|

انتصاب مایکل آنتون و مراو سرن

مرد سایه ها و مذاکرات فنی در عمان

انتصاب آنتون و سرن نشان‌دهنده تلاش دولت آمریکا برای تقویت تیم مذاکره‌کننده خود در مواجهه با ایران است، اما این تصمیم‌ها با چالش‌ها و انتقادهایی نیز همراه بوده است. ناظران منتظرند ببینند آیا این تیم جدید می‌تواند توازنی میان دیپلماسی و فشارهای داخلی و خارجی ایجاد کند یا خیر.

مرد سایه ها و مذاکرات فنی در عمان

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در راستای پیشبرد مذاکرات با ایران درباره برنامه هسته‌ای این کشور، دو انتصاب کلیدی را در روزهای اخیر اعلام کرده است. مایکل آنتون، مقام ارشد وزارت امور خارجه، به‌عنوان رئیس تیم فنی مذاکرات با ایران منصوب شده و قبل تر هم مراو سرن، شهروند دوتابعیتی اسرائیلی-آمریکایی، به‌عنوان مسئول میز ایران و اسرائیل در شورای امنیت ملی کاخ سفید انتخاب شده است. این تحولات در حالی رخ می‌دهد که مذاکرات ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان به مراحل حساسی رسیده و با تنش‌ها و اختلاف‌نظرهایی در داخل دولت آمریکا همراه است.

مایکل آنتون و هدایت تیم فنی مذاکرات

مایکل آنتون، چهره پر سر و صدایی در عرصه سیاسی و رسانه‌ای نیست. لذا می‌توان به او لقب رد سایه‌ها را داد. آنتون که هم‌اکنون مدیر برنامه‌ریزی سیاسی وزارت امور خارجه آمریکا است، قرار است تیمی متشکل از حدود ۱۲ نفر از مقامات باسابقه دولت فدرال را رهبری کند. به گزارش پولیتیکو، هدف این تیم تدوین جزئیات توافقی است که محدودیت‌های قابل‌توجهی بر برنامه هسته‌ای ایران اعمال کند و در مقابل، تحریم‌های اقتصادی علیه تهران را کاهش دهد. آنتون پیش‌تر در دور قبلی مذاکرات در رم، استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، را همراهی کرده بود و قرار است نخستین دور مذاکرات فنی با مقامات ایرانی را در آخر هفته جاری هدایت کند. این نشست پیش از دیدار مجدد ویتکاف و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در رم طی هفته آینده برگزار خواهد شد.

یکی از مقامات دولت آمریکا به پولیتیکو گفته است که «آنتون با توجه به تجربه و توان تحلیلی‌اش، فرد مناسبی برای این مأموریت است. مهم‌تر از همه، او تضمین می‌کند که دستورکار رئیس‌جمهور ترامپ در این پرونده به‌درستی پیش برود.» مذاکرات ایران و آمریکا، که با میانجی‌گری عمان آغاز شده، تاکنون دو دور در مسقط و رم برگزار شده و دور سوم آن نیز روز شنبه در عمان برگزار خواهد شد که با اوین دور از نشست فنی همراه خواهد بود. آنتون پیشینه‌ای طولانی در حوزه سیاست خارجی دارد. او در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ در شورای امنیت ملی فعالیت داشت و سپس به مؤسسه محافظه‌کار کلیرمانت پیوست. در سال ۲۰۱۷، آنتون به‌عنوان سخنگوی شورای امنیت ملی، بر حفظ توافق هسته‌ای برجام تأکید کرده بود، اما در سال ۲۰۱۰، استراتژی مهار ایران را نقد کرده و آن را پرهزینه و ناپایدار خوانده بود.

مراو سرن و مسئولیت میز ایران و اسرائیل

در کنار انتصاب آنتون، کاخ سفید مراو سرن را به‌عنوان مدیر امور ایران و اسرائیل در شورای امنیت ملی منصوب کرده است. به گزارش ایرنا و به نقل از پایگاه رسپانسیبل استیت‌کرفت، سرن که در حیفا، اسرائیل به دنیا آمده و در کودکی به آمریکا مهاجرت کرده، پیش‌تر با وزارت دفاع اسرائیل همکاری داشته و در مذاکرات میان هماهنگ‌کننده فعالیت‌های دولتی اسرائیل در مناطق اشغالی (COGAT) و مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری مشارکت داشته است. این نهاد اکنون به دلیل ممانعت از ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه، با انتقادهای گسترده مواجه است و متهم به ایجاد بحران انسانی در این منطقه شده است.

انتصاب سرن با واکنش‌های متفاوتی همراه بوده است. برخی رسانه‌ها و تحلیل‌گران، از جمله دراپ‌سایت‌نیوز، این انتصاب را نشانه‌ای از نفوذ غیرمعمول اسرائیل در سیاست‌گذاری‌های داخلی آمریکا می‌دانند، به‌ویژه در شرایطی که دولت اسرائیل کارزاری را برای فشار بر آمریکا جهت اقدام نظامی علیه ایران به جای ادامه مذاکرات هسته‌ای آغاز کرده است. سرن، که خواهر امری سرن، مشاور سیاست خارجی سناتور تد کروز است، پیش‌تر به‌عنوان همکار امنیت ملی در اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها فعالیت داشته و در شبکه اجتماعی ایکس، مواضعی انتقادی نسبت به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ ایران و رفع تحریم‌ها علیه تهران ابراز کرده بود.

کاخ سفید اتهامات مربوط به همکاری مستقیم سرن با وزارت دفاع اسرائیل را رد کرده و اعلام کرده است که او صرفاً در یک برنامه مطالعاتی درباره مدیریت منابع در کرانه باختری مشارکت داشته که تحت نظارت این وزارتخانه بوده است. برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی، در بیانیه‌ای اعلام کرد که «مراو سرن یک آمریکایی میهن‌پرست است که سال‌ها در دولت ایالات متحده، از جمله برای رئیس‌جمهور ترامپ، سناتور تد کروز، و نماینده جیمز کومر خدمت کرده است.»

زمینه مذاکرات و تنش‌های داخلی در دولت آمریکا

مذاکرات ایران و آمریکا در حالی پیش می‌رود که اختلاف‌نظرهایی در داخل دولت آمریکا آشکار شده است. هفته گذشته، نیویورک‌تایمز گزارش داد که دونالد ترامپ، اسرائیل را از حمله قریب‌الوقوع به تأسیسات هسته‌ای ایران منصرف کرده و بر ادامه مسیر دیپلماسی تأکید کرده است. این تصمیم با حمایت مقامات ارشد دولت، از جمله جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور، تولسی گبرد، مدیر اطلاعات ملی، پیت هگست، وزیر دفاع، و سوزی وایلز، رئیس دفتر کاخ سفید، همراه بوده است. با این حال، تندروهای حامی اسرائیل در واشنگتن، که جنگ را به دیپلماسی ترجیح می‌دهند، با این رویکرد مخالف هستند.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز اخیراً بر تمایل دولت به دیپلماسی تأکید کرد و اظهار داشت که «ما با ایران گفت‌وگو خواهیم کرد. اگر فرصتی برای صلح وجود داشته باشد، از هر فرصتی برای حل این چالش از طریق راه صلح‌آمیز استفاده خواهیم کرد.» او با اشاره به پیچیدگی‌های نظامی ایران، افزود: «ایران میلیاردها دلار برای توسعه قابلیت‌های نظامی هزینه کرده است، اما همین پیچیدگی باعث شده رئیس‌جمهور به راهکار مسالمت‌آمیز پایبند باشد.»

در مجموع، انتصاب آنتون و سرن نشان‌دهنده تلاش دولت آمریکا برای تقویت تیم مذاکره‌کننده خود در مواجهه با ایران است، اما این تصمیم‌ها با چالش‌ها و انتقادهایی نیز همراه بوده است. ناظران منتظرند ببینند آیا این تیم جدید می‌تواند توازنی میان دیپلماسی و فشارهای داخلی و خارجی ایجاد کند یا خیر.