دو دوم» و «جان دو سوم» معرفی شده‌اند، ادعا می‌کنند که این مقام ۸۸ ساله «برنامه‌ریزی، نظارت و حمایت» از بازداشت و شکنجه آنان را بر عهده داشته است. آن‌ها مدعی هستند که تحت شکنجه‌هایی از جمله شوک الکتریکی، آویزان شدن از سقف از طریق مچ دست، آویزان کردن وزنه از اندام تناسلی، شلاق زدن، ضرب و شتم و استفاده از دستگاهی موسوم به «آپولو» قرار گرفته‌اند. در این شکایت، «آپولو» به‌عنوان «یک صندلی الکتریکی با ماسک فلزی که فریادهای قربانی را در گوش‌های خودش تقویت می‌کند» توصیف شده است.

این دادخواست، پرویز ثابتی را به‌عنوان چهره‌ای تهدیدآمیز معرفی می‌کند . طبق این شکایت، ثابتی و همکارانش مسئول «دستگیری و شکنجه گسترده هزاران مخالف سیاسی» بودند، از جمله وکلا، نویسندگان، کارگردانان تئاتر، استادان دانشگاه،  اقلیت‌های قومی، روشنفکران، دانشجویان، فعالان، هنرمندان و رقبای سیاسی. در زمان ریاست ثابتی بر اداره سوم ساواک – که در دادخواست از آن به‌عنوان «بدنام‌ترین» واحد این سازمان یاد شده است – ترورها و شکنجه‌ها به اوج خود رسید.

شاکیان ثابتی 

«جان دو اول»، یک مرد ۷۲ ساله ساکن کالیفرنیا، است. 

در شهادت‌نامه‌ای جداگانه، «جان دو دوم»، مردی ۸۵ ساله که معتقد است   ثابتی برای انتقام‌گیری از او  به‌خاطر شرکت در این پرونده، هم اراده دارد و هم توانایی لازم  .

«جان دو سوم»، یک مرد ۶۸ ساله دیگر از کالیفرنیا،  است.   

طبق دادخواست، «جان دو ۱» در سال ۱۹۷۴ دانشجوی دانشگاه تبریز بود که مأموران ساواک او را در خوابگاهش بازداشت کردند. در پرونده دادگاه آمده است که او هفته‌ها تحت شکنجه قرار گرفت، چراکه متهم شده بود یک کتاب شعر سیاسی ممنوعه را به یکی از هم‌کلاسی‌هایش داده است. در این دادخواست ادعا شده که شکنجه‌های شدید او «با هماهنگی و تأیید» ثابتی انجام شده است.

پس از ۴۰ روز بازجویی خشونت‌بار، او به دادگاه نظامی برده شد و به اتهام اقدام علیه امنیت ملی، به چهار سال زندان محکوم شد.

در این دادخواست آمده است: «او در تمام طول زندگی خود از مشکلات کلیوی رنج برده است که نتیجه زخم‌ها و عفونت‌هایی است که در زندان متحمل شده بود. او هنوز هم جای زخم‌های شلاق‌هایی را که بر بدنش فرود آمده است، دارد. او این زخم‌ها و بسیاری از جزئیات اتفاقاتی را که برایش افتاده است، از دیگران پنهان کرده است.»

«جان دو ۲»، که هنرمند است، عضو یک انجمن هنری بود که در دهه ۱۹۷۰ به‌دست ساواک تعطیل شد. طبق دادخواست، او چندین بار به اتهام حمایت از آزادی بیان در ایران بازداشت و زندانی شد و پس از یک دادگاه نمایشی در دادگاه نظامی، به ۱۲ سال زندان محکوم شد.

او هفت سال از این حکم را سپری کرد، درحالی‌که به گفته این شکایت، «بارها و بارها» به دستور ثابتی شکنجه شده است.

در این دادخواست آمده است: «شکنجه‌های جان دو ۲، بار سنگین و عمیق روانی بر او بر جای گذاشته است، به‌طوری‌که هر روز برای او یک مبارزه جدید است. برای مقابله با اثرات ماندگار این شکنجه‌ها، او سال‌ها تحت درمان بوده است. حتی فکر کردن به شکنجه‌هایی که تحمل کرده، برای او دردناک و آزاردهنده است. گاهی اوقات، هنگامی که سعی می‌کند درباره آن‌ها صحبت کند، دچار واکنش‌های ناشی از استرس پس از سانحه می‌شود، از جمله لرزش شدید بدن و احساس سرگیجه.»

طبق دادخواست، «جان دو ۳» در دوران دبیرستان بود که به اتهام پخش مطالب ضد شاه بازداشت شد و در یک مرکز بازجویی در شیراز تحت شکنجه قرار گرفت. این پرونده می‌گوید که یکی از هم‌کلاسی‌های او، که با یک تفنگ دست‌ساز برای شکار پرندگان دستگیر شده بود، نام او را به مقامات داد. در نتیجه، او به مشارکت در یک گروه مسلح متهم شد و به دو سال زندان محکوم شد.

در دادخواست آمده است که او در زندان، تحت شکنجه‌های هولناکی قرار گرفت که همگی با تأیید و نظارت ثابتی انجام شد و آثار آن همچنان بر زندگی او باقی است.

در این شکایت آمده است: «بازگو کردن و دوباره تجربه کردن شکنجه‌هایش برای جان دو ۳ دشوار است؛ این کار می‌تواند برای او احساس حقارت و تحقیر به همراه داشته باشد. او در تمام عمر خود بار سنگین این آسیب‌ها را بر دوش کشیده است، هرچند تمام تلاشش را کرده تا با آن کنار بیاید.»

۴۰ سال زندگی مخفیانه 

پرویز ثابتی، مقام ارشد امنیتی دوران شاه ایران، اکنون با شکایت سه ساکن آمریکا روبه‌رو است که او را مسئول آسیب‌های جسمی و روانی ماندگاری می‌دانند که به آنان وارد شده است.

طبق این دادخواست، ثابتی و همسرش در سال ۱۹۷۸ از ایران گریختند و «اقدامات فعالی» برای پنهان کردن محل اقامت خود انجام دادند. این فرد ارشد ساواک  چهار دهه گذشته را در خفا سپری کرده بود.

همچنین، او برای مخفی ماندن از نام‌های مختلفی، از جمله «پیتر ثابتی»، استفاده کرده است.

 ثابتی در نهایت در سال ۲۰۲۳، دوباره ظاهر شده است. در این دادخواست آمده که او مستندی ۷.۵ ساعته برای «دفاع از دوران خدمتش» به‌عنوان یکی از خشونت‌بارترین عوامل حکومت شاه تولید کرده است.