بقایای شهرگمشده آخناتون پیدا شد
تیمی از باستانشناسان فرانسوی موفق به کشف بقایای شهری باستانی در شمال غرب دلتای نیل، در نزدیکی شهر امروزی اسکندریه شدند که قدمتی حدود ۳۴۰۰ سال دارد و احتمال میرود توسط آخناتون، پدر افسانهای فرعون توتعنخآمون ساخته شده باشد.

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛باستانشناسان میگویند بقایای آجری این شهر به دوران پادشاهی نوین مصر، بهویژه دودمان هجدهم (حدود ۱۵۵۰ تا ۱۲۹۲ پیش از میلاد) تعلق دارد؛ دورهای که بهخاطر ثروت، قدرت و تحولات شدید دینیاش شناخته میشود.
این محوطه باستانی که «کُمالنقُس» نام دارد، حدود ۴۳ کیلومتری غرب اسکندریه و در امتداد صخرهای میان دریای مدیترانه و دریاچه ماریوت واقع شده است.
هرچند کاوشها از سال ۲۰۱۳ آغاز شده بود، اما برای مدتها تصور میشد که منطقه تنها در دوره هلنیستی (حدود ۳۳۲ پیش از میلاد به بعد) مسکونی بوده است.
سیلوَن دِنن، باستانشناس دانشگاه لیون و مرکز ملی پژوهشهای علمی فرانسه، در این باره گفت: «کشف آثار دوران پادشاهی نوین در این منطقه بسیار غافلگیرکننده بود. این کشف، روایت ما از مرزهای غربی مصر در دوران پادشاهی نوین را کاملاً بازنویسی میکند.»
از جمله کشفیات مهم در این شهر، قطعاتی از کوزههای سفالی با مهر نام «مریتآتون» است؛ که تصور میشود دختر بزرگ فرعون آخناتون و ملکه نفرتیتی بوده و بنابراین خواهر یا خواهر ناتنی توتعنخآمون محسوب میشود.
این مهرها نشان میدهد که احتمالاً این منطقه مرکز تولید شراب برای خاندان سلطنتی بوده و برند سلطنتی در مصر باستان وجود داشته است.
دکتر دنن در این باره گفت: «حضور این مهر نشان میدهد که احتمالاً شراب تولیدشده متعلق به املاک سلطنتی بوده است. تاکستانها در حاشیه مرزهای مصر احتمالاً توسط ارتش محافظت میشدند و بخشی از پیشروی راهبردی به سوی صحرا به حساب میآمدند.»
همچنین قطعاتی از سنگنوشته با نام فرعون ستی دوم (که از ۱۲۰۳ تا ۱۱۹۷ پیش از میلاد حکومت میکرد) و بقایای معماری متعلق به معبدی برای رامسس دوم (که بسیاری او را همان فرعون زمان خروج بنیاسرائیل در کتاب مقدس میدانند) نیز در محل کشف شده است.
وجود خیابانی با طراحی دقیق، که شیب آن برای دفع آب تنظیم شده و از ساختمانها در برابر فرسایش محافظت میکرده، حاکی از آن است که شهر ساختاری پیشرفته و نسبتاً بزرگ داشته است.
کشف این شهر تازهترین مورد از مجموعه اکتشافات مهم باستانشناسی مصر در سال جاری است. ماه گذشته، باستانشناسان موفق به کشف مقبره فرعون تحوتموس دوم شدند.
مقبره فرعون تحوتموس دوم، نخستین آرامگاه سلطنتی کشفشده از زمان توتعنخآمون در سال ۱۹۲۲ به شمار میرود. این کشف توسط تیمی مشترک از بریتانیا و مصر به رهبری دکتر پیرز لیترلند در درههای غربی گورستان تبس، نزدیک شهر باستانی اقصر انجام شد.
بقایای شهر باستانی که به زمان دودمان هجدهم مصر باستان بازمیگرددCambridge University Press
محمد اسماعیل خالد، دبیرکل شورای عالی آثار باستانی مصر، در بیانیهای اعلام کرد که این کشف «یکی از مهمترین اکتشافات سالهای اخیر» بوده است.
چند روز بعد، همان تیم اعلام کرد که احتمالاً مقبره دومی از تحوتموس دوم را یافتهاند که در عمق ۲۳ متری زیر تودهای از خاک، آهک، خاکستر و گل گچ مخفی شده است.
دکتر لیترلند در این خصوص گفت: «بهترین حدس ما این است که این مقبره دوم تحوتموس دوم است که در زیر این توده عظیم پنهان شده است.»
مهر سلطنتی و بیضیشکل در سمت راست متعلق به تحوتموس دوم بر روی دیوار آرامگاهOsama Shukir Muhammed Amin FRCP/Wikipedia
در ابتدای امسال نیز، تیمی از باستانشناسان فرانسوی-سوئیسی موفق به کشف مقبرهی یک جادوگر-طبیب بلندپایه شدند که در دوران فرعون پِپی دوم (حدود ۲۳۰۵–۲۱۱۸ پیش از میلاد) خدمت میکرده است.
کتیبهها، نام صاحب مقبره را «تتینبفو» معرفی میکنند؛ طبیبی نامدار که ظاهراً نقش مهمی در دربار داشته است.