تهران تهدید علیه کشور را نمیپذیرد
دیپلماسی سنگ و شیشه
نامه تهران به گفته عباس عراقچی به دست آمریکاییها رسیده است. مشخص نیست این متن چه مفادی دارد. برخی از افراد در روزها اخیر مدعی شده بودند که رهبرانقلاب در نوشتن نامه دست داشتند؛ اما این ادعا تکذیب شد.

به گزارش گروه رسانه ای شرق، در میانه رد و بدل شدن پیامها میان تهران و واشنگتن، موج جدیدی از تهدیدها بار دیگر بین ایران و آمریکا آغاز شده است. جدیدترین موج تهدیدها شدیدتر از نمونههای قبل است. ایالات متحده اصرار دارد تا هر طور شده، مقابل دستیابی ایران به سلاحهستهای را بگیرد و مانع از ادامه پیشرفتهای ایران در حوزه هستهای شود و حتی ترامپ به تازگی مقوله بمباران کشور را پیش کشیده است. در مقابل تهران که میگوید تنها بر سر مساله هستهای چانه زنی خواهد کرد از لحن ترامپ در مصاحبههای شفاهی و تلفنی با رسانههای آمریکایی خشمگین بوده و تکرار میکند که هر نوع تهدید علیه کشور با واکنش روبهرو خواهد شد.
ترامپ بار دیگر تهدید کرد
نامه تهران به گفته عباس عراقچی به دست آمریکاییها رسیده است. مشخص نیست این متن چه مفادی دارد. برخی از افراد در روزها اخیر مدعی شده بودند که رهبرانقلاب در نوشتن نامه دست داشتند؛ اما این ادعا تکذیب شد. آنچه میدانیم این است که تهران در پاسخ به نامه ترامپ به همه مفاد و موضوعات مطرح شده از سوی ترامپ پاسخ داده و تاکید کرده که تنها در زمینه مساله هستهای با غرب گفتگو خواهد کرد. گفته میشود که این نامه پاسخ بر محور چهار موضوع اصلی، یعنی مسئله هستهای، توانمندیهای دفاعی، سیاستهای منطقهای و تهدیداتی که ترامپ در نامهاش مطرح کرده بود، متمرکز است. همزمان میدانیم که لحن نامه ترامپ به ایران هم مسالمت جویانه و هم تهدیدآمیز بوده است.
بهنظر میرسد که دونالد ترامپ در عینحال که موضوع مذاکره را روی میز نگه داشته و تلاش میکند تا نشان دهد تمرکز خود را بر روی رسیدن به یک توافق با تهران حفظ کرده، ایران را تهدید کرده است. بنا بر آخرین تهدیدی که رئیسجمهور ایالات متحده داشته او روز یکشنبه گفته اگر ایران توافق نکنند، بمباران خواهد شد. بمبارانی که مانند آن را هرگز ندیدهاند.
این تهدید یکی از تندوتیزترین گفتههای ترامپ علیه ایران محسوب میشود و اولین بار است که رئیسجمهور ایالات متحده چنین لحن تندی را به کار برده است. ترامپ ساعتی بعد از تهدید به بمباران کشور، یک تهدید دیگر هم روی میز گذاشته و حین بازگشت از فلوریدا به واشنگتن در جمع خبرنگاران گفت در صورتی که در مذاکرات با تهران پیشرفتی حاصل نشود، تا چند هفته آینده تعرفههای ثانویهای علیه ایران وضع خواهد شد. او البته اعمال تحریمها را منوط به نرسیدن به یک نتیجه دانست و توضیح داد: بر اساس این که آیا با آنها به توافقی برسیم یا نه، درباره تعرفههای گمرگی اضافی علیه ایران تصمیم خواهیم گرفت. اگر توافق کنند، هرگز تعرفههای جدیدی وضع نخواهیم کرد. ترامپ تصریح کرد: ترجیح میدهم با ایران توافق کنیم، در غیر این صورت برای تهران خوب نخواهد بود. باور دارم با دولت ایران در خصوص مسئله هستهای توافق خواهیم کرد.
تهران پاسخ تهدیدها را داد
"تهدید میکنند شرارت خواهند کرد. اما اینکه شرارتی انجام بگیرد، ما خیلی اطمینان نداریم. احتمال زیاد نمیدهیم از بیرون شرارتی انجام بگیرد. اما اگر از بیرون شرارتی انجام بگیرد ضربه محکم سختی خواهند خورد." این جدیترین پاسخ به تهدیدات ایالات متحده از زبان رهبرانقلاب است که روز عیدفطر مطرح شد. اما ماجرا به همینجا ختم نشد.
عباس عراقچی ظهر دوشنبه تلویحا ترامپ را به قلدری متهم کرد و در خصوص مذاکره غیرمستقیم با ایالات متحده گفت دلیل مذاکرات به صورت غیرمستقیم، تهدیداتی است که صورت میگیرد و این اقدام در واقع پاسخ به قلدری آمریکا است. ما در شرایط قلدرمابانه گفتگو نمیکنیم ولی از مواضع برابر همیشه آماده مذاکره بوده و هستیم.
تهدیدهای اخیر ترامپ اما بیش از این حرفها تهران را عصبانی کرد. وزارت خارجه ایران در واکنش از احضار حافظ منافع آمریکا در تهران خبر داد و در اطلاعیهای نوشت که عیسی کاملی، مدیرکل آمریکای این وزارتخانه، در این جلسه یادداشت رسمی هشدار ایران در قبال هرگونه شرارت و عزم جمهوری اسلامی ایران برای واکنش قاطع و فوری بِه هر تهدیدی را به سفیر سوئیس ابلاغ کرده است.
برگ ایران برای پاسخ به تهدیدها
ایران در مقابل تهدیدهای ایالات متحده خود را دست خالی فرض نمیکند. مثلا سردار حاجیزاده فرمانده نیروی هواوفضای سپاه پاسداران روز دوشنبه یادآوری کرد کسیکه در اتاقک شیشهای است سمت کسی سنگپرانی نمیکند. او با اشاره به ۱۰ پایگاه نظامی آمریکا در منطقه با بیش از ۵۰ هزار نظامی، وضعیت ایالات متحده را در خاورمیانه آسیبپذیر توصیف کرد.
از سوی دیگر بخشی از تهدید ایران به جزیره دیهگوگارسیا معطوف شده است. ماجرا از این قرار است که نشریه تلگراف از قول یک مقام نظامی ایرانی مدعی شده که در صورت حمله به قلمرو ایران، ما به پایگاه دیهگوگارسیا در مجمع الجزایر چاگوس حمله خواهیم کرد.
فاصله دیگهگارسیا تا ایران چهار هزار کیلومتر است و این جزیره از اواسط دهه ۶۰ میلادی از سوی ایالات متحده و از انگلیسیها اجاره شده است.
این تهدید ایران در صورتی که به روایت تلگراف اعتماد کنیم نشان میدهد که تهران سلاحهای دوربردی دارد که میتوانند تا چهارهزار کیلومتر آن سو تر را هدف قرار دهند. این ایده در کنار رونمایی از شهرهای موشکی در خاک کشور پیامی واضح دارد که نشان میدهد ایران برخلاف ادعای اسرائیلیها سلاحهای کاربردی برای مقابله در دست دارد. در واقع تهران میخواهد نشان دهد ادعای نابودی چنین سلاحهایی در حمله تلآویو به کشورمان صحت نداشته است.
رسانههای نزدیک به اصولگرایان گمانهزنی میکنند که ایران از طریق موشکهای بالستیک و کروز و پهپادهای دوربرد امکان حمله به دیهگوگارسیا را دارد. آنها از موشکهای خرمشهر چهار یا بمبافکنهای ضربتی سوخو ۲۴ حرف میزنند.
پایگاه آمریکا در جزیره دیه گو گارسیا اصلی ترین تاسیسات لجستیکی و پشتیبانی عملیات دریایی ایالات متحده در اقیانوس هند، خلیج فارس و دریای سرخ است.